Jegyzet

2024.07.03. 15:26

Marco Rossi távozzon? Na, ide figyelj, fotelmenedzser…

Továbbjutást vártunk, győzelmet akartunk, a szerencse azonban nem állt mellénk. A magyar labdarúgó-válogatott Marco Rossi vezetésével a csoportkörök után búcsúzott az idei Európa-bajnokságról. Akkora kudarc ez most, hogy rögtön romboljunk le mindent, ami eddig felépült?

Bekecs Sándor

Nagy várakozás előzte meg az idei – jelenleg is tartó – labdarúgó Európa-bajnokságot. A Marco Rossi vezette magyar válogatott lendületből érkezett a kontinensviadalra, hiszen 14 meccses veretlenségi sorozatot produkált a nemzeti együttes egészen az utolsó előtti felkészülési mérkőzésig. Az izraeliek elleni főpróba viszont hamar feledtette az írek elleni kis botlást.

Marco Rossi, magyar labdarúgó-válogatott, Szoboszlai Dominik
Marco Rossi 2018 óta a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya
Forrás: MW-archív

Nagy volt a várokozás a szurkolók részéről, hiszen látványos eredményeket ért el a csapat, amelynek kapitánya a világ egyik legjobb és legismertebb klubcsapatában, a Liverpoolban játszik immár egy éve, de rajta kívül többen is meghatározóak topligás csapataikban. Stabil focit játszó, szerethető csapat alakult ki az olasz mester kezei között, amit jól bizonyít az is, hogy a Puskás Arénában rendezett meccsekre jegyet szerezni nehezebbé vált, mint egy személyes találkozót összehozni a pápával.  

„Ez még csak a kezdet, jövő nyáron csinálunk egy olyat, ami felejthetetlen lesz!” – ígérte Szoboszlai Dominik tavaly novemberben, a szurkolók gyűrűjében, amellyel szintén azt érezhettük: a magyarok „nyilaitól” retteghet Európa, s a minimális elvárásunk is a döntőbejutás lehet.

Fotelmenedzserek, kommenttaktikusok! Most figyeljetek! 

Az olyan nemzetközi versenyeknek, mint egy Európa-bajnokság, többek között az a különlegessége, hogy aki indul rajta, az meg is akarja nyerni. Hiába gondolod az eredményeink láttán, hogy világverő csapat vagyunk, sajnos megeshet, hogy a labda nem úgy pattan, ahogy szeretnék, vagy épp a VAR-szobában a gól helyett azt elemzik, van-e glutén a ravioliban.  

Természetes, hogy otthon a hűvös szobában, a kényelmes kanapén ülve, a hideg sörödet szürcsölgetve, a tévén keresztül úgy ítéled meg, hogy átlátod a pályát, s a fapacsusos nagyanyád is egyenesebbet rúg a labdába, mint bármelyik profi focista.

Abszolút nem zavarják meg a véleményalkotásod olyan dolgok, mint taktika, forma, időjárási körülmények és sorolhatnám azokat a szakmai tényezőket, amik meghatározzák a modern futballt. Ha egyszer nem nyer a csapat, menjen az edző, romboljunk le mindent a földig, s az eddig elvégzett munkát hintsük be sóval. Ezúton is köszönöm, hogy nem te vagy az MLSZ első embere

Kedves Marco Rossi! 

Olyat adtál a magyar focidrukkereknek, amit évtizedek óta vártak: eredményes, helyenként látványos focit, s egy olyan csapatot, amely telis-tele van (veled együtt) szerethető játékosokkal. Felmostad a padlót az angolokkal, akik a mostani Eb-n annyira sem méltatják saját szurkolóikat, hogy képességeiknek megfelelő színvonalú játékot mutassanak… De bőven lehetne sorolni a példákat arra, miért is jó az az irány, amit kijelöltél a csapatnak, az az út, amin vezeted őket. 

Kudarc lett volna az Eb? Abszolút nem. Egyedül a svájci nemzeti csapat elleni első félidőt lehetne negatív példaként hozni. Egy a hatból. A legnagyobbakkal is előfordul, sőt! Örülünk, hogy végül a munka folytatása mellett döntöttél. Ebből is látszik, hogy nem a fotelmenedzserek, kommenttaktikusok szintjén állsz, s te is belátod: No Rossi, No Party! Grazie, capitano!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában