Toborzás

2 órája

Rugalmasak a parancsnokok, és még magánélet is van: ilyen az élete egy debreceni tartalékosnak

Irány a sereg? Megfordult már a fejedben, hogy milyen lehet egy katonai kiképzés? Debreceni területvédelmi tartalékos mesélt a hivatásáról, és arról, milyen érzés a Magyar Honvédség kötelékében szolgálni.

Balogh Efraim

Gyakorlaton a területvédelmi tartalékos katonák, köztük Bónizs Bence főtörzsőrmester is (elölről a második)

Forrás: MH 2. TVE, honvedelem.hu/Rácz Tünde

Szinte biztosan hallottuk már a nagyszüleinktől, vagy a környezetünkben lévő szépkorúaktól, akik voltak még a seregben, hogy milyen jó lenne visszahozni a kötelező sorkatonaságot, mondván, ráférne a fiatalokra, hogy majd igazi férfivé válhassanak. Mivel Magyarországon a haderő önkéntes kiegészítésű, a honvédség a „Szeretem, Megvédem!” mottó jegyében toboroz, a Debrecenben élő Bónizs Bence területvédelmi tartalékos főtörzsőrmestertől (aki az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred 3. Területvédelmi Zászlóaljánál teljesít szolgálatot) pedig megtudtuk, milyen előnyökkel jár napjainkban tartalékos katonának lenni.

területvédelmi tartalékos, magyar honvédség, katona, kötelező katonai szolgálat, haon, debrecen
Bónizs Bence főtörzsőrmester arról is mesélt többek között, hogyan lehet területvédelmi tartalékosnak jelentkezni
Forrás: MH 2. TVE, honvedelem.hu/Rácz Tünde

Engem teljes mértékben magával ragadott ez a hivatás, alázatot tanultam általa. A mai fiatalok egy része véleményem szerint sokszor tiszteletlen, túlzottan felnőttnek érzi magát tévesen, nincs bennük alázat

 – vélekedett Bónizs Bence, aki egyetemi tanulmányai mellett jelentkezett, mivel mindig is vonzotta a katonai pálya. Nagyapja katona volt, Bence sok történetet hallott tőle. Ezeknek köszönhetően is álomszerűvé vált számára ez a hivatás.

– Az első napon már sikerült beilleszkednem, nagyon befogadó társaságba kerültem. A jelentkezés után nem sokkal megkezdődött a kiképzésem, emellett lehetőség volt különböző feladatokban is részt vennem. Fizikálisan sokat fejlődtem és úgy érzem, a személyiségemet is formálta a kiképzés – mondta a tartalékos főtörzsőrmester.

Apropó, tartalékos: jelentkezéskor érdemes azzal számolni, hogy tartalékos és szerződéses katonai szolgálat is létezik. Bence részletesen kifejtette a kettő közötti különbséget.

A szerződéses katona a képzettségének megfelelő beosztásban, a szerződésben vállalt időpontig teljesít szolgálatot. A tartalékos katona a kiképzési feltételeket teljesítve a szerződésében vállalt ideig áll rendelkezésre. Emellett a civil munkahelyén dolgozik, vagy tanul valamelyik felsőoktatási intézményben

– foglalta össze a lehetőségeket.

Azt még azért hozzátette, hogy a területvédelmi tartalékos katona az alapkiképzés befejezését követően önként vállalhatja a szerződéses vagy a hivatásos katonai szolgálatot. Ekkor fizikai alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie, illetve a beosztás helyétől függően kiegészítő képzéseket is el kell végeznie.

Aki pedig esetleg amiatt aggódik, hogy teljes embert kíván meg a tartalékos katonai hivatás, Bónizs Bence szavaiból következtetve megnyugodhat. Kifejtette,

 a tartalékos katonákat adott időtartamra hívják be, és tapasztalatai szerint ez teljesen összeegyeztethető a magánélettel, mivel segítőkészek és rugalmasak a parancsnokok.

Persze, a fizikai és pszichikai kihívások mellett vannak olyan területek Bence szerint, amelyek mindenki számára vonzóak lehetnek, ilyen például a lövészet. Ami a főtörzsőrmester személyes kedvenceit illeti, a terepfeladatok állnak hozzá legközelebb, vagyis a lövészet, a harcászat és a felderítés – ezek mind egyfajta adrenalinlökettel bírnak.

Hogyan lehet területvédelmi tartalékos kiképzésre jelentkezni?

A jelentkezés módjáról is tájékoztatott, miszerint aki területvédelmi tartalékos katonai szolgálatra szeretne jelentkezni a Magyar Honvédséghez, több módon is megteheti:

  • Személyesen (a legközelebbi toborzóirodában)
  • Online 

Ha a jelentkező megfelel a feltételeknek és benyújtotta a szükséges okmányokat, már csak egy egyszerűsített alkalmassági vizsgálat vár rá a szerződéskötés előtt. A tartalékos katonai szolgálatra jelentkezőknek egy általános egészségi, valamint egy könnyített pszichológiai vizsgálaton kell megfelelniük

 – sorolta Bónizs Bence.

Amiért pedig igazán megéri területvédelmi tartalékosnak jelentkezni a főtörzsőrmester szerint, az az izgalom, amit ad a hivatás, a kapcsolatépítés és a folyamatos fejlődés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában