Közel–keleti konfliktus

2024.06.24. 14:17

Újabb október 7 -i felvételeket hoztak nyilvánosságra a Hamász túszejtéseiről Izraelben (videó)

Az izraeli–palesztin háború 262. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Illusztráció/ Túszalku megkötését követelik az izraeli kormánytól tüntetők Tel-Avivban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Újabb október 7 -i felvételeket hoztak nyilvánosságra a Hamász túszejtéseiről Izraelben

Izraelben az elraboltak családjainak kérésére hétfő este újabb felvételeket hoztak nyilvánosságra az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i túszejtéséről.

A mintegy kétperces videót a terroristák vették fel testkameráikkal, majd az izraeli hadsereg birtokába kerültek. A felvételen a Nova zenei fesztiválról menekülő fiatalok elrablása látható, ahogy hármukat egy beton óvóhelyről élve elvitték.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését és Benjámin Netanjahu miniszterelnök  lemondását követelik tüntetők Tel-Avivban 
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

Az elraboltak hazajuttatásáért küzdő, a családok főhadiszállása nevű csoport célja a nehezen nézhető, brutális felvételek nyilvánosságra hozásával a túszalku előmozdítása, „éles vádirat a 262 napja tartó elhanyagolás ellen”.

A képsorokon Hirs Goldberg-Polin, Or Levy és Elia Kohen elrablása bontakozik ki, amint sebesülten, véresen egy dzsippel hurcolják el őket.

Úgy döntöttünk, hogy közzétesszük a videót, hogy megmutassuk a világnak, min mentek keresztül a túszok elrablásuk napjától

– mondta Szigi Kohen, Elia édesanyja.

„Hirst, Eliát és Ort élve rabolták el, ezért vissza kell térniük. Minden elmúló nap veszélybe sodorja a túszokat, és megakadályozhatja hazajuttatásuk lehetőségét” – közölte a családok csoportja.

Hirsről kétszáz nap után egy fogságban felvett videót adott közre a Hamász, melyen látható, hogy a bal kezét amputálták. A másik két túszról elrablásuk óta nem kaptak életjelet családjaik.

„Majdnem kilenc hónap után a harcok, és a közelmúlt hadműveleti sikerei fényében mindenki számára világos, hogy csak alkuval lehetséges mind a 120 elhurcolt hazatérése. Jóvá kell hagynunk és végre kell hajtanunk azt az alkut, amely az összes elhurcolt embert hazahozza - a rehabilitációra az élőket és a temetésre a meggyilkoltakat” – tették hozzá.

A Gázai övezetben jelenleg 120, október 7-én elhurcolt túszt tartanak fogva – élve vagy holtan – az iszlamisták. Az Izraelben közzétett hivatalos adatok szerint 43 túsz meghalt a fogságban.

A The Jerusalem Post hírportálon megtalálható az említett videó, melynek megtekintése a nyugalom megzavarására alkalmas.

Josep Borell: nincs kilátás egyelőre a tűzszüneti megállapodás megkötésére

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Luxembourgban, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatót.

A gázai helyzettel kapcsolatban Borrell elmondta: nincs kilátás egyelőre a tűzszüneti megállapodás megkötésére, a humanitárius helyzet pedig katasztrofálissá vált a térségben, és egyáltalán nem történt előrelépés a Gázába érkező humanitárius segélyek terén.

A Hamász még mindig túszokat tart fogva, de több ezer teherautó vár arra, hogy bejuthasson, és eközben odabent az éhínség fenyeget, több mint 8000 öt év alatti gyermek küzd súlyos alultápláltsággal

– mutatott rá.

BORRELL FONTELLES, Josep
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője 
Fotó: Olivier Hoslet / Forrás:  MTI/EPA

Borrell azt mondta, hogy össze kell hívni az Izrael-EU Társulási Tanácsot, „ami nem egy szokásos társulási tanácsülés lesz, mert nagyon fájdalmas témákat vesznek majd napirendre.” A tagállamok a társulási tanács összehívása előtt értékelést fognak kapni a gázai humanitárius helyzetről, és ezt követően egységes álláspontot kell arról kialakítani.  

Elmondta továbbá, hogy politikai megállapodás született a Hamász palesztin iszlamista szervezet és az erőszakos izraeli telepesek elleni szankciók kiterjesztéséről, továbbá valamennyi tagállam megerősítette az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) támogatását.

A libanoni vezetők tagadják, hogy a Hezbollah fegyvereket tárolna a bejrúti repülőtéren

A libanoni kereskedelmi miniszter hétfőn cáfolta a brit The Daily Telegraph című napilap azon értesüléseit, melyek szerint a bejrúti nemzetközi repülőtéren fegyvereket tárol az Irán támogatását élvező Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet.

Ali Hamié egy újságírók és diplomaták számára szervezett telepbejáráson kijelentette, hogy a „bejrúti repülőtér a nemzetközi szabályoknak megfelelően működik”. Hozzátette, hogy a brit lap információit „a repülőtér jó hírnevét sértő állításoknak tekinti, amelyek egy Libanon ellen folytatott pszichológiai hadviselés részét képezik”. A miniszter az őt kísérő meghívottaknak többek között azt a raktárat is bemutatta, amelyben az Iránból és más országokból érkezett árukat tárolják.

Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője
Fotó: AFP

A vendégek között jelen lévő egyiptomi nagykövet, Alá Musza azt mondta, „részvételével Libanon nemzetközi hírnevének megvédése érdekében" és azzal az üzenettel kívánt fellépni, hogy "minden érintett felet nyugalomra szólítson fel a hangulatkeltés helyett”.

A telepbejáráson szintén jelen lévő Fadi el-Haszán, a bejrúti nemzetközi repülőtér igazgatója a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy a légikikötőbe érkező összes repülőgépet, köztük az irániakat is ugyanolyan vámellenőrzésnek vetik alá.

A brit lap vasárnapi online írásában azt állította, hogy a síita radikális mozgalom, a Hezbollah egy iráni fegyver-, rakéta- és pokolgépraktárat működtet a libanoni fővárostól délre található repülőtéren, amelynek dolgozói már a gázai fegyveres konfliktus kezdete után „rejtélyes külsejű ládák” érkezésére lettek figyelmesek.

A gázai, palesztin-izraeli fegyveres konfliktus tavaly októberi kezdete óta rendszeresen lövi egymást a libanoni–izraeli határövezetben a Hezbollah és Izrael, mivel a Hezbollah így próbálja támogatni a Gázát irányító Hamászt, Izrael pedig tüzérségi- és légicsapásokkal válaszol a támadásokra.

Libanon támadásával Iránnal is háborúba keveredhet Izrael

Egy Libanon elleni izraeli offenzívával a zsidó állam egy iráni katonai válasz lehetőségét kockáztatja CQ Brown tábornok, amerikai vezérkari főnök szerint. A tábornok vasárnapi szavai szerint bár Irán a Hamászt is támogatja, a Hezbollah számára jelentősebb támogatást nyújtana, különösen, ha úgy érezné, jelentős fenyegetés éri a libanoni szervezetet.

Izrael tisztviselők többször fenyegetőztek Libanonba irányuló hadműveletekkel, ha nem sikerül a szervezetet tárgyalásos úton távol tartani a határtól. Alig pár napja az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy elfogadott haditervvel is rendelkezik Libanon irányába, noha az Egyesült Államok igyekszik megakadályozni, hogy az ország északi határán is kirobbanjon a teljes körű háború – írja a France24.

Brown szerint az Egyesült Államok nem tud hasonló védelmet nyújtani Izrael számára egy Hezbollah elleni összecsapásban, mint amilyet az áprilisi iráni rakétákkal szemben nyújtott, már csak azért sem, mert a rövidebb hatótávolságú rakéták ellen nehezebb védelmet nyújtani.

A vasárnapi eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában