Uszonyosúszás

2024.08.17. 11:03

A világcsúcs elérése után is van még nagy céljuk a debreceni uszonyosoknak

A vb-szereplés után kaptak egy kis pihenőt, de már ismét a Debreceni Sportuszodában készülnek. Pernyész Dorottya és Suba Sára a világjátékok-kvótáért küzd.

Tóth Huba Elemér

Mint korábban már beszámoltunk róla a Debreceni Búvárklub sportolói kiválóan szerepeltek a belgrádi uszonyosúszó világbajnokságon. Különlegesség, hogy a Cséplő Kelen, Pernyész Dorottya, Bukor Ádám, Suba Sára összeállítású 4x100 méteres multi mix váltó világrekorddal (2:41:90) lett aranyérmes. A cívisvárosban edződő női versenyzők a 4x100 méteres mix uszonyos gyorsváltóban is felállhattak a dobogó csúcsára. Pernyész Dorottya ráadásul egy egyéni versenyszámban, a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban is elsőként csapott célba, és a három megszerzett arany medáliával a vb legeredményesebb női magyar versenyzője lett. 

pernyész dorottya, suba sára
Cséplő Kelen, Pernyész Dorottya, Suba Sára és Bukor Ádám
Forrás: CMAS-archív

 

Pernyész Dorottya és Suba Sára az év legrangosabb megmérettetése után több hetes pihenőt kapott, de már visszatértek a medencébe. A debreceni uszonyosok arra is jó eséllyel pályáznak, hogy Senánszky Petra mellett ott legyenek a kínai Csengtu városában rendezett 2025-ös világjátékokon.

Pernyész Dorottya örül amit elért, de még van egy nagy célja 

– Nagyon élveztem a világbajnokságot, jó volt ismét ennyi ország legjobbjaival versenyezni – kezdte Pernyész Dorottya. – A magyar csapat nagyon összetartó volt, mindenki drukkolt a másiknak, a hangulatra nem lehetett panasz. A célom a világjátékok-kvalifikáció kivívása volt, ami 100 méter uszonyos gyorson valószínűleg sikerült is. Azonban mivel van még hátra egy verseny, ezt még nem lehet biztosan kijelenteni. Az 50 méteres uszonyos gyorson is szerettem volna még az indulási jogot elérni, de egyelőre ez még nem jött össze. A vb-n kétszer is a legjobb időmet úsztam, így részben ez siker, hiszen a számomra kevésbé fekvő versenyszámban is tapasztalható a fejlődés. A világrekord elérése pedig fantasztikus érzés volt, a váltó minden tagja nagyon erős időt úszott. Kicsit még most is furcsa magamról úgy beszélni, mint a csúcstartó. 

A felkészülést augusztus elején már elkezdtük, és készülünk az októberi, Olaszországban rendezett világkupára. Ez az utolsó lehetőség a kvalifikációs idők megúszására. Rendkívül motivált vagyok, célom, hogy az 50 méteres uszonyos gyorson is megszerezzem a kvótát a világjátékokra

– hangoztatta Pernyész Dorottya.

Suba Sára csak később realizálta, hogy megdöntötték a csúcsot

Suba Sára úgy fogalmazott, hogy a vb-szereplését hullámhegyek és hullámvölgyek jellemezték. – A körülmények nem voltak ideálisak, az uszodában nagyon meleg volt és nem is tudtunk magunkat lehűteni a melegben. Egyéniben szerettem volna jobban teljesíteni, viszont a váltókban ki tudtam adni magamból mindent, ami bennem volt. Bízom benne, hogy az év hátralévő részében sikerül még egyéniben is jobbat úszni. A váltókban elért sikerekkel és a világcsúccsal viszont nagyon elégedett vagyok. 

A váltóban befejező emberként úsztam, nagyon nagy adrenalint adott, mikor beértem a célba. Egy ideig fel sem fogtam, hogy hányadikok vagyunk. A partról mutatták a többiek, hogy az elsők.

Kellett még pár pillanat, hogy felfogjam, majd még ezután esett le, hogy a világcsúcsot is megdöntöttük. Szavakban leírhatatlan, mennyire boldog voltam. Jólesett a kis pihenés, de már gőzerővel készülök az októberi versenyre, ami számomra az év egyik legfontosabb pontja lesz – tekintett előre Suba Sára.

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában