Hirdetés

2024.09.13. 12:03

Valóban spórolhatunk a hőszigeteléssel?

A mai energiaárak mellett egyre többen gondolkodnak el a házuk hőszigetelésén. De vajon valóban megéri a befektetés? Mennyit takaríthatunk meg vele, és mennyi idő alatt térül meg a költség? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ, és a hőszigetelés megtérülésével kapcsolatos leggyakoribb hibákat is sorra vesszük, hogy ezeket elkerülve rövid időn belül a lehető legtöbbet spórolhassa a számlákon.

PR cikk

Forrás: baumit.hu

Amikor felmerül a felújítás gondolata, a legtöbben tájékozódnak, melyek a legfontosabb tudnivalók a hőszigeteléssel kapcsolatban. A kérdések azonban amelyek szinte mindenkit a legjobban foglalkoztatnak a következők:

Mennyi energiát takaríthatunk meg?

A hőszigeteléssel elérhető megtakarítás mértéke az épület hőtechnikai állapotától, a szigetelés vastagságától és a hőszigetelő anyag minőségétől függ. A leggyakrabban használt fogalom az épületek hőszigetelésével kapcsolatban a falazatok „U-értéke”. Ez a szám megmutatja, hogy a falazat egy négyzetmétere 1 fok hőmérsékletkülönbség hatására milyen teljesítménnyel „fűti az utcát”.

A külső és belső hőmérséklet különbségének, a falfelület nagyságának és a fal U-értékének a szorzata megadja a falon fellépő hőveszteség nagyságát wattban kifejezve.

Általános szabály, hogy amennyiben a fal „U” értéke csökken, vagyis nő a hőszigetelési tulajdonsága, akkor a falon mérhető hőveszteség, illetve a fűtési energia-veszteség is csökken, hiszen a definíció szerint az „U” érték és a szerkezeten keresztül távozó hőmennyiség közt egyenes arányosság áll fenn. Ezek alapján kiszámítható az épület energiamegtakarítása, ami éves szinten több tíz- vagy akár százezer forintot is jelenthet.

Mennyi idő alatt térül meg a befektetés?

Általában elmondható, hogy a viszonylag rosszul hőszigetelő falazatok esetében (ahol az U-érték nagyobb, mint 1,0-1,2 W/m2K) az utólagos hőszigetelés sokkal hamarabb megtérül, mint az olyan falazatok esetében, ahol a hőszigetelő képesség a jelenlegi előírások közelében van. Új építésű ingatlanok esetében a szigetelés megfelelő tervezéssel gyorsan és költséghatékonyan kialakítható, és – bár a megtakarítás nem annyira számottevő, mint a régebbi épületek esetében, – a fel nem használt energia nem csak a megtakarítást, a környezetet is támogatja, emellett a hőszigetelés az épület szerkezetének védelmével annak élettartamát is meghosszabbítja.

A hőszigetelés ráadásul nemcsak télen, a fűtési költségek csökkentésével segít, hanem – tekintettel az egyre nagyobb nyári melegekre és az energiaigényes klímaberendezések robbanásszerű elterjedésére – kézzelfogható anyagi megtakarítást jelenthet már nyáron is.

Mely hibák nehezíthetik a hőszigetelés megtérülését?

Az egyik leggyakoribb hiba a nem megfelelő vastagságú szigetelés kiválasztása. Ha a szigetelés túl vékony, nem fogja kellőképpen megakadályozni a hőveszteséget, így a megtakarítás mértéke is alacsonyabb lesz. A másik véglet a túl vastag szigetelés, ami feleslegesen növeli a költségeket, és nem biztosít arányosan nagyobb megtakarítást.

Fontos odafigyelni a megfelelő hőszigetelő anyag kiválasztására is. A piacon számos különböző anyag áll rendelkezésre, eltérő tulajdonságokkal és árakkal. Bár megtehetnénk, hogy magunk válogatjuk össze a különböző anyagokat, hogy lefaragjunk a költségekből, a komplett hőszigetelési rendszerek használata olyan biztonságot nyújt, amelyet kár feladni. Az egymással nem kompatibilis, vagy rosszul együtt működő szigetelőanyagok ugyanis jelentősen rontják a hőszigetelés minőségét, sőt, akár az egész beruházás sikerét kockáztathatják, hiszen ilyenkor nincs gyártói garancia. A kiemelkedő minőségű Baumit hőszigetelő rendszerek elemei optimálisan kapcsolódnak egymáshoz, így szakszerű beépítés esetén nem csak a tanúsítványokon, de a való életben is biztosítják a hőszigetelő rendszer megfelelő működését és hosszú élettartamát. Ráadásul a Baumit hőszigetelő rendszereire 25+5 év rendszergaranciát is vállal. Keresse a részleteket a Baumit.hu oldalon!

A komplett hőszigetelő rendszerek beépítését is érdemes olyan szakemberre bízni, aki az adott gyártó termékeit jól ismeri, és precíz munkával az előírásoknak megfelelően alakítja ki a hőhídmentes szigetelést. Ez azért is fontos, mert a hőhidaknál nagy a nedvesedés és penész kialakulásának kockázata, amely komoly károkat okozhat az épületben, és a lakók egészségében is. Érdemes azt is tudni, hogy a szakszerűtlen kivitelezés adott esetben a hőszigetelés hatásfokát (és így a vele járó megtérülést is) drasztikusan leronthatja.

Mint láthatjuk, a hőszigetelés befektetésének megtérülését számos tényező befolyásolja. A hibák elkerülésével, a megfelelő anyagok és a szakszerű kivitelezés választásával azonban maximalizálhatjuk a megtakarítást, és egy gyorsan megtérülő, tartós homlokzati hőszigetelést alakíthatunk ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában