Változik az üzemeltetési mód

2024.08.06. 14:00

Tömeges postabezárás: mi vár a hajdú-bihari fiókokra?

Az ügyfélforgalom csökkenése indokolja a változtatást. Hivatalos lista híján felkerestük a Magyar Postát, mely vármegyei kirendeltségeket érintheti az újabb postabezárás.

Hajnal László

Az ügyfelek a legtöbb esetben hiányolják a már megszokott fiókokat

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Augusztus első napjaiban futótűzként terjedt el az országos hírportálokon, miszerint a Magyar Posta 100 postahivatalt zár be országosan. A vállalat az alacsonyabb forgalmú fiókok megszüntetését költségoptimalizálással indokolta. Mivel a felmerülő bezárásokkal kapcsolatban hivatalos lista nem látott napvilágot, a Hajdú Online felkereste a vállalatot. Arról érdeklődtünk, vármegyénkben hány fiókot érinthet a postabezárás.  

magyar posta, posta, debrecen haon postabezárás
A debreceni Jánosi utcai fiók is a tömeges postabezárás áldozatává vált 2022-ben, majd később újranyitották
Forrás:  Napló-archív

Lesz-e Hajdú-Biharban postabezárás?

Mint válaszukban kifejtik, a Magyar Posta arra törekszik, hogy hatékonyan, az ügyféligényekhez rugalmasan alkalmazkodó, 21. századi, modern szolgáltatásokat nyújtson. 

A Posta jelenleg a jogszabályi elvárásokat messze meghaladva, országszerte közel 2150 postán áll az ügyfelek rendelkezésére, az ügyfélforgalom csökkenése miatt azonban bizonyos helyeken üzemeltetési módot vált.

Az üzemeltetési módok tekintetében elsősorban a postapartneri együttműködések kialakítását szorgalmazza a Magyar Posta. Azokon a településeken, ahol postapartneri együttműködésre nem kerül sor, mobilpostával nyújtja szolgáltatásait a társaság – írják, hozzátéve, hogy

Hajdú-Bihar vármegyében egyetlen település sem volt érintett az üzemeltetési mód változásban, a postai szolgáltatás tehát továbbra is minden településen biztosított.

2022 őszén 15 fiók volt érintett

Legutóbb 2022 októberében jelentette be a szolgáltató, hogy országosan 366 postahivatal működését szünetelteti ideiglenesen, ebből Hajdú-Biharban 15 fiók volt érintett. Mint ismeretes, 2022 őszének beköszöntével az orosz-ukrán háború miatt egekbe szöktek az energiaárak, ami nemcsak a Magyar Postát, hanem önkormányzati intézményeket, iskolákat is meglehetősen hátrányosan érintett: bezárásra, energiatakarékos működésre, valamint áthelyezésre és összevonásra kényszerítette az intézményeket.

Ahogy arról a Haon is beszámolt, a tervek szerint ideiglenesen bezáró hivatalokkal kapcsolatban a Posta 2023 februárjában bejelentette, nincs lehetőség az újranyitásukra. Egyes fiókok az önkormányzatok segítségével lakossági kérésre újranyitottak, így a debreceni Jánosi és a Galamb utcai kirendeltségek, illetve a Berettyóújfaluban, Berettyószentmárton városrészben lévő kirendeltségek ismét fogadták a környékbelieket, valamint újranyitott a hajdúvidi posta is.

Ennek ellenére helyszíni szemléink során azt tapasztaltuk, többnyire bosszúságot okoztak a bezárt posták a helyiek számára. Több helyen megnőtt a várakozási idő, mivel az ügyfelek a megszüntetett fiókokból a legközelebbi posta szolgáltatását vették igénybe.

Idén áprilisban írtunk arról is, hogy a Posta éjjel-nappali fiókkal bővíti a portfolióját Debrecenben. A tervek szerint a már meglévő kirendeltség átalakításával akár már 2024-től elérhetőek lesznek a nap 24 órájában egyes szolgáltatások, úgymint a levélfeladás, postafiókbérlet, csomagautomata és a bankjegykiadó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában