Konferencia

1 órája

Másodjára rendezték meg Debrecenben ezt a nívós konferenciát

A szervezetek folyamatosan és egyre dinamikusabban változó környezeti feltételek mellett látják el feladataikat, egyre több és összetettebb szabályozási követelménynek kell megfelelniük. A compliance nem csupán jogi és etikai kérdés, hanem a vállalatok hosszútávú fenntarthatóságának és versenyképességének alapvető eleme; ennek kapcsán tanácskoztak csütörtökön Debrecenben.

Bekecs Sándor

A vállalatok és szervezetek számára elengedhetetlen compliance kérdések, valamint a jövőbeni kihívások és lehetőségek kerültek a középpontba október 10-én, csütörtökön a Debreceni Egyetemen. Az idei, immár II. Compliance Konferencián az adatkezelés új technológiáitól a banki és pharma compliance közötti különbségeken át számos témát körbejártak a szakemberek.

compliance, Debrecen, debreceni egyetem, compliance konferencia
Október 10-én tartották a Debreceni Egyetemen a II. Compliance Konferenciát 
Forrás: Kiss Annamarie

– Számunkra, mint a Debreceni Egyetemet fenntartó és alapítói jogokkal rendelkező szervezet számára nem volt kérdés, hogy az országban először az alapítványnál és az egyetemnél a modellváltás évétől kialakítsuk és bevezessük az egyes védelmi szinteket és azon belül a compliance tevékenységet – mondta köszöntőjében Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Mindezt tették azért, mert számukra fontos az integritás, a kockázatok kialakulásának megelőzése és kezelése, a szervezet és egyén védelme.  

Küldetésünknek és kötelezettségünket is tekintjük, hogy Közép-Kelet-Európa egyik legjobb és legrégebbi, közel 500 éves egyetemeként a jog–erkölcs–etika hármasságot követve végezzük napi tevékenységünket a tudomány, oktatás, innováció, betegellátás, gazdálkodás és működtetés területén. Egyúttal feladatunk az is, hogy biztosítsuk a tudástranszfert az új módszerek megismerésében

 – emelte ki Kossa György. Hozzátette, ennek eredménye többek között, hogy a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán elindult a compliance szakjogász képzés.  

compliance, Debrecen, debreceni egyetem, compliance konferencia
Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke
Forrás:  Kiss Annamarie

A compliance a Debreceni Egyetem működésében is meghatározó

– A compliance ebben az intézményben más, mint egy vállalat esetében. Önöktől azt szeretném kérni, hogy kihasználva ennek a konferenciának lehetőségeit, okosítsanak ki bennünket, hogy a 15 ezer dolgozó mellett hogyan helyezzük el mintegy 40 ezer hallgatónkat ebben a rendszerben – mondta köszöntőjében Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Hozzátette, nagy különbségeket látni más külföldi, nyugat-európai vagy tengerentúli egyetem compliance rendszerei között. Ezért is övezheti nagy érdeklődés a mostani konferenciát.  

compliance, Debrecen, debreceni egyetem, compliance konferencia
Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora
Forrás: Kiss Annamarie

Bács Zoltán  kancellár elmondta, a Debreceni Egyetem mindig is a jogszabályoknak megfelelően működött, az Állami Számvevőszék 2017-es felmérésében az intézményt a költségvetési szférában a legmagasabb integritású szervezetté minősítették. – De a compliance más, több. Mi is most ismerkedünk ezzel a fogalommal. Nagyon sokféle compliance van, sok területről ismerjük, de amiről itt szó van, azt még mindannyiunknak meg kell tanulni – emelte ki.

compliance, Debrecen, debreceni egyetem, compliance konferencia
Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja
Forrás: Kiss Annamarie

Az október 10-i II. Compliance Konferencia résztvevői választ kaphattak többek között arra, hogyan építhetnek ki hatékony compliance rendszereket, milyen eszközökkel tudják minimalizálni a kockázatokat, és a bejelentőrendszerrel kapcsolatos gyakorlati kérdéseiket is feltehették. Találkozhattak a szakma elismert szakértőivel, a Debreceni Egyetem és más neves intézmények előadóival, compliance tanácsadókkal és vállalati vezetőkkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában