Labdarúgás

2023.06.14. 11:43

Nő a tét: jövőre már az Európa-ligába próbálkozhat a magyar kupagyőztes?

A magyar futball javuló eredményeinek köszönhetően.

Forrás: Molnár Péter

A nemzetközi kupákkal foglalkozó UEFA Rankings nevű portál arról ír, hogy jövőre javulhat a magyar kupacsapatok helyzete – szúrta ki a Csakfoci. Eddig az NB I. győztese a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében, míg a bajnokság második és a harmadik helyezettje (jelen esetben a DVSC), illetve a Magyar Kupa győztese az Európa Konferencia Liga (EKL) második selejtezőkörében kezdhetett, azaz az Európa-ligába csak a bajnoknak volt esélye bekerülnie.

Ez azonban a következő idénytől megváltozhat: az európai kupasorozatok szempontjából létfontosságú UEFA-koefficiensek tekintetében a magyar bajnokság ugyanis előrelépett, elsősorban a Ferencváros egyre eredményesebb nemzetközi szereplésének köszönhetően, illetve az nemzetközi kupák reformja is a magyar kluboknak kedvez. 

Arról már korábban is volt szó, hogy a 2024/25-ös szezontól kezdve az UEFA együttható-rangsor 16-33. helyezett országának (így a 25. helyen álló Magyarországnak is) a kupagyőztesei már az Európa Ligában, ott pedig az első selejtezőkörben startolhatnak, így a magyar klubfoci egy lépcsőfokkal feljebb léphet.

 Mindez az UEFA Rankings szerint mostanra biztossá vált. Az UEFA ugyan még nem közölte a listát, de a megbízhatónak mondható oldal táblázata alapján a Magyar Kupa-győzelem a következő idényben már az Európa Liga-indulást is jelentheti majd. A bajnok természetesen marad a BL-ben, míg az NB I. ezüst- és bronzérmese továbbra is az EKL-ben selejtezhet majd. 

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában