Hétvégi programajánló

2 órája

A hortobágyi behajtási ünnep mindent visz a hétvégi programok sorában

Az október 26-27-ei hétvégén sem fogunk unatkozni a vármegyében. A legtöbb látogatót a hortobágyi behajtási ünnepre várják.

Haon.hu

Ismét áthajtják majd az állatokat a Kilenclyukú hídon

Fotó: Napló-archív

Kétségkívül a szombati Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep, Kézműves Vásár és Darufesztivál lesz a vármegye legnagyobb szabású hétvégi eseménye, mely visszaköltözik Hortobágy felújított Vásárterére. Egésznapos rendezvénnyel várják minden generáció azon tagjait, akiket érdekel a pásztorkultúra, a hagyományőrzés, akik szeretik a természetet, vagy akik egyszerűen csak egy nem mindennapi élményre vágynak. A 10 órás megnyitó után a délelőtt elsősorban a gyerekprogramoké, majd dél után kihirdetik a Daruporta szépítő verseny és a Darukonyha receptverseny eredményét.

hortobágy behajtási ünnep
A hortobágyi behajtási ünnep visszatér a régi helyszínre
Fotó: Napló-archív

14 és 16 óra közt tarják a rendkívül látványos behajtási ünnepséget; fogatok, szekerek, pásztorok vonulnak fel, csikósok és a Puszta ötös bemutatójával kiegészítve. Sötétedéskor (fél hat tájban) pásztortüzet gyújtanak. A rendezvény egész ideje alatt helyben készült bográcsos pásztorételeket lehet fogyasztani, a gyerekeknek különböző játékokkal készülnek, és kézműves kirakodó vásár is lesz.

A rendezvényről bővebben itt írtunk:

Fentiekkel egyidőben, a szabadtéri színpad melletti részen pásztorkutyákat lehet megcsodálni: a Hungária Komondor Klub tartja a Nemzetközi Komondor Fesztivált és tenyészszemlét. A bírálatok  11 órakor kezdődnek.

A behajtási ünnep mellett egy másik fontos rendezvény is lesz Hortobágyon

„Fussunk együtt az egészségért” címmel jótékonysági futóversenyt rendeznek szombaton Mátán. Az esemény bevételéből a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány tevékenységét támogatják. A Mátai Ménes lovas arénájától rajtol a futás 10 órakor.

A Zsuzsi Erdei Vasút „Bátrak erdeje a Zsuzsi gőzössel” elnevezéssel hív kicsiket és nagyokat egy izgalmas, varázslatos éjszakai kalandra a Hármashegyaljára. A résztvevők az erdő titokzatos éjszakai világát fedezhetik fel, és legyőzik a sötétség elleni félelmeiket! Beléphetnek a denevérek és nesztelen éjszakai ragadozók birodalmába. Akik a Zsuzsival utaznak, 16:30 órakor indulnak a Ruyter utcai állomásról (megtelt!). 17:40 órakor lehet hozzájuk csatlakozni bagolylesre, éjszakai túrára, zseblámpás kincskeresésre. (A tudnivalók részletek az esemény Facebook-oldalán olvashatók.) 

túra Debrecen haon
A szombaton várható kellemes idő erdei túrára hívogat
Fotó: Illusztráció: Napló-archív

Az október 26-27-ei hétvége sem telik el vásár nélkül: szombaton egyháztáji vásár lesz Debrecenben, a Kerekestelepen, vasárnap pedig a mindig népszerű, idén 25 éves Debreceni Régiségvásár várja a látogatókat reggel 7 órától a Nagyerdei Stadionnál.

Színdarabok és koncertek 

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban szombaton 17 órakor a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a gasztronómia lesz a fókuszban (a rendezvény belépőjegyes!).

A VOKE Egyetértés Művelődési Központ szombaton 10 órakor a gyerekeket az Őrjárat Bábszázad – Színes Mancsok és más tappmancsok című élő zenés bábjáték, a felnőtteket vasárnap 19 órától A padlás című musical várja (mindkettő belépőjegyes!). Ugyanitt szombaton 10-13 óráig meztelen cica és egzotikus kisállat kiállítás lesz (belépőjegyes!).

A zenerajongóknak több koncertet is kínál a hétvége. Hajdúszoboszlón a Rock Caféban szombaton Historica koncert, Debrecenben a Nagyerdei víztoronyban október 26-án MÖRK - Still Dreamin' lemezbemutató koncert lesz. A debreceni Lovardában a Rocktóberfeszt keretében szombaton 20:15-kor a Pokolgép, majd 22 órakor a P. Mobil lép színpadra. (Valamennyi koncert belépőjegyes!)

 

 

 

 

 

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában