Pódiumbeszélgetés

2024.07.26. 17:48

Papp László Tusványoson: Debrecen fejlődése elválaszthatatlan az egyetem fejlesztésétől

A debreceni polgármester egy pénteki kerekasztal-beszélgetésen rámutatott, tudás és oktatás nélkül innoválni sem lehet. A beszélgetésen Papp László mellett Kossa György, a Debreceni Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke és Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszer is részt vett.

Haon.hu

A társadalom és a gazdaság valós kihívásaira választ adó kutatásokra, innovációs fordulatra van szükség a globális szereplőkkel folytatott versenyben - jelentette ki Hankó Balázs pénteken Tusnádfürdőn, a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, a Versenyképesség és innováció címmel rendezett pódiumbeszélgetésen – számolt be az MTI.

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter (b), Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere (b2), Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, az ITK-Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója (k), Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora (j2) és Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója, moderátor
Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter (b), Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere (b2), Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, az ITK-Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója (k), Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora (j2) és Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója, moderátor a pénteki beszélgetésen
Forrás: MTI/Veres Nándor

A kulturális és innovációs miniszer beszámolt arról, hogy Magyarország európai innovátorrá vált, 2,5 százalékkal nőtt az innovációs teljesítménye, míg Európa egésze 8 százalékot visszaesett versenyképességben, elhaladnak mellette a keleti országok, elhalad mellette az Egyesült Államok.

Mi három fókuszterület köré szervezzük az innovációnkat: az egészséges élet és az energiakérdések, az agrárium kérdései, illetve a digitalizáció köré

- jelentette ki a tárcavezető.

Kifejtette: a magyar innovációt, felsőoktatási rendszert a versenyképesség, az értékek iránti elkötelezettség és identitáserősítő jellege teszi vonzóvá - erről szól a magyar egyetemi modell, a megújult magyar innováció, a Neumann János Program. Immár 12 magyar egyetem szerepel a világ legjobb 5 százalékában, a Debreceni Egyetem a világ legjobb 2 százalékában foglal helyet.

A magyar felsőoktatási rendszer és a szakképzés a gyakorlati tudásra és a munkaerőpiaci igényekre helyezi a hangsúlyt, és az a célja, hogy hivatást, szakmát adjon a fiataloknak, amellyel értéket tudjanak teremteni. Hozzátette: az általa vezetett tárcának Kárpát-medencei felelőssége van az innovációban, a teljes Kárpát-medencei magyar felsőoktatást kívánja erősíteni.

Papp László Debrecen és az egyetem kapcsolatát hangsúlyozta

Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a város fejlődése elválaszthatatlan a Debreceni Egyetem fejlesztésétől, hiszen „tudás és oktatás nélkül innoválni nem lehet, a gazdasági fejlődés sem lesz olyan hatékony”. Mint mondta, Debrecenben az utóbbi évtizedben a bejelentett működőtőke-beáramlás nagyságrendje meghaladta az 5000 milliárd forintot.

Papp László: tudás és oktatás nélkül a gazdasági fejlődés sem lesz olyan hatékony
Papp László: tudás és oktatás nélkül a gazdasági fejlődés sem lesz olyan hatékony
Forrás: MTI/Veres Nándor

Kossa György, a Gróf Tisza István Egyetemért Alapítvány elnöke, az ITK-Holding vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a város és az egyetem a "test és lélek". Úgy értékelte: Magyarország kormánya rendkívül jó döntést hozott, amikor modellt váltott, lehetővé téve, hogy helyben szülessenek meg a térség fejlődését szolgáló döntések, legyen szó akár a kiművelt emberfők képzéséről, akár innovációról.

Szerinte így vált lehetővé, hogy mára a Debreceni Egyetem az ország egyik legnagyobb egyeteme lett, 48 ezer egyetemi polgárral, közel egymilliárd eurós árbevétellel. Hozzátette: a Debreceni Egyetemnek a legnagyobb az innovációs bevétele, csak gyógyszerfejlesztésből kétmilliárd forint.

Kovács Levente , az Óbudai Egyetem rektora az adminisztráció és innováció közötti ellentétet emelte ki. Rámutatott: míg Magyarországon a versenyképes társadalom építése, a gyors innováció a cél, az Európai Unió milliárdokat költ az újítást többnyire akadályozó adminisztrációra. Példaként a mesterséges intelligencia szerinte elsietett szabályozását hozta fel.

A rektor szerint a magyar modell azért jó, mert megengedte az egyetemeknek, hogy saját maguk kezdeményezzék és építsék ki fejlesztési irányaikat. Mint mondta: ez tette lehetővé, hogy az Óbudai Egyetem Magyarország második legnagyobb műszaki felsőoktatási intézményévé váljon, így ma már Magyarországon minden harmadik fiatal mérnökhallgató az Óbudai Egyetem padjaiból kerül ki.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában