Felvételi

2024.07.25. 14:18

Ezek a legnépszerűbb szakok Debrecenben a 2024-es felvételi eredményei alapján

Sikeres volt a Debreceni Egyetem számára a most zárult eljárás. A 2024-es felvételi eredményei alapján az intézménynek van mire büszkének lennie.

Szőke Tímea

Sokan örültek július 24-én este, amikor közzétették a ponthatárokat

Fotó: Napló-archív

Az elmúlt tíz év második legjobb eredményét hozta a 2024-es általános felvételi eljárás a Debreceni Egyetem számára – összegezte Bartha Elek oktatási rektorhelyettes csütörtökön sajtótájékoztatóján a rektori hivatalban. Hozzátette, a tavalyi év – országosan is – kiugróan magas adataihoz képest idén némileg csökkenés volt, de így is sikerről lehet beszélni. A felsőoktatási felvételi ponthatárokat az előző napon tették közzé, a debreceni intézményre vonatkozó számokat részletezte Bartha Elek. Elöljáróban megjegyezte, a 2024-es felvételi eredményei Debreceni Egyetemet illető sikeréhez hozzájárult, hogy az idei felvételi eljárásban sok újítás volt, így a leendő hallgatók számára rugalmasabbá vált a rendszer, és az intézmények is saját profiljuknak megfelelően tudták alakítani felvételi stratégiájukat; ezzel pedig a Debreceni Egyetem is élt. 

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem  oktatási rektorhelyettese a 2024-es felvételi eredményei kapcsán tartott sajtótájékoztatón haon
Bartha Elek, a Debreceni Egyetem  oktatási rektorhelyettese a 2024-es felvételi eredményei kapcsán tartott sajtótájékoztatón
Forrás:  Czinege Melinda

A 2024-es felvételi eredményei még nem teljesen véglegesek

A most lezárult felvételi eljárásban 7569 hallgatót vettek fel (tavaly 8019-et), az összes jelentkező 18074 fő volt, első helyként 9790 fő jelölte meg a DE-t, utóbbiak 77 százaléka nyert felvételt (tavaly 71 százalékuk, általában 70 százalék körül van ez az adat). 

Alapszakra 5116 főt vettek fel, mesterképzésre 1220-at, osztatlan képzésre 970 főt, míg felsőoktatási szakképzésre 263 hallgatót. Korábban keresztféléves felvételi eljárásban 419 főt vettek fel, angol nyelvű képzésen 2218, doktori iskolában pedig 249 hallgató kezdheti meg szeptemberben tanulmányait. Ehhez jön még a majdani pótfelvételi eljárásból várhatóan mintegy 600 hallgató, a határon túli felvételi eljárásból és az esetleges jogorvoslat révén bekerülők; összességében több mint 11 ezren kezdhetik meg tanulmányaikat 2024-ben a Debreceni Egyetemen.

Bartha Elek kitért arra, hogy idén – a minden egyetem számára presztízst jelentő, minőségi képzés elemeként működő – mesterszakokra valamivel több, míg a felsőoktatási szakképzésre egy kicsivel kevesebb hallgatót vettek fel, utóbbiak közül valószínűleg többen jutottak be alapszakra. Állami ösztöndíjjal 6218-an, önköltségen 1351-en tanulhatnak a most felvettek közül, ez az arány évek óta nagyjából állandó. 

Az első helyre jelentkezettek száma:

  • alapképzés: 6578 fő
  • mesterképzés: 1717 fő
  • osztatlan képzés: 1220 fő
  • felsőoktatási szakképzés: 275 fő

A legnépszerűbb területek és szakok

A képzési területeket illetően legnépszerűbb az orvos- és egészségtudomány (1390 főt vettek fel most), a gazdaságtudomány (1306 fő), és országosan is egyedülállóan nagy az érdeklődés a harmadik helyen álló pedagógusképzés iránt (1157 fő). Sokan tanulnak majd műszaki (672 fő) és jogi területen (585), a legkevesebb hallgatót művészetközvetítésre vették fel (31 fő). 

Az országos arányoktól a Debreceni Egyetem jelentősen eltér évek óta

 – jegyezte meg Bartha Elek.

Elmondta, a karok közül a Gazdaságtudományi Karra vették fel a legtöbb hallgatót (1733 fő), a második legtöbbet a Bölcsészettudományi Karra (905 fő), a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karra 849, az Egészségtudományi Karra 840 főt. Hozzátette, ez a két számsor nem tükrözi egymást, ugyanis egy-egy kar több képzési területen is megjelenik, illetve egy-egy képzési terület több kart is érinthet.

Az angol nyelvű oktatásban a legnépszerűbb az Általános Orvosi Kar (360 fő), az Informatikai Kar (326 fő) és a Természettudományi és Technológiai Kar (240 fő). – Az angol nyelvi területen évről évre nő a létszám és nem érinti a demográfiai hullámzás sem – jegyezte meg az oktatási rektorhelyettes. – A 13 karunkból 12 részt vesz az idegen nyelvű képzésben, a hallgatók száma pedig szeptemberben 7500 fölött lesz, ami Közép-Európában is vezető adat – tette hozzá.

A pótfelvételi eljárás tudnivalóit Ölvetiné Szabó Beáta, a Beiskolázási és Továbbképzési Igazgatóság vezetője ismertette. Debrecen haon
A pótfelvételi eljárás tudnivalóit Ölvetiné Szabó Beáta, a Beiskolázási és Továbbképzési Igazgatóság vezetője ismertette
Fotó: Czinege Melinda

Magas pontszámok

A szakok közül ápolás és betegellátás szakra vették fel a legtöbb hallgatót, 533 főt; ez évek óta az élen jár, igaz, több szakirányt is magában foglal. Jogász szakra 347 hallgató,  gyógypedagógia szakra 312 nyert felvételt. Sokan kezdenek majd általános orvos szakon (243 fő), gyógypedagógia (237 fő), programtervező informatikus (236 fő) és kereskedelem-marketing szakon (223 fő). A mesterszakok közül legnépszerűbb a tanári (272 fő), a pszichológia (78 fő) és az egészségügyi menedzser szak (60 fő). 

A legnépszerűbbek lényegében évek óta ugyanazok

 – ismertette Bartha Elek.

Elmondta még, hogy felvételhez szükséges pontszámok közül sok volt 400 fölött, a legtöbb pont a jogász (osztatlan, levelező, államilag támogatott) szakhoz kellett, mégpedig 498 pont. A pszichológia (alapszak, levelező, költségtérítéses) 488, az igazságügyi igazgatási (alapszak, levelező, államilag támogatott) 480 pontot igényelt. 

A tanárképzésre felvett 458 fő az mutatja, hogy a rövidciklusú (2-3-4 féléves) képzési forma népszerűsége ugrásszerűen megnőtt. A tanárképzésben több mint 20 szakirány van, a legtöbb hallgatót angol szakra (64 fő), történelem (60 fő) és magyar szakra (46 fő) vették fel. A legnépszerűbb szakpárnak a testnevelő-gyógytestnevelő bizonyult (29 fő).

Pótfelvételi következik

A pótfelvételi eljárás tudnivalóit Ölvetiné Szabó Beáta, a Beiskolázási és Továbbképzési Igazgatóság vezetője ismertette. Elmondta, azok jelentkezhetnek, akik az általános eljárásban sehova sem jutottak be, vagy nem adták be felvételi kérelmüket. Július 30-án teszik majd közzé az intézmények a www.felvi.hu-n a meghirdetett szakjaikat, ekkortól lehet jelentkezni augusztus 7-ig. 

Ez elég rövid idő, de fontos, hogy nemcsak a jelentkezéseket, hanem valamennyi szükséges dokumentumot is ezalatt kell benyújtani

 – figyelmeztetett. Csak egy helyre adható be a jelentkezés, a ponthatárokat várhatóan augusztus 29-én teszik közzé.

A Debreceni Egyetem 9 karán lesz lehetőség pótfelvételi eljárásra, nemcsak önköltséges, de agrár, műszaki, természettudományos és sporttudományi területen államilag támogatott formában is. 

Ölvetiné Szabó Beáta emlékeztetett rá, hogy a DE tavaly bevezetett „gólyaösztöndíja” idén is elérhető lesz: azon hallgatók pályázhatnak rá, akik a középiskolában szakmai tanulmányi versenyen kimagasló eredményt értek el. Ők az első félévben egyszeri támogatásban részesülhetnek. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában