Becsengettek

2024.09.02. 10:39

Szüleik kezét szorongató kisdiákok, matrózblúz és fehér ing – elkezdődött a tanév Debrecenben – fotókkal

Szeptember 2-án, hétfőn becsengettek. Elstartolt az iskola, a Haon a Debreceni Árpád Vezér Általános Iskola bejáratánál kérdezte a gyerekeket az iskolakezdésről.

Nagy Emese

Többen már az iskola előtt köszöntötték egymást pacsival, kézfogással

Forrás: Czinege Melinda

Hétfőn reggel kezdetét vette a 2024-2025-ös tanév az iskolákban, a legtöbb oktatási intézményben szeptember 2-án kora reggel tartották meg a tanévnyitó ünnepséget, utána pedig a tanítási óráké a főszerep. A debreceni városi tanévnyitó ünnepséget az Epreskert Általános Iskolában tartották meg vasárnap, ahol többek között elhangzott: ebben a tanévben a Debreceni Tankerületi Központ általános iskoláiban 1300 első osztályost köszönhetnek, a következő szintre lépve pedig közel 1000 diák kezdi meg középiskolai tanulmányait. Kíváncsiak voltunk a debreceni iskolakezdésre, több helyi kisdiákot kérdeztünk arról, mennyire várták a tanévet.

Elkezdődött az iskola Debrecenben is, a kisiskolások szüleikkel érkeztek a tanévnyitóra, így tett Szilvia és kisfia, Zsombi is
Haon Debrecen tanév
Elkezdődött az iskola Debrecenben is, a kisiskolások szüleikkel érkeztek a tanévnyitóra, így tett Szilvia és kisfia, Zsombi is
Forrás:  Czinege Melinda

Kezdődik az iskola Debrecenben is

Nem sokkal reggel 7 óra után a Debreceni Árpád Vezér Általános Iskola körül is nagy volt a sürgés-forgás hétfőn, a kisiskolások szüleik kezét szorítva érkeztek meg az intézmény bejáratához. Sokan autóval vitték a gyereküket az első tanítási napra, de akadtak olyanok is, akik busszal érkeztek, azok pedig, akik a közelben laknak, sétával indították a napot. 

A gyerekek ünneplőbe öltöztek, a lányok elegáns, élére vasalt inget (a nagyobbak matrózblúzt) és szoknyát viseltek, míg a fiúk hosszúnadrágot és inget, ugyanis a Böszörményi úti általános iskolában is évnyitóval startolt el az idei tanév. Hiába 8 óra előtt 20 perccel kellett gyülekezni az iskola udvarán, sokan már 7 óra után 10 perccel az iskola környékén sétálgattak. 

Több rendőrrel találkoztunk az utcákon a tanév első napján, a jelenlétükre pedig teljes mértékben szükség volt, ugyanis rengeteg várakoztak a zebráknál, többen kocogva haladtak át azon, mindeközben távolsági és helyi buszok váltották egymást a buszmegállóban, amelyekről tucatszámmal szálltak le szülők és kisdiákok. A nagyobbakat hozzátartozóik csak a bejáratig kísérték, ott adtak nekik útravalóra két puszit, néhány jó szót, majd addig integettek nekik, míg látták őket. A kisebbeket egészen az osztályig kísérték a szülők, nagyszülők, akik érdeklődésünkre elmondták, megvárják a tanévnyitót, felkísérik gyereküket az osztálytermükbe, utána pedig „könnyes búcsút” vesznek tőlük.

Ki így, ki úgy érkezett meg az iskolába

Egy pallagi családot megállítottunk a bejáratnál, az édesanya elsős kisfiával sietett be az udvarra, de az édesapa, Márton elmondta a Haonnak, hogy lánya – aki most ment ötödikbe – várta a sulikezdést, viszont kisfia, aki most kezdte az elsőt, nem igazán. A gyerekeket autóval hozzák iskolába, mivel egyébként is jönnének be a városba a munkájuk miatt, így úgy vannak vele, jobb a gyerekeket is biztonságban tudni. Miközben sétáltunk a sorok közt, láttuk, a szervizutak tele vannak autókkal, többen ott parkoltak le autóikkal. A távolból láttuk, egy apuka a kisfiát viszi éppen tanévnyitóra, miközben sétáltak, megállította gyerekét, megigazította az inge gallérját, megsimogatta az arcát és amikor melléjük értünk, akkor hallottuk, azt mondta fiának: 

Ügyes leszel, te leszel a legügyesebb!

 – szólt hozzá.

Mariann kislánya, Anna arcára még az iskola előtt adott egy puszit
Haon Debrecen tanév
Mariann a kislánya, Anna arcára még az iskola előtt adott egy puszit
Forrás:  Czinege Melinda

Anna és édesanyja, Mariann az iskola közelében laknak, így úgy voltak vele, sétálnak egyet reggel, egyébként is nagy náluk az izgalom, ugyanis Anna most megy negyedikbe, és iskolaváltás történt náluk, szóval neki nemcsak az új tantárgyakkal, feladatokkal kell megbarátkoznia, hanem az új osztálytársakkal is. 

Kicsit izgulok, kíváncsi leszek, hogyan fognak köszönteni az osztálytársak, de bízom benne, mindenkivel jól kijövök majd és lesznek itt is barátaim. Nem mondom, hogy vártam a sulit, jó lett volna még 1-2 pihenő, de már azon sokat gondolkodtam az utóbbi időben, milyen új arcokkal fogok találkozni, milyenek az itteni tanárok

 – fogalmazott Anna, aki azért ácsorgott még az intézmény előtt, mert a nyári szünetben megismerkedett egy kislánnyal, akivel mint utólag kiderült, osztálytársak lesznek. És megbeszélték néhány napja, együtt fognak besétálni az iskola kapuján.

Nem igazán várták a sulit a gyerekek

Szilvi és kisfia, Zsombi autóval érkeztek meg, szerencsések mondhatják magukat, mert le tudtak parkolni pont az iskola előtt. Nagy nap ez Zsombi számára, ugyanis ő most kezdi az első osztályt. Sámsonkertből járnak be, nővére is a Böszörményi úti iskolában tanul, ő most kezdi a hetedik osztályt. Ő is édesanyjával érkezett a sulihoz, de úgy gondolta, egyedül is tud már tájékozódni (nagylány már).

A megkérdezett kisdiákok 80 százaléka nem várta a sulit, szerettek volna még otthon maradni néhány napot, akár 1-2 hetet, ennek ellenére láttuk, amikor megpillantották egymást, nagyon örültek a másiknak. Egyesek pacsival, míg a nagyobbak kézfogással üdvözölték egymást.

 A szülők miután elköszöntek a gyerekeiktől, még megálltak az intézmény előtt, váltottak egymással néhány szót. Odaléptünk egy-egy anyukához, akik úgy fogalmaztak, mindent megvettek már, ami az iskolába kelleni fog, 1-2 dolog van, ami még hiányzik, de azt is beszerzik a napokban. – Örültünk, hogy otthon voltak a gyerekek, sokat utaztunk, igazi nyári idő volt ránk, ami még most is tart, de nem bánjuk, hogy megkezdődött az iskola, ideje visszarázódni nekik is a suliba – fogalmazott. 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában