most ön is segíthet!

2021.09.20. 14:22

Véradásra hívnak a légimentők

Debreceni rendezvénye is lesz az országos kampánynak.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Vöröskereszttel, illetve az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen kiemelt jelentőségű véradást szervez szeptember 24-én (12-18 óra között) a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. 7 légibázisán, vagy annak közelében. Mint az az alapítvány közleményében olvasható, a rendezvény célja felhívni a figyelmet a légimentők nem mindennapi munkájára, valamint az, hogy minél több emberhez eljusson a véradás fontosságának üzenete, mellyel ők is életeket menthetnek.

A rendezvény apropóját az adta, hogy 2019 decembere óta a budaörsi mentőhelikopter két egység nulla negatív vért is szállít a fedélzeten, melyet a súlyosan sérült, vagy egyéb okból vért vesztett betegek ellátásában alkalmaznak. Bevezetése óta már számos alkalommal használták ezt a lehetőséget a légimentők, mellyel nagyban növelhető a túlélési esély. A helyszíni transzfúzió egy kiemelkedő mentéstörténelmi mérföldkő, mellyel Európa élmezőnyébe kerültek a hazai légimentőink. Cél, hogy a vérkészítmények mind a hét légibázison (Budaörs mellett Balatonfüreden, Sármelléken, Pécsen, Szentesen, Miskolcon és Debrecenben) minél előbb elérhetőek legyenek, és az ország egész területén azonos esélyhez jussanak a kritikus állapotú betegek.

A légimentőkkel közös véradást hagyományteremtő céllal hívják életre, és évről évre szeretnék megrendezni, hogy mindig rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű vér a mentőhelikoptereken.

A debreceni eseményt a Nagyerdei Stadionban tartják szeptember 24-én 12 és 18 óra között.

Bárki adhat vért, aki egészségesnek érzi magát, és elmúlt már 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét. Fontos, hogy a véradásra indulók fogyasszanak megfelelő mennyiségű ételt és folyadékot, valamint vigyenek magukkal személyi igazolványt, lakcímkártyát és taj-kártyát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában