Közlemény

2 órája

EM: az uniós statisztikai hivatal szerint is a magyar energiaárak a legalacsonyabbak Európában

Az uniós statisztikai hivatal szerint is a magyar energiaárak a legalacsonyabbak Európában - írta az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn a tárca közösségi oldalán.

MW

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) garantálja a rezsicsökkentett árak fenntartását az idei utolsó negyedévben is

Forrás: Shutterstock

Fotó: Miguel Serrano Ruiz

Az Eurostat friss adatösszesítése szerint a tagállami háztartások közül a magyar családok jutottak a legolcsóbban áramhoz és gázhoz 2024 első felében. A hazai lakossági fogyasztók a rezsicsökkentésnek köszönhetően tartósan a legkedvezőbb árakat fizetik a két legfontosabb energiahordozóért. A bevált intézkedést a magyar kormány Brüsszel és a baloldal folyamatos támadásai ellenére is fenntartja. A hazai felhasználók biztonságos ellátását a jelenlegi fűtési szezonban a megfizethető árak mellett a magas gáztárolói készletszint is garantálja - írták a közleményben.

Hozzátették:  a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi gyakorisággal készít nemzetközi árösszehasonlítást az európai háztartások rezsiterheinek alakulásáról. 

A legutóbbi, szeptemberi vizsgálat eredményei alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a magyar családok Európában a legolcsóbban kapják a villamos energiát és a földgázt. 

Az uniós adatsornál naprakészebb kimutatás szerint a lista túlsó végén található svéd háztartások tizenkétszer, a hollandok hatszor, az olaszok, portugálok, franciák ötször magasabb árat fizetnek a gázért, mint a magyarok. Az áramnál a németek írek, angolok és csehek költségtöbblete négyszeres. 

Kitértek arra is, az MVM Csoport adatai szerint tíz fogyasztási helyből kilencnek földgázt, tízből nyolcnak pedig áramot kizárólag rezsicsökkentett árakon számláznak. Az átlagfogyasztásig a sávhatárt túllépő családok is a kedvezményes áron jutnak az energiahordozókhoz. A rezsicsökkentés pozitív hatásait igazolja a Századvég nemzetközi kutatása, amely szerint

 a magyar családok küzdenek a legkevésbé fűtési nehézségekkel az Európai Unióban. 

A hazai válaszadók mindösszesen 7 százaléka számolt be arról, hogy nem tudja megfelelően fűteni lakását, ez messze a legkedvezőbb arány a 27 tagállamban, az uniós átlagos értéknek kevesebb mint harmada. 

Az Európában egyedülálló rezsicsökkentés tehát működik. 

A magyar kormány ezért tesz meg mindent az intézkedés megőrzése érdekében, hiába követeli rendszeresen annak megszüntetését Brüsszel és a baloldal. A kormány a hazai fogyasztók biztonságos ellátását is garantálja: idén már az ősz elején több gáz volt a hazai tárolókban, mint amennyi az előző fűtési szezonban összesen elfogyott. A jelenleg több mint 6 milliárd köbméteres készlet a 2023-as egész éves lakossági felhasználás kétszeresét teszi ki - zárták a közleményt.

 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában