Tanszergyűjtés

2024.07.17. 13:16

De kevés az iskolatáska! – félidejénél jár a reformátusok tanszergyűjtése – fotókkal

A Magyar Református Szeretetszolgálat a nyári szünet első napján hirdette meg kampányát. A Hajdú-Bihar vármegyei tanszergyűjtés jelenlegi helyzetéről szerdán, az MRSZ Debrecen-Ebesi Logisztikai Központjában számoltak be.

Kosztin Éva

Eddig főként gyülekezetek és vállalatok adományoztak

Forrás: Molnár Péter

– Június végén hirdette meg országszerte a tanszergyűjtést a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ), tárgyi adományokat és pénzügyi felajánlásokat egyaránt fogadunk. Jelenleg a tárgyi adománygyűjtésnek a félidejénél tartunk, ezeket augusztus második hetéig várjuk, ezt követően nagyüzemben megkezdjük az előkészületeket a csomagok átadására. Pénzzel egészen nyár végééig lehet támogatni az akciót, a tanév előtti utolsó napokban ebből az összegből tudjuk még gyorsan beszerezni azokat a termékeket, amik esetleg hiányoznak. A célunk, hogy legalább 1358 diákot támogassunk tanszerekkel megrakott iskolatáskákkal – ismertette a kampány részleteit Dobis-Lucski Zsófia, az MRSZ kommunikációs vezetője. Elmondta, Hajdú-Bihar vármegyében előreláthatólag 200-250 gyereket támogat a szervezet, vannak köztük mélyszegénységben élő, illetve a nevelőszülői hálózatban nevelkedő tanulók. Hozzátette, a tanszerekkel olyan menekült gyerekeket is segítenek, akik az orosz-ukrán háború kitörése után érkeztek Magyarországra, valamint határon túli területekre, Kárpátaljára és Erdélybe is juttatnak el csomagokat.

tanszergyűjtés, mrsz, református
Dobis-Lucski Zsófia kommunikációs vezető számolt be a tanszergyűjtésről
Forrás:  Molnár Péter

Az eddig beérkezett tanszereket főként gyülekezetektől vagy vállalatoktól kaptuk nagyobb egységcsomag adományok formájában. Az egyéni adományok fokozatosan kezdenek beindulni, az a tapasztalat, hogy ezek inkább augusztusra koncentrálódnak, hiszen a legtöbb család is ekkorra időzíti az iskolakezdés előtti bevásárlást

 – kaptuk a helyzetjelentést. Dobis-Lucski Zsófia kiemelte, idén egy újdonság is segíti a tanszergyűjtést. – Hazánk valamennyi református oktatási intézményében felhívást tettünk közzé: aki már a tanév végén tudta, hogy szeptemberben új iskolatáskát vagy tolltartót kap, az leadhatta a használtat az iskolákban, ez az iskolaszerek már szintén megtalálhatóak a raktárainkban – tájékoztatott.

Középiskolásokat is támogatnak a tanszergyűjtéssel

–  Legnehezebben a nagyobb értékű tanszerek, az iskolatáska és a tolltartó gyűlik, ezekre van a legnagyobb szükség, de újonnan vásárolt iskolaszerekből bármit fogadunk: jöhetnek füzetek, mappák, ceruzák, vízfesték, bármi, amire egy gyereknek szüksége lehet. Hangsúlyoznám, hogy nemcsak kisiskolás gyerekeket, hanem középiskolás tanulókat is támogatunk, így örömmel vesszük, ha erre a korosztályra is figyelnek az adományozók, és hoznak egy körzőt, vonalzókészletet vagy számológépet, amik a nagyobbaknak jelentenek segítséget – sorolta Dobis-Lucski Zsófia, akitől azt is megkérdeztük, miért pont 1358 gyerek támogatása a cél.

Megtudtuk, nem a számmisztika áll mögötte, az 1358 az MRSZ adományvonalának a hívószáma. – Ezzel is próbáljuk rá felhívni a figyelmet, hogy pénzügyi adományokat is fogadunk. Minden hívás 500 forintot jelent, aki pedig tetszőleges összeggel támogatná a tanszergyűjtést, az megteheti a kampány honlapján – magyarázta a kommunikációs vezető.

Ide várják a felajánlásokat

– Az egyéni felajánlásokat Hajdú-Bihar vármegyében az MRSZ központi irodájában, Debrecenben, a Leány utca 2. szám alatt, hivatali időben minden nap fogadják. Ha valaki munkahelyi gyűjtéssel vagy vállalatként szeretne segíteni, akkor az [email protected] e-mail címen veheti fel velünk a kapcsolatot, a tanszereket nagyobb mennyiségben az ebesi logisztikai központban tudjuk fogadni. Áruházi gyűjtést is szervezünk, augusztus 9-én és augusztus 10-én az önkénteseink Debrecenben a Malomparkban fogadják majd az adományokat – osztotta meg a tudnivalókat a tárgyi adományokkal kapcsolatban Dobis-Lucski Zsófia.

A tanszerek átadásáról elmondta, augusztus utolsó hetében csoportos adományosztást szerveznek Debrecenben, valamint ekkor utaznak Kárpátaljára és Erdélybe is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában