Közlekedésbiztonság

2024.08.10. 14:25

Profik segítségével sajátíthatták el a motorozás fortélyait a debreceniek

A jó hangulat, a lóerők szeretete és a felelősségteljes motorozás kötötte össze a közlekedésbiztonsági nap résztvevőit.

Hajnal László

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg Koroknai Autósiskola a Continental Safety Motoros Vezetéstechnikai Napot Debrecenben, az autósiskola Harsona utcai telephelyén augusztus 10-én, szombaton. Már a kora reggeli órákban lelkesen szlalomoztak a motorosok a bóják között. Volt, aki csak nézőként érkezett, míg mások az instruktorokkal vitatták meg a motorozás csínját-bínját.

Motoros közlekedésbiztonsági napot tartottak szombaton Debrecenben
Motoros közlekedésbiztonsági napot tartottak szombaton Debrecenben
Forrás: Kiss Annamarie

– A motorozás egy olyan közlekedési ágazat, amely számos problémát okoz a társadalomnak. Éppen ezért igyekszünk ráébreszteni a motoros barátokat és kollégákat, hogy talán nekünk kell jobban vigyázni az utakon – mondta Koroknai Imre, az autósiskola vezetője, egyben A közlekedés biztonságáért Alapítvány elnöke. Úgy véli, a technikai teljesítmény iránti szeretet mellett meg kell tanulni, hogy a biztonság az első. 

Hozzátette, a motorozás egy olyan hobbi, amit nem egész évben gyakorolnak az emberek, éppen ezért a szezon kezdetekor nagy jelentősége van annak, hogy újra felébresszék a technikai ismereteiket.

Mint mondta, igyekeztek a programokat úgy megszervezni, hogy az önfejlesztés mellett szórakoztató is legyen a tanulás.

Az elmúlt időszakban nagy mértben megnőtt a halálos és súlyos motoros balesetek száma, ezért próbálunk mindent megtenni annak érekében, hogy ezt visszaszorítsuk. Örömmel tölt el, hogy ennyi embert meg tud mozgatni a baleset-megelőzési nap, amelynek megszervezéséért hálásak lehetünk Koroknai Imrének 

– nyilatkozta a Haonnak Horváth László. 

A gépjármű-szakoktató úgy látja, kétféle motoros létezik: vannak, akik valóban gyakorlottak, mégis szükségét érzik a tréningnek, míg mások úgy gondolják, hogy megfelelő a tudásuk, holott rájuk férne a továbbképzés. Aláhúzta, a motorozás óriási felelősséggel jár, ezért az oktatásban is igyekeznek hangsúlyozni.

Folyamatosan tanulni kell a motorozást

Szabó Ákos, a Continental Safety-Hungary instruktora rámutatott, a régebbi időkben jogosítványszerzés után a motorosok az utakon sajátították el a tudásuk jelentős részét. Emiatt született meg az ötlet, hogy a Honda csaknem 40 éve kidolgozott motoros vezetéstechnikai oktatási rendszerét Magyarországon is bevezessék.

A motorozás minden területén igyekszünk átadni egy olyan készségszintű tudást, amelyet tartalékként tarthat magánál a motoros, és egy esetleges vészhelyzet esetén alkalmazni tudja. Többek közt azt, hogyan áll meg a motor a legrövidebb úton, hogyan lehet kikerülni egy tárgyat, ha féktávon belül kerül elénk, hogyan lehet a kanyarban a rosszul megválasztott sebességet korrigálni 

– vázolta fel az instruktor. 

Szabó Ákos szerint nem elég megtanulni a technikát, folyamatosan gyakorolni és fejleszteni is kell. Saját példáján keresztül elmondta, 15 éve oktatja a vezetéstechnikai ismereteket, és ugyanennyi ideje tanulja is. Mint fogalmazott, olyat nem mond, hogy már tud motorozni, mindössze azt, hogy eljutott egy szintre, és azt tovább fejleszti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában