Mesés!

7 órája

Íme, Debrecen legújabb, frissen átadott bölcsődéje – fotókkal!

Újabb egységgel bővült a DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye. A Zelemér utcai bölcsőde átadó ünnepségét csütörtökön tartották.

Kosztin Éva

2022 júliusában kezdték meg a csütörtökön átadott intézmény építési munkálatait

Forrás: Kiss Annamarie

– Debrecen olyan növekedési fázisban van, hogy szinte egymást érik az ünnepi átadók. Mégis a nagy fejlesztési folyamatok közül azok állnak a legközelebb a szívünkhöz, amelyek a város gondoskodáspolitikájának hatékonyságát tudják demonstrálni, mint ez a bölcsőde is – kezdte köszöntőjét Papp László polgármester. Hozzátette, alig fél éve adták át a DMJV Egyesített Bölcsődei Intézményének tizenharmadik egységét Józsán, és tizennegyedik, a Zelemér utcai bölcsőde átadása után is tovább bővül a hálózat a következő években. – Nem csak az önkormányzati intézményhálózat növekszik, hiszen jelenleg több helyszínen is zajlik egyházi fenntartású bölcsődék kialakítása: Józsán egy református, a Tócóvölgyben egy görögkatolikus, a déli városrészben pedig egy baptista intézmény épül – mutatott rá.

zelemér utcai bölcsőde, átadó, debrecen
Papp László polgármester és Koncz Zsófia államtitkár a Zelemér utcai bölcsőde udvarán
Forrás:  Kiss Annamarie

Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár szerint Debrecen egy olyan gondoskodó város, ahol a családok kiemelten fontosak. – 2010 óta egyedülálló családtámogatási rendszert állított fel a kormány, amelyek közül a bölcsődei fejlesztések is jelentős hangsúlyt kaptak. Az elmúlt 14 évben a bölcsődei férőhelyek száma Magyarországon 32 ezer 500-ról több mint 67 ezerre nőtt, Hajdú-Biharban 1680-ról 3573-ra. A vármegyék több mint kétharmadában biztosított a bölcsődei ellátás, ami óriási segítség a családoknak. Debrecenben az országos átlag feletti a bölcsődei lefedettség, 70 helyszínen több mint 1800 férőhellyel, amelyeknek a 75 százaléka önkormányzati ellátású – ismertette a számokat az államtitkár. 

A 96 kisgyermek befogadására alkalmas Zelemér utcai bölcsődéről elmondta, 1,2 milliárd forint beruházásból épült meg, és 29 új munkahelyet teremtett. 

A Zelemér utcai bölcsőde átadójával kezdődik a munka a nevelőknek

– Amikor Debrecenben bölcsődéket és óvodákat építünk, vagy újítunk fel, arra fókuszálunk, hogy családias és biztonságos környezetet biztosítsunk a gyerekeknek – fogalmazott Piros Zoltán önkormányzati képviselő. – A munkálatok 2022 júliusában kezdődtek, és egy minden szempontból 21-ik századi intézmény épült. A belső közösségi tér, 4 gondozási egység és 8 csoportszoba mellett kívül egy parkosított udvart is kialakítottunk biztonságos játszóeszközökkel. A közlekedésre is figyeltünk, és a bölcsőde előtti szakasz leaszfaltoztuk több mint 300 méteren, és a közvilágítási rendszert is korszerűsítettük – tájékoztatott a részletekről.

zelemér utcai bölcsőde, átadó, debrecen
Az intézmény 96 férőhelyet biztosít kisgyermekek számára 
Forrás:  Kiss Annamarie

Papné Gyöngyösi Katalin, a DMJV Egyesített Bölcsődei Intézményének vezetője arról beszélt, hogy az intézmény gondolatának a megszületésétől fogva végig kísérte a folyamatot a tervezésen át a működési engedélyeztetésig. –  A bölcsőde átadásával azonban csak az út feléig érkeztünk meg, hiszen a mi munkánk még most fog elkezdődni: olyan szolgáltatást szeretnénk biztosítani, amire Debrecen büszke lehet, és amiben otthonra lel minden család – zárta a gondolatait. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában