Debreceni Egyetem

2024.09.12. 19:49

Welcome Dinner az egyetemen: töltött káposztát és rétest is kóstoltak az erasmusos hallgatók

Többek között Namíbiából, Tanzániából és Angolából is van idén erasmusos diákja a Debreceni Egyetemnek. A külföldi hallgatóknak ezúttal is bemutatták Magyarország ízeit a hagyományos Welcome Dinner keretében.

Haon.hu

Huszonhárom országból, köztük Tanzániából is érkeztek diákok az őszi szemeszterre a Debreceni Egyetemre. Az intézmény Nemzetközi Irodája és Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottsága szerdán köszöntötte őket a hagyományos Welcome Dinner keretében. A külföldi hallgatók a fogadóvacsorán ízelítőt kaptak a magyar gasztronómiából és helyi táncokkal is ismerkedhettek – olvasható az egyetem hírportálján.

Ismét Welcome Dinner várta a külföldi hallgatókat a Debreceni Egyetemen
Ismét Welcome Dinner várta a külföldi hallgatókat a Debreceni Egyetemen
Forrás: unideb.hu

Mintegy 150 hallgató folytatja tanulmányait a Debreceni Egyetemen a 2024/25-ös tanév első félévében az Erasmus+, illetve egyéb programok és intézményközi megállapodások keretében. 

A Szeredás húzta a Welcome Dinner alatt

- A diákok többségében az Erasmus+ programországokból érkeztek, kiemelkedő a spanyol, a portugál, a francia, az olasz és a török hallgatók száma. Az Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitás programjának keretében Afrika több országából, így Dél-Afrikából, Namíbiából, Tanzániából, illetve Angolából is fogadott az intézmény hallgatókat, akik a Gazdaságtudományi Karon, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon mélyíthetik el ismereteiket. Intézményközi szerződések keretében pedig Azerbajdzsánból és Kazahsztánból is érkeztek, de féléves kutatási ösztöndíjjal a Fulbright program révén is jött amerikai PhD-hallgató a Bölcsészettudományi Karra – részletezte Jánosy Orsolya, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájának vezetője.

A külföldi diákok a szerdai fogadóvacsorán megízlelhették a hajdúsági töltött káposztát, a rétest és a pogácsát is, a jó hangulatról pedig a Szeredás Együttes gondoskodott.

- Természetesen a Debreceni Egyetem hallgatói előtt is adott a lehetőség, hogy a világ bármely pontján folytassák tanulmányaikat. Az idén tavasszal indított Pannónia Ösztöndíjprogram széleskörű mobilitási lehetőségeket kínál, a DE hallgatói részképzésen, szakmai gyakorlatokon, rövid tanulmányutakon vehetnek részt. A nyár folyamán már elkezdődtek a szakmai gyakorlatokra történő kiutazások, eddig 160 hallgató nyert el támogatást, közülük 90-en már meg is kezdték mobilitásukat a külföldi partnerintézményekben – számolt be Jánosy Orsolya.

A vacsora résztvevői
A vacsora résztvevői
Forrás: unideb.hu

Bővebben a pályázati felhívásokról

Mint a hirek.unideb.hu írta, a hallgatói szakmai gyakorlati célú pályázatok folyamatosan benyújthatók, a 2024/25-ös tanév tavaszi félév részképzéseire újra megnyílt a pályázati lehetőség a hallgatók számára, 2024. október 6-ig nyújthatják be jelentkezésüket. 

Az egyetem munkatársai számára elérhető lehetőségek között a korábban megszokott pályázattípusok mellett az idei évtől már nemzetközi konferencián előadás tartására is nyerhetnek támogatást az oktatók és dolgozók. A pályázatok benyújtási határideje 2024. szeptember 22., de 2025. januárjában újabb pályázati kiírás várható.

Akik érdeklődnek a külföldi lehetőségek iránt, azok számára nagyszerű lehetőség lesz az október első napjára meghirdetett Külügyi Börze, melyen személyesen is tájékozódhatnak majd a hallgatók és munkatársak. Minden pályázati felhívás elérhető a DE Nemzetközi Irodájának honlapján.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában