Nagyvilág

2012.06.18. 17:07

Francia választások - A nők aránya nőtt, a színes bőrűeké elhanyagolható az új képviselők között

Párizs, 2012. június 18., hétfő (MTI) - A francia nemzetgyűlési választásokon megválasztott képviselők között francia viszonylatokban jelentősen megnövekedett a nők aránya (26,8 százalék), s a szocialisták a francia köztársaság történetében először várhatóan nőt fognak megválasztani az alsóház nagy presztízsű elnöki posztjára.

Párizs, 2012. június 18., hétfő (MTI) - A francia nemzetgyűlési választásokon megválasztott képviselők között francia viszonylatokban jelentősen megnövekedett a nők aránya (26,8 százalék), s a szocialisták a francia köztársaság történetében először várhatóan nőt fognak megválasztani az alsóház nagy presztízsű elnöki posztjára.A nemzetgyűlésben még soha ennyi nő nem foglalt helyet: az 577 képviselő között 155-en vannak, közülük 106-an szocialisták. Vagyis a rekord a baloldalnak köszönhető, amely betartotta a férfi és női jelöltek között törvényben előírt feles arányt, a jobboldali jelölteknek csak harminc százaléka volt nő.

Franciaországban a nők csak a második világháború után kaptak szavazati jogot, akkor 6 százalék volt a női képviselők aránya, amely 1973-ra 1,6 százalékra esett vissza. Azóta fokozatosan növekszik: 1981-ben 5,4, 1997-ben 10,8, 2002-ben 12,3, öt évvel ezelőtt pedig 18,5 százalék volt. Az elmúlt öt évben 107 nő foglalt helyet az alsóházban.

Franciaország az új, 26,8 százalékos aránnyal a korábbi 69. helyről Afganisztán mögé szorulva a 34. helyre lépett elő a világ parlamentjeinek ranglistáján.

A nemzetgyűlés elnöki székének vasárnap estig Ségolene Royal, a 2007-es elnökválasztás baloldali vesztese volt a legfőbb várományosa. Miután ő nem szerzett mandátumot, hétfőn két ismert női szocialista politikus neve merült fel a posztra. Marylise Lebranchu, az államreformért felelős miniszter és Elisabeth Guigou volt igazságügyi miniszter is jelezte, hogy vállalná a tisztséget, amelyről első frakcióülésükön csütörtökön döntenek az abszolút többséget szerzett szocialisták.

A legfiatalabb képviselő is nő: a 22 éves joghallgató Marion Maréchal Le Pen személyében, aki a szélsőjobboldali Nemzeti Front színeiben nyert mandátumot. A legidősebb képviselő a 76 éves jobboldali Francois Scellier.

A képviselőknek mintegy negyven százaléka először foglalhat helyet a nemzetgyűlésben, a többieket újraválasztották.

Színes bőrű képviselő azonban csak tíz lesz az 577 között, azaz alig 1,8 százalék, "miközben a látható kisebbség, a feketék, arabok vagy ázsiaiak a lakosságnak már több mint tíz százalékát teszik ki" - hangsúlyozta hétfőn a fekete egyesületeket képviselő tanács (CRAN). Már az is hatalmas előrelépésnek tekinthető, hogy Jean-Marc Ayrault miniszterekkel és államtitkárokkal együtt 34 tagú kormányában négy bevándorló, illetve a francia tengerentúli területekről származó politikus kapott helyet.

Franciaországban a politikusi modell továbbra is az ötven év feletti fehérbőrű férfi - hangsúlyozta közleményében a CRAN.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!