Diplomaosztó

2024.07.02. 15:51

Müller Cecília is oklevelet vett át a debreceni diplomaosztón – fotókkal

Egészségügyi szakemberek vehették át okleveleiket kedden. Müller Cecília országos tisztifőorvos címzetes egyetemi tanári címet vett át a diplomaosztó ünnepségen.

Szőke Tímea

Müller Cecília címzetes egyetemi tanári kinevezést vett át Szilvássy Zoltán rektortól

Forrás: Molnár Péter

Okleveles egészségügyi szociális munkás, okleveles egészségügyi tanár, okleveles kiterjesztett hatáskörű ápoló, okleveles szociális ismeretek tanára, ápoló, mentőtiszt, szülésznő, védőnő, egészségügyi szervező, valamint szociális munkás diplomákat vettek át a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar végzett hallgatói kedden két diplomaosztó ünnepségen, összesen 160-an. 

Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter köszöntötte a végzetteket a diplomaosztó ünnepségen Debrecen haon
Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter köszöntötte a végzetteket a diplomaosztó ünnepségen
Forrás:  Molnár Péter

A miniszter is köszöntötte a diplomaosztó ünnepeltjeit

– Debrecen és a Debreceni Egyetem Magyarország egyik legerősebb fellegvára. Bástyája mindannak az értékőrzésnek, értékformáslásnak, melyet itt egészen 1538-ig vezethetünk vissza, a Debreceni Református Kollégium alapításáig – jelentette ki köszöntőjében Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter. – Napjainkban ugyanúgy, mint az elmúlt évtizedekben, évszázadokban, tudásunk versenyképessége kiemelt feladat. Az értékőrzés, értékteremtés, közösségépítés pedig talán sohasem volt olyan fontos, mint napjainkban, amikor a nyugati világ értékvesztetté, tévelygővé vált, a kihívásokat már észre sem veszi. Éppen ezért szükségszerű és sikeres a magyar modell, és az, amelyet Debrecen közössége, a Debreceni Egyetem és a Debrecen körül lévő térségi gazdasági erő inspirált és hatott arra, hogy megújítsuk a magyar felsőoktatást. Megújítsuk úgy, hogy a Debreceni Egyetem ma a vidék legerősebb egyetemeként 31 ezer diákkal és több mint 7 ezer nemzetközi diákkal áll annak az élén – tette hozzá.

Mint mondta, a magyar modell küldetése négy pilléren áll: versenyképes, rugalmas, ugyanakkor kiszámítható és autonóm. Autonóm abban a szellemben, hogy az egyetem, a szenátus önrendelkezése az, ami az oktatás, kutatás, gazdálkodás egyensúlyában teremt előrelépést, versenyképességet. 

– Nekünk elsődlegesen a legfontosabb az önök, a magyar fiatalok sikere, éppen ezért biztosítunk minden olyan nemzetközi együttműködést, ami szükséges ahhoz, hogy az önök diplomája versenyképes legyen – szólt a miniszter a hallgatókhoz. – Biztosítjuk ezt a Pannónia programon keresztül, úgy, hogy 8 ezer diáknak a világ vezető egyetemein biztosítunk továbblépési lehetőséget, hogy aztán ezt a tudást hazatérve egyetemeinkre kamatoztassák, és biztosítunk úgy, hogy immáron új pillérrel bővülve a világ legjobb száz egyetemeire is eljuthatnak is eljuthatnak. A kiváló magyar kutatók, tudósok lesznek azok, akik innentől a világ vezető egyetemeire juthatnak el – hangsúlyozta.

Móré Marianna dékán diplomát ad át az ünnepségen Debrecen haon
Móré Marianna dékán diplomát ad át az ünnepségen
Forrás: Molnár Péter / Napló-archív

A legjobbak közt a Debreceni Egyetem

Az elmúlt évek mérlegét megvonva azt mondta, a világ legjobb 5 százalékának egyetemei között 12 magyar van. Többek közt a debreceni is osztja azon három egyetem sorsát, melyben a világ legjobb 2 százalékában szereplünk. Az elmúlt években 400 helyet javítva a THE rangsorában a 600 és a 800 között szerepel a Debreceni Egyetem, tavaly pedig 100 helyet javítva a második meghatározó rangsorban, a QS-rangsorban a Debreceni Egyetem az 574. helyen szerepel.

– Egyre többen vagyunk a felsőoktatásban, több mint 3 ezer diák az oly fontos területeken, mint az orvos egészségtudomány, vagy a műszaki tudományterület bővül az egyetemi közösségünk, úgy, hogy a sikeres diplomával magyar nemzetünk is erősödik – hangsúlyozta Hankó Balázs. – Növekvő vállalati bevételek, növekvő szabadalmak, erősödő térségi megtartó erő: működik a magyar modell. Azaz önök által, az önök oktatói és kutatói által sikeresek és egyre sikeresebbek a magyar egyetemek – összegzett, hozzátéve, hogy a sikerhez kell még a kultúránk, amely magyarrá tett, magyarrá tart meg bennünket.

Önök hivatásukban felelősek a betegeikért, azért, hogy a betegnek, a szenvedőnek ne csak tudást, hanem szeretetet is adjanak

– mondta útravalóul.

Müller Cecília országos tisztifőorvos címzetes egyetemi tanári címet vett át  Debrecen haon
Müller Cecília országos tisztifőorvos címzetes egyetemi tanári címet vett át 
Forrás: Molnár Péter

Büszke végzettek

Móré Marianna dékán arról beszélt, hogy a büszkeség gondolata fejezi ki a legjobban az ünnepi pillanatot, mely vonatkozik a végzett hallgatókra, családjukra és oktatóikra is. Az egyetemi évek alatt szakmailag és emberileg is fejlődtek, legyőzték a kihívásokat. Sikerrel vették az akadályokat, amit a most átveendő diploma is bizonyít.

Mi magunk is büszkék vagyunk, munkánkkal felkészítettünk egy újabb generációt azokra a szakmákra, amelyekből talán a legnagyobb hiány van a világon. Szolgáltuk a tudományt és megfeleltünk azoknak a kihívásoknak, amelyeket a mi rendkívül gyakorlatigényes képzéseink megkövetelnek. Oktatóink olyan tudós emberek, akiknek a hitelességét naprakész gyakorlati tudás alapozza meg

 – mutatott rá. 
– Feladataink vannak az életben, melyek végrehajtásához önbizalom és tudás kell, és a diplomájuk azt bizonyítja, hogy ezeket megszerezték. Legyenek büszkék a diplomájukra, amit nálunk szereztek, de soha ne felejtsék el a régi mondást: úgy viselkedj a rád bízottal, ahogyan az ő helyében te is elvárnád! – hangsúlyozta.

Elismeréseket is átadtak

Az ünnepségen címzetes egyetemi tanárrá nevezték ki Müller Cecília országos tisztifőorvost. Mint a méltatásban elhangzott, Müller Cecília a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezetője. Munkáját számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el. 2021-ben a Forbes listáján a 8. legbefolyásosabb magyar nőként szerepelt. 2022-ben a Semmelweis-díjat, és az egészségügyi világszervezet legmagasabb szintű elismerését kapta mag. A pandémia kapcsán jelentős tudományos publikációk társszerzőjeként a járvány tudományos hátterét kutatta. Tudományterülete az orvos- és egészségtudomány, ezen belül a járványtan, fertőző betegségek, valamint a megelőző orvostan, társadalomegészségtan. Tisztifőorvosi feladatain túlmutató érdeklődést és elköteleződést mutat a népegészségüggyel összefüggésbe hozható képzések iránt. 

Az Egészségtudományi Kar létrejötte óta aktívan segíti a kar szakmai munkáját. Támogatta az egészségügyi bioinformatika Msc szak megalapítását, és aktív közreműködője az infekció-kontroll mesterképzési szak létesítési és indítási dokumentuma kidolgozásának. Szakmai támogatása kiemelkedő jelentőségű az egyetem jövőjét, oktató, kutató munkáját hosszú távon meghatározónak minősíthető.

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karáért Emlékplakettet vett át Balázsi Ildikó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Járványügyi Osztály vezetője. A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar kiváló oktatója kitüntetést kapott Jóna György, míg a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar kiváló dolgozója lett Havasiné Kósa Emőke Tünde.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában