Körkép

2024.08.15. 07:00

Mit csinál és mennyit keres egy bébiszitter? Hajdú-Bihar vármegyei gyermekfelügyelőket kérdeztünk

Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor családon belüli segítséggel vagy intézményi keretek között nem megoldható a gyermekfelügyelet. Ilyenkor jöhet jól egy bébiszitter, aki gondoskodik a gyermekről, amíg a szülők például dolgoznak.

Bekecs Sándor

Hajdú-Bihar vármegyei bébiszittereket kérdeztünk többek között arról, hogy mi a feladatuk, mennyit keresnek, s ők mennyire keresettek

Forrás: illusztráció / NorthFoto

Egy család életében leginkább a nyári időszak az, amikor a mindennapok egy kicsivel nagyobb szervezettséget igényelnek, hiszen vége az iskolának és rövidebb időre a bölcsődék és óvodák is bezárnak. Ezen időszak alatt például a települési önkormányzatok, azok intézményei, illetve civil szervezetek igyekeznek nyári napközi táborokkal segíteni a szülők dolgát. Viszont előfordulhat olyan időszak, élethelyzet, amikor az előbbi lehetőségek nem állnak rendelkezésre, s nincs olyan családtag sem, aki ráér. Ilyen helyzeteken tud segíteni egy gyermekfelügyelő, vagy közismertebb néven egy bébiszitter. De mit is csinálnak ők pontosan? Mennyi a bébiszitter órabére? Az alkalmi gyermekfelügyeletről érdeklődtünk fiatal hajdú-bihari gyermekfelügyelőktől.

bébiszitter, alkalmi gyermekfelügyelet, hajdú-bihar, árak
Olykor a legjobban szervezett családoknál is elkél a külsős segítség, például egy bébiszitter megbízása
Forrás: illusztráció / MW-archív

Ilona, Kíra, Noémi és Emília is a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának jelenlegi vagy egykori hallgatói, így nem volt kérdés, hogy a hivatásukhoz közel álló nyári munkát választanak. – Nekem ez az első olyan nyár, amikor gyermekfelügyeletet vállaltam, szóval kifejezetten új dolog az életemben. Korábbról csak ismerős gyerekkel szereztem tapasztalatot – mondta Ilona. Emíliának és Noéminek ez a második éve. Jellemzően óvodás és általános iskolás gyerekek felügyeletét vállalják, 3-tól 14 éves korig, de volt már dolguk csecsemőkorú gyerkőcökkel is.  

– Már 2-3 éve vállalok nyaranta és évközben egyaránt gyermekfelügyeletet. Az egyetemi tanulmányaim mellett többször előfordult, hogy szabadidőmben vigyáztam gyermekekre, illetve korrepetálást is vállaltam. Nyaranta ugyanazok a családok visszatérően felkeresnek, így mostanra kialakult erre az időszakra egy állandó gyermekcsoportom – osztotta meg Kíra.

bébiszitter, alkalmi gyermekfelügyelet, hajdú-bihar, árak
Előfordulhat, hogy a nagyszülők sem tudnak épp a gyermekre figyelni
Forrás: illusztráció / MW-archív

Mit csinál egy bébiszitter?

– Jelenleg egy olyan családnak segítek, ahol nem kell semmi másról gondoskodnom, csak arról, hogy lefoglaljam a gyermeket. Ennek megfelelően – az alapvető szükségleteinek kielégítése mellett – nagyon sokat játszunk a gyermekkel, illetve igyekszem játékos, ismétlő feladatokkal készülni, hogy ne felejtsen sokat a nyári szünet alatt, könnyebben visszaszokjon majd az iskolába – mondta Ilona. Kíra úgy fogalmazott, minden olyan feladatot elvégez, amely a gyermek mindennapjainak a része, így például a pelenkázás vagy az altatás, illetve az iskolába vagy óvodába kísérés is.  

A gyermekfelügyelet időtartama függ egyrészről az igényektől, másrészt a bébiszitter elérhetőségétől is. Az általános a 4 órás, délelőtti vagy délutáni gyermekfelügyelet, de volt már példa reggeltől estig tartó, illetve kifejezetten esti, éjszakába nyúló bébiszitterkedésre is.  

Fontos előre tisztázni, mit vár el a szülő

– A szülők általában rugalmasan kezelik a felügyeletet.  Ahogy alakul a bizalmi kapcsolat, annál inkább buzdítanak, hogy otthonosabban mozogjak a házukban. Ez a gyermek érdekeit szolgálja. Fontosnak tartom, hogy már az első találkozásnál tisztázzuk a feltételeket, így elkerülhető, hogy olyat kérjenek, ami túlzás – tudtuk meg Kírától. Elmondta, egyik meghökkentő eset volt számára, amikor egy 10 hónapos gyermekre kellett vigyáznia egy éjszaka úgy, hogy a szülőkkel is akkor találkozott először. Emília, Noémi és Ilona szintén a szülők nyitottságát és közvetlenségét emelte ki.  

A titok talán abban rejlik, hogy minden apróságra figyelni és emlékezni kell. Akárcsak a felnőtteknek, a gyerekeknek is jólesik, ha emlékezünk arra, amit mondanak. Például megjegyezzük a kedvenc játékát, ételét. Beszélgetünk egymás programjairól, s ha hétvégén volt egy szülinapi buli, akkor arról hétfőn mindenképp érdeklődnünk kell

 – vélekedett Ilona arról, hogyan lehet a legkönnyebben kapcsolatot teremteni gyerekekkel. Kíra szerint minden gyermek természete más és minden családban más szabályok alapján történik a nevelés, ezért a gyermekfelügyelő fontos feladata, hogy minél előbb kitapasztalja, mi az, amit otthon elvárnak a gyermektől. 

– Elsősorban a szülő segítségét kérem, meséljen a gyerekről: milyen a habitusa, mik a kedvencei stb. Ezután lazán, de mégis óvatosan kezdem el kialakítani a gyermekkel a bizalmi kapcsolatot. Első alkalommal szeretem, ha a szülő is ott van, hogy lássa a gyerkőc, nem lehet baj – fogalmazott Noémi.  

bébiszitter, alkalmi gyermekfelügyelet, hajdú-bihar, árak
Az alapvető szükségletek mellett a legtöbb bébiszitter igyekszik fejlesztőjátékokkal is lekötni a gyermek figyelmét
Forrás: illusztráció / NorthFoto

Így alakulnak a bébiszitterárak Debrecenben

Arra is kíváncsiak voltunk, mennyi idő alatt kapnak felkérést, miután megosztották a hirdetésüket például egy Facebook-csoportban. Emília szerint a városokban, s inkább a nyári időszakban van nagyobb igény a bébiszitter segítségére, jellemzően akkor, amikor szülők dolgoznak, ritkább esetben, amikor szeretnének egy kis időt kettesben tölteni.

Az általam megosztott posztra egyből jöttek írásos megkeresések. Sokkal több az érdeklődő, mint ahány szülő komolyan is gondolja a felügyeletet. Az igény nagy lenne a gyermekfelügyeletre, viszont sok szülő nem engedheti meg magának, hogy igénybe vegye az ilyen szolgáltatásokat

– vélekedett Kíra. Hasonlóak Ilona és Emília tapasztalatai is.  

A gyermekfelügyelet áraival kapcsolatban elmondták, azok általában az adott település méretétől, elhelyezkedésétől függenek. Nagyobb, gazdaságilag fejlettebb térségben lévő városban 4-5 ezer forint is lehet az óradíj, de Hajdú-Bihar, illetve Debrecenben jellemzően 1800-2500 forint a bébiszitterek óradíja. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában