Életmentők

2 órája

Száz alvó ügynök járja most már Debrecent – nem kell tőlük tartani!

Mielőtt még rosszra gondolna, gyorsan tisztázzuk: az újraélesztés világnapján nyílt lehetősége a debreceni résztvevőknek életmentési ismeretek elsajátítására. A hősök ezentúl köztünk járnak és a megfelelő tudás birtokában bármikor készek életet menteni.

Haon.hu

Új potenciális életmentőkkel gyarapodott Debrecen az újraélesztés világnapján, hiszen közel 100 gyermek, fiatal felnőtt és nyugdíjas ismerte meg az újraélesztés elméletét és gyakorlatát a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezete és a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete közös interaktív napján a Fórum Debrecen Bevásárlóközpontban – közölte portálunkkal a vöröskereszt vármegyei szervezete. Mint írják, a két szervezet ifjúsági tagjai csecsemő-, gyermek és felnőtt gyakorló (AMBU) babán tanították meg az életmentő eljárás pontos lépéseit az érdeklődőkkel.

Száz újraélesztő alvó ügynököt képeztek ki Debrecenben
Száz újraélesztő alvó ügynököt képeztek ki Debrecenben
Fotó: Gyarmati Gabor / Forrás: Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezete

Teddy macival tanultak

A legfiatalabbak nagyon érdeklődtek a Teddy macik iránt, amelyek nem átlagos plüssök, hanem interaktív oktató eszközök. Az emberi test felépítését, működését és a keringés újraindítását ismerhették meg velük a kisgyermekek és az alsótagozatos diákok. Miután a plüssökön megtanulták, hogyan kell a keringést újraindítani, azonnal elkezdtek az AMBU-k iránt is érdeklődni, és azokon is kipróbálták az életmentő eljárást – ismertette Ménes Mátyás, a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének ifjúsági elnöke, a program kezdeményezője, és egyik főszervezője. 

A legkisebbekre is gondoltak
A legkisebbekre is gondoltak
Fotó: Gyarmati Gabor / Forrás: Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezete

Mint megjegyezte, a felnőttek közül elsősorban a fiatal szülők csatlakoztak a tudás megszerzői közé. A középkorúak kisebb számban álltak meg, mert általában siettek dolgukra. Az idősebb generáció képviselői azonban kifejezetten aktívan részt vettek a gyorsított tanfolyamon.

Időablak, amin életek múlnak

– A legtöbb emberen látszott, hogy érti és érzi az ügy fontosságát. Sőt mindenki mondott személyes történetet arról, hogyan találkozott már az élete során az újraélesztéssel. Nagyon örültem ennek, és annak is, hogy az emberek nem vártak semmilyen ajándékot az aktivitásukért, így kellemes meglepetésként fogadták a jutalomtollat és a szórólapot – fűzte hozzá az ifjúsági vezető.

Hangsúlyozta – orvostanhallgatóként is –, hogy keringésleállás esetén a mentők megérkezésééig a beteg környezetében tartózkodó embereken egy élet és életminőség múlik. Ha 5 percen belül megkezdődik az újraélesztés, minden esélyt megkap a páciens, hogy károsodás nélkül felépülhessen (természetesen a betegség és a fizikai alapállapot függvényében). 

Máskülönben minden perccel súlyosan csökken az esélye az életben maradásra, és a regenerálódásra. 2024. október 16-án Debrecenben, a Fórum látogatói között majdnem 100-an csatlakoztak azok közé, akik szükség esetén tudnak és akarnak segíteni bajba jutott embertársukon – húzta alá.

Bármikor megtörténhet a baj

Az újraélesztés világnapja kapcsán korábban beszámoltunk egy debreceni férfiről, aki szintén a szakszerű újraélesztésnek köszönheti életét. Lánczi András László május 12-én esett össze Debrecen belvárosában, egy szabadnapos orvos segített rajta. 17 percen át volt halott, elmondása szerint teljesen más emberként tért vissza.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában