Salakmotor

2024.06.19. 10:33

A világbajnoki döntőbe jutás lesz a tét szombaton

A debreceni Lovas Zoltán a németországi Teterowban küzd az álmáért, azaz az SGP3-ba kerülésért.

Boros Norbert

Szinte minden sportrajongó a németországi labdarúgó Európa-bajnokság lázában ég, ám a magyar salakmotor szerelmesei figyelme a hét végén pár órára elterelődik a fociról, ugyanis szombaton rendezik az ifjúsági 250-es világbajnokság, azaz az SGP3 két elődöntőjét Teterowban. Az első versenyen, 11.30-tól magyar salakszóróért szoríthatunk, Lovas Zoltán 15-ös startszámmal vág neki a küzdelemnek. A SpeedWolf Debrecen 15 esztendős vaspapucsosát kérdeztük a felkészülésről és a szombati megmérettetésről.

Lovas Zoltán a salakmotor ifjúsági 250-es világbajnokságának elődöntőjére készül
Lovas Zoltán a salakmotor ifjúsági 250-es világbajnokságának elődöntőjére készül
Forrás: Boros Norbert-archív

Lengyel segítség

Lovas Zoltán legutóbbi és egyben egyetlen idei versenye április elején a szlovéniai Krskóban volt. Viadalok nélkül mennyire volt nehéz felkészülni a világbajnoki elődöntőre? 

– A 250 köbcentis mezőnynek idén nem igazán voltak nemzetközi versenyei, így nemcsak nekem, hanem sok társamnak is megnehezítette a felkészülését ez az időszak. Szerencsére adódtak lehetőségeim a motoros edzések elvégzésére, Debrecenben és a lengyelországi Krosnóban is többször tréningezhettem. Amíg a hazai pályán Füzesi Ricsivel és egy alkalommal Magosi Norbival motorozhattam együtt, addig Lengyelországban több 250-es versenyzővel gyakorolhattam. Úgy érzem, viszonylag jól sikerült átvészelnem a versenymentes hónapokat – fogalmazott az ifjú titán, aki külön mesélt a külföldi edzésekről is.

Nagyon örültem a krosnói lehetőségnek, mert tudtam, Lengyelországban sokat tanulhatok, s ezáltal fejlődhetek – és szerencsére így is lett!

A Cellfast Wilki Krosno edzője, Ireneusz Kwieciński foglalkozott velem, s rengeteg olyan dolgot mondott, ami újdonságként szolgált, s javasolt korrigálásokat is, amiktől még jobb lettem. Ezek mellett a motorbeállításoknál is segített, s ezek az útmutatások mindenképpen előre vittek bennünket. Az első edzésem egynapos volt, de utána már kétnapos tréningekre mentünk ki, s így több 250-es lengyel srác ellen is startszalaghoz állhattam. Nagyon nagy élményt jelentettek a krosnói gyakorlások, ugyanis segítőkész volt mindenki – mondta Lovas, majd hozzátette, irigylésre méltó az a technikai háttér, amivel a Wilki Krosno csapata rendelkezik.

A salakmotor ifjúsága

Az ifjúsági mezőny, azaz a 16 éven aluliak legrangosabb seregszemléjén, azaz a 250-es egyéni világbajnokság szombati első elődöntőjében 14 ország 16 képviselője méri össze erejét, s a legjobb nyolc jut az SGP3-ba, amit június 28-án rendeznek a lengyelországi Gorzówban. A startlistán többek között megtalálható Lengyelország, Nagy-Britannia, Ausztrália, Svédország és Dánia mellett az USA, Argentína, Franciaország, valamint Észtország képviselője is.

Lovas Zoltán magabiztosan készül a szombati rajtra
Lovas Zoltán magabiztosan készül a szombati rajtra
Forrás: Boros Norbert-archív

Megnéztem a mezőnyt, szerintem 7 nagyon erős versenyző van a startlistán, de megnyugtató, hogy valamennyiük előtt motoroztam futamon belül, sőt többeket le is tudtam győzni!

Kellően magabiztos vagyok, mert rengeteget dolgoztunk azon, hogy jók legyenek a motorjaim beállításai, s nagy hangsúlyt fektettünk a startokra, amiért külön köszönet Tabaka Józsinak! Úgy érzem, sikerült megtalálnunk az ideális beállításokat, mert az utolsó debreceni edzésen még Adorján Zoli bácsi is megdicsérte a startjaimat – fogalmazott a debreceni salakos, aki a céljairól is beszélt. – Minden futamomban pontot kell szerezni, s lehetőség szerint nem egyet, hanem kettőt, és akkor nem lehet gond! Nem titkolom, azért megyek ki, hogy bejussak a döntőbe, azaz az SGP3-ba. Ez az utolsó évem ebben a korosztályban, és szeretnék szépen búcsúzni. Azt érzem, most összeállt minden, a támogatóimnak hála, biztos a háttér, jók a motorjaim, így csakis rajtam múlik, hogy sikerül-e elérnem a célom – mondta határozottan a magyar szurkolók Zolikája, aki elárulta, még nem versenyzett Teterowban, de az utóbbi hetekben annyi versenyt nézett arról a pályáról, hogy a lehetőségekhez képest már „képben van” a német ovált illetően.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában