Nem fogja elhinni

2024.06.30. 16:45

Békés páncélos tűnt fel Hajdúböszörményben

Tovább bővült a Böszörményben Hallottam Facebook-csoport emlékezetes bejegyzéseinek terjedelmes listája.

Haon.hu

Hajdúböszörmény legnagyobb Facebook-csoportjában számoltak be az esetről

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Nem újdonság, hogy hétről hétre elkóborolt állatok után kutatnak az aggódó gazdák a vármegye legnagyobb és legnépszerűbb Facebook-csoportjaiban, de Hajdúböszörményben valami különös dolog történik. Facebook-csoportjukban egymást érik az állatos bejegyzések, korábban már írtunk róla, hogy a helyiek találtak már kóbor papagájt, pávát, kecskét, pónit, de még libát is. Nemrégiben pedig mocsári teknősre bukkant a Böszörményben Hallottam csoport egyik szemfüles tagja.

Békés páncélos rótta a hajdúböszörményi utcákat, mígnem egyszer csak nyoma veszett
Békés páncélos rótta a hajdúböszörményi utcákat, mígnem egyszer csak nyoma veszett
Forrás: Facebook / Böszörményben hallottam

A poszt tanúsága szerint a Rác utcán sétált a kommentelők segítségével beazonosított állat. Többen is felajánlották segítségüket, mindössze az állat ideiglenes befogását kérték. Mások azonban rámutattak, fokozottan védett hazai állatfaj révén kellő gondossággal és megfelelő ismeretekkel érdemes csak az állattal bárminemű kontaktusba lépni, jobb lesz mindent szakemberre bízni.

Az úton átkelő teknősök védelmére egyébként a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) is igyekezett ráirányítani a figyelmet, hiszen jelenleg a tojásrakás ideje zajlik számukra.

Bár elsősorban a lassú folyású és álló vizeket kedvelik, így főként ezek közelében lehet számítani rájuk, a májustól júliusig terjedő tojásrakás időszakában azonban a vizektől több száz méteres vagy akár néhány kilométeres távolságban is láthatók.

Korábbi írásunkban egyébként összeszedtünk mindent, amit ebben az időszakban ezekről az állatokról tudni érdemes, valamint azt is, hogyan cselekedjünk, ha netán egy forgalmas út közelében összetalálkoznánk velük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában