Hírösszefoglaló

6 órája

Visszajött a halálból a debreceni férfi

Haon.hu

Az újraélesztés a világnap alkalmából került fókuszba (képünk egy mentési bemutatón készült!)

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Immáron hat éve, 2018 óta ünnepeljük az újraélesztés napját október 16-án. Az Európai Újraélesztési Társaság hirdette meg azt a koncepciót, amely szerint a laikus elsősegélynyújtás felé kell a fordítani a figyelmet, és népszerűsíteni azt, hogy minél több sikeres újraélesztéssel életeket menthessünk. Ebből az alkalomból egy újabb Élet fáját ültették el szerdán a debreceni mentőállomás udvarán, ahol megosztották annak a férfinak a történetét is, aki 17 percen át volt halott, és teljesen más emberként tért vissza. Lánczi András László május 12-én esett össze Debrecen belvárosában, egy szabadnapos orvos segített rajta. Az újraélesztés napjának ünnepe is szerepelt az október 14-18-ai hét legolvasottabb cikkei között hírösszefoglalónk szerint.

újraélesztés Debrecen haon
A debreceni mentőállomáson az újraélesztés világnapján rendre fát ültetnek a megmentettekkel
Fotó: Napló-archív

A sikeres újraélesztés mellett tragédiák is voltak

Az szerencsés újraélesztés története mellett sajnos, tragédiák kísérték a hetet. Gyászol a testépítővilág: október 15-én elhunyt a legendás debreceni versenyző, edző, Jenei István. Erről egy barátja osztott meg később részleteket:

Hiába küzdöttek egy ember életéért pénteken Hajdúszoboszlón, nem tudták megmenteni. Aznap újabb megrázó hír érkezett: Debrecenben betondarab zuhant egy idős férfira, aki később a kórházban belehalt sérüléseibe:

Számos fejlesztés van tervben

Több órán át tanácskozott szerdán délelőtt a debreceni gazdaságfejlesztési beruházások koncepciójával foglalkozó munkacsoport a Városháza polgármesteri tárgyalójában. A megbeszélésen részt vett Lázár János, az Építési és Közlekedési Minisztérium minisztere is. Mint utóbb a sajtónak beszámoltak, több belterületi csomópont fejlesztése is megkezdődik Debrecenben, emellett négysávosításokról, autópályák építéséről is szó esett, illetve a Természettudományi Múzeum sorsa is terítékre került. A Nagyállomás pedig egy új koncepció mentén újulhat meg:

Fejlesztés persze nemcsak nagyvárosokban van; többek közt okospadokat telepítettek Sárándon.

Debrecen Lázár János haon
A debreceni gazdaságfejlesztési beruházások koncepciójával foglalkozó munkacsoport ülésén, előtérben Lázár János miniszter
Fotó: Molnár Péter

Ezen a héten is meggyűlt a rendőrök baja a szabálytalan közlekedőkkel: néhányan versenypályának nézték a várost, valaki pedig közel kétszázzal repesztett hétfő délután. A gyorshajtásért közel félmillió forintot kell majd fizetnie a sofőrnek.

Veszélyhelyzetek

Pénteken pontot tettünk egy ügy végére, ami már hetek óta foglalkoztatja a közvéleményt; szakértővel néztük meg, valóban medve járt-e egy hajdú-bihari tanyán:

Végezetül, felidéztünk egy 30 évvel ezelőtti esetet, amikor is egy férfi túszokat szedett a debreceni Aranybika Hotel kaszinójában. Három lövés is eldördült 1994. október 15-ről október 16-ra virradó éjjel; 5 órán át egy ismert vállalkozó rettegésben tartotta a kaszinó vendégeit és alkalmazottait.

 

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában