Sajátos szórakozás

2024.07.03. 10:09

Rablást követett el Magyar Péter a jogi szakértők szerint – hasonló esetekért börtön jár (videó)

Erőszakkal vette el egy vendég mobiltelefonját másfél hete egy fővárosi szórakozóhelyen Magyar Péter. A Tisza Párt alelnöke jogi szakértők szerint ezzel olyat tett, amit a büntető törvénykönyv rablásnak nevez.

MW

Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője egy demonstráción

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Szentgallay Bálint

Hasonló esetekben szinte kivétel nélkül többéves börtönbüntetést szabtak ki a bíróságok – írja cikkében a Metropol.

A törvényi tényállás a BTK. 365. paragrafusra szerint a következő:

Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy e végből valaki ellen erőszakot (…) alkalmaz (…), az rablás bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Azt, hogy Magyar Péter erőszakkal tulajdonította el a nagy értékű mobiltelefont, maga a politikus sem tagadta. Ráadásul az erőszak alkalmazását több szemtanú bizonyítja. Az egybehangzó vallomások szerint Magyar nemcsak megütötte a telefon tulajdonosát, de a tulajdonát képező készüléket szintén erőszak alkalmazásával kicsavarta, kitépte a kezéből. Így tehát a büntetőtényállás minden eleme megvalósult.

A rablást erőszakkal elkövető bűnözőkkel szemben a kialakult joggyakorlat szerint többnyire a lehető legszigorúbban szoktak eljárni a magyar bíróságok.

Magyar Péter tette nagyon hasonlít például egy 2016-os  rabláshoz, amikor egy 19 éves tolvaj a buszon erőszakkal elvette egy 14 éves kislány mobiltelefonját, lényegében Magyar Péterhez hasonlóan kitépte a kezéből. A gyanúsítottat gyorsított eljárásban, rablás vádjával 2 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A Metropol által megkérdezett jogi szakértők szerint az erőszak megvalósulásához nincs feltétlenül szükség tényleges fizikai erőszakra, rablás már az is, ha szimplán megfenyegetik az elrabolt tárgy tulajdonosát. Ha a fenyegetést követően egyetlen dolgot is elvesznek a sértettől, a rablás megvalósul. Ha megütik a sértettet, ha fizikai erőszakot alkalmaznak vele szemben, az már súlyosbító tényező. Márpedig Magyar Péter esetében szemtanúk állítása és saját nyilatkozatai szerint is megvalósult a fizikai erőszak, nemcsak szóbeli fenyegetésről volt szó! Magyar Péter nemcsak megütötte a telefon tulajdonosát, de erőszakkal, a kezéből kitépve tulajdonította el a telefont. Amit egyértelműen magához vett, beletette a zsebébe és kivitte a szórakozóhelyről. Ráadásul ezután meg is rongálta más tulajdonát, hiszen, és ezt is több szemtanú ugyancsak egybehangzóan állítja, a készüléket a Lánchíd mellett a rakpartról bedobta a Dunába.

A Metropol teljes cikkét, benne több, a Magyar Péteréhez hasonló, rablásnak minősített eset ismertetésével, itt olvashatja.

Magyar Péter esetének videós összefoglalóját pedig itt tudja megtekinteni:

Lomnici Zoltán alkotmányjogász is megszólalt a Magyar Péter-üggyel kapcsolatban

„Amennyiben a telefon elvétele erőszakosan történt, akkor akár rablás bűncselekménye is megvalósulhatott. Ha pedig nem volt erőszak és fizikai érintkezés, akkor lopásról beszélhetünk, itt akár három év szabadságvesztéssel is büntethető az, aki ilyen jellegű bűncselekményt elkövet” – emelte ki az alkotmányjogász.

Lomnici Zoltán felhívta a figyelmet: „a mentelmi jog nem arra vonatkozik, hogy a botrányos kocsmai verekedésekhez nyújtson védelmet, hiszen az az EP méltóságát hivatott megőrizni. Ugyanakkor az sem megkerülhető, hogy egy háromgyerekes családapáról van szó, aki az elmúlt hónapokban erkölcsi piedesztálról beszélt számos közéleti kérdésről, ráadásul frissen szerzett EP mandátumot. Ilyenkor az első lépés, hogy a legfőbb ügyész megkeresi az EP elnökét és kezdeményezi a mentelmi joga felfüggesztését”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában