Visszatekintő

2 órája

Utolsó napjait számlálja a Roncsbár Debrecenben… Na de milyenek voltak az elsők?

Október 24-én tartják az utolsó koncertet a debreceni romkocsmában. A Roncsbár bezárása miatt megszűnik a klubélet Debrecenben… De vajon meddig? Lesz folytatás? Amellett, hogy keressük a választ erre a kérdésre, felidézzük cikkünkben, hogyan is indult el az éjszakai élet a Csapó utcán.

Balogh Efraim

Már csak pár nap, és végleg bezár a Roncsbár, mely rengeteg emlékezetes pillanatot okozott vendégeinek...

Forrás: Napló-archív

Több mint egy évtizede, 2012. április 3-án rendezték meg az első koncertet Debrecen akkor még új szórakozóhelyén, a belváros szívében. A Tankcsapda bulijával indult el (és zárul is majd, de erről még később) az éjszakai élet a Csapó utcán, azóta pedig nyugodtan mondhatjuk, hogy a Roncsbár Debrecen legendás szórakozóhelyévé nőtte magát. Azonban egy korszak fog hamarosan lezárulni, hiszen mint korábban is beszámoltunk a hírről, a Fórum II. építése miatt október 24. után bezárja kapuit a romkocsma. Addig még, hogy egy kicsit merengjünk a múlt szép pillanatain, emlékezetes történéseket gyűjtöttünk össze az elmúlt 12 évből, illetve vetünk egy pillantást a jövőre is ebben a cikkben… 

Roncsbár Debrecen, Roncsbár bezárás, Roncsbár, Tankcsapda, Haon, Debrecen
A Tankcsapda adta az első, és adja majd az utolsó koncertet a Roncsbárban
Fotó: Mate Krisztian

Szabályosan berobbant a Roncsbár a nyitás után

Emlékeznek még a nyitás körüli estékre, amikor az akkor alig pár éve felújított Halközből hirtelen szinte minden bulizni vágyó személy a Roncsbárba tette át a székhelyét? Merthogy gyakorlatilag csak portyázó szúnyogok zümmögését lehetett hallani…

Azon a napon, április 3-án jelent meg egy interjú a Hajdú-bihari Napló hasábjain a Tankcsapda zenészeivel, Lukács Lászlóval, Fejes Tamással és Sidlovics „Sidi” Gáborral. Akkor többek között arról is szó esett, hogy mondhatni, újonccal csapnak a tankok a húrok közé (szó szerint), mivel Molnár Levente, az akkori gitáros kikerült a bandából, a helyére pedig Sidi lépett.

A Tankcsapda koncertjét egy héttel később Ganxsta Zolee és a Kartel fellépése követte, akik dalpremierrel érkeztek Debrecenbe, a MiTiSzó című számukat akkor adták elő első alkalommal nagyközönség előtt. Nem is kellett sokat várni az átütő sikerre, mert ahogy teltek a hónapok, feljegyezhettük a Beatrice, a Quimby, az Anna and the Barbies, majd a Halott Pénz zenekarok neveit is a sokak által ismert, hazai előadók között. 

Roncsbár Debrecen, Roncsbár bezárás, Tankcsapda, Haon, Debrecen
Az a bizonyos Tankcsapdával készült interjú a Napló hasábjain még a Roncsbár nyitásának napján 
Forrás: arcanum

Emlékeznek még valamelyik Roncsbár Ketrecharc Gála meccseire?

Fejes Tamás és Bernáth Csaba, a két tulajdonos nem csak magyar zenekarok koncertjeit hozta el Debrecenbe, 2014 nyarán például a Walking Papers formáció lépett fel az egyébként Guns N’ Roses-ban játszó basszusgitárossal, Duff McKagannnel a soraiban (Sidi bal karján van is egy tetoválás, ami Duff nevét ábrázolja, szóval a közönség mellett a zenészeknek is óriási dolog lehetett, hogy ekkora sztár lép fel a Roncs színpadán…).

Roncsbár Debrecen, Roncsbár bezárás, Tankcsapda, Haon, Debrecen
Sidi bal karján az említett „Duff” feliratú tetoválás
Forrás:  Napló-archív

Noha, a zene volt a fő fókuszban, talán még olvasóink is emlékeznek, hogy nem csak a hajnalig tartó bulikon lehetett részt venni. Több alkalommal is megrendezték a Roncsbár Ketrecharc Gálát, melyen fedett lelátókkal, kerthelyiséggel és meglepetés vendégekkel várták az érdeklődőket.

A Roncsbár számára mindig is kiemelten fontos volt a debreceni sport, a ketrecharc meccsek megrendezése mellett támogatjuk például az itteni salakmotorsportot is. A lényeg, hogy a zenei programokon túl minél több közösségteremtő rendezvényt hozzunk létre

– nyilatkozta lapunknak a negyedik gála megrendezésekor Bernáth Csaba.

Roncsbár Debrecen, Roncsbár bezárás, Tankcsapda, Haon, Debrecen
Fejes Tamás (balra) és Bernáth Csaba, a Roncsbár tulajdonosai
Fotó: Czinege Melinda / Forrás: Napló-archív

A Roncsbár bezárása után megszűnik a klubélet Debrecenben… De vajon csak egy ideig?

És hát valljuk be, lehetetlen volna minden olyan történést, sztorit felsorolni, ami emlékezetes maradt a klubélet kedvelői és a Roncs vendégei számára. Idén tavasszal, amikor kisfilmet forgattunk Fejes Tamással, a Roncsbár volt az egyik helyszínünk. Akkor ezt mondta Tamás a szórakozóhelyről:

– A Roncsbár egy szerelemvállalkozás, egy régen dédelgetett álom… Lukács Lacival sokat beszélgettünk arról, hogy kellene Debrecenbe egy olyan zenés klub, amely összehozza a zenei élet színe-javát. Illetve, fontos volt, hogy a retró szórakozóhelyek is teret kapjanak, mivel azt gondoltam, hogy sokan nem tudnak eljárni szórakozni, akik szeretik ezt a stílust, és végül így született meg a Roncsbár

– idézzük akkori gondolatait. Viszont ez a tucatnyi évet felölelő történet lassan a végéhez érkezik, és a Csapó utca 27. szám alatt viszont már nem lesz többé Roncsbár. De vajon máshol igen?

A romkocsma Facebook-oldalán közzétett poszt azt sugallja, egyáltalán nincs kizárva, hogy lesz költözés: 

Ha mindannyian úgy akarjuk, a folytatás sem várat sokáig magára, a közös akarat továbblendít bennünket, és talán egy még nívósabb Roncsbárban találkozhatunk

– írják a bejegyzésben. Az biztos, hogy október 10-én megtartották az utolsó társasjáték estet a Roncsban, 24-én, csütörtökön pedig keretbe foglalja a Tankcsapda a szórakozóhely Csapó utcai történetét: Lukács Laciék adják az utolsó koncertet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában