Helyszíni riport

2024.07.21. 07:58

Állati jó sóbiznisz Földesen – fotókkal, videóval

Állattartás, egészség, és vendéglátás egy helyen. A földesi Ványi Ranchen jártunk.

Kosztin Éva

Ványi Antal és Ványi Antalné Hajni –birkákkal és kecskékkel kezdték vállalkozásukat

Forrás: Czinege Melinda

Riportunk helyszínére az egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket. „Nyílt Földesen egy kis autentikus falusi ranch, amely nagyon sokrétű és családias. A gazdák saját ötletei vannak benne, akik szerény emberek: nem pályáztak, nem vettek fel támogatást, hanem hosszú 16 év munkájával jutottak el eddig. A Ványi Ranch hungarikum állatokkal rendelkezik, kiadó kis portával, sóházzal, amiben több szoba is van. Hajdú-Bihar csiszolatlan kis ékszerdoboza lett ez” – írta szerkesztőségünknek. Úgy gondoltuk, ezt az ékszerdobozt nekünk is látnunk kell, és egyébként is kíváncsiak lettünk a gazdák történetére. Egy perzselő júliusi délelőtt felkerekedtünk, és meglátogattuk őket, valamint a ranch összes többi lakóját: 2000 jószágot, 364 angyalt, 29 macskát és egy kutyát.

ványi ranch, földes, só, jószág, birka, tyúk
A ranch bejáratánál az egész Ványi család
Forrás:  Czinege Melinda

Ezekről a számokról azonban még mit sem sejtettünk, amikor begördültünk a ranch utcájába, ahol már várt minket egy házaspár, Ványi Antal és Ványi Antalné Hajni, a Ványi Ranch tulajdonosai. Rögtön fedezékbe, a hűvös sóházba vonultunk, ahol megosztották a Haonnal, honnan és hogyan indult vállalkozásuk. – Az egész ötlet az egészségből indult ki – kezdte Hajni, aki 14 éve a debreceni Tüdőgyógyászati Klinika munkatársa. – A férjem mezőgazdasági dolgozó, de asztmás, és a munkahelyeken már a felvételkor kiszűrték. 

Volt pár jószágunk és földünk, így belevágtunk. Birkákkal kezdtünk, kecskékkel folytattuk. Kis lépésben haladtunk, először leadtuk a bárány és a kecske húsát, valamint alkalomadtán öltünk egyet-egyet megrendelésre, lakodalmakra. Aztán elkezdtük fejleszteni, jöttek a tyúkok, mert a városban a munkahelyemen mindig azt kérdezték a kollégák, hogy miért nem viszek egy kis falusi tojást

 – idézte fel. – Ma már tartunk szürkemarhát, fürjet és nyulat is, összesen 2000 jószágot – tette hozzá Antal.

Az egészség miatt indult a Ványi Ranch 

Mint megtudtuk, az állattartással együtt a sóház is organikusan fejlődött a ranchen. – A férjemnek szerettünk volna az asztmájára valami alternatív egészségügyi megoldást találni, ez lett a sószoba, ami olyan jól sikerült, hogy idővel mindenki más is igényt tartott rá – avattak be a földesi sóbiznisz kezdeteibe. Megmutatták, ma már van csoportszoba, gyereksarok és külön kétszemélyes, exkluzív részleg is a sóházban. Rákérdeztünk, milyen nehézségekbe ütköztek az elmúlt 16 évben, de úgy tűnt, a sors, a szerencse és az összes jó tündér is az oldalukon állt. 

– A legnagyobb kihívást a bővítések jelentették, de valahogy mindig pont kapóra jött egy eladó udvar éppen a szomszédban – osztotta meg velünk Hajni. Antal elmondta, a jelenleg tulajdonukban álló 4 udvar a II. világháború előtt is összetartozott, Száraz-malomnak hívták a helyet, és az édesapja nagy álma volt, hogy újra egyesítse a telkeket.

Hogyan telnek a mindennapok? – szögeztük a kérdést a házaspárnak, amire rávágták: – Húzósan. A feladatokat megosztják, az állatok etetése, rendben tartása, a hús és a tojás értékesítése Antal feladata, valamint ő intézi a papírmunkát, és tartja a kapcsolatot az állatorvossal. Hajni teljes munkaidőben dolgozik a klinikán, a fennmaradó idejében a sóhivatalt üzemelteti: a sóházzal kapcsolatos teendőkkel foglalatoskodik, és intézi a saját közösségi médiás platformjain a marketinget. Tiktok fiókja is van már, de bevallotta, Hajnikát, a lányukat kérte, hogy mutassa meg, hogyan működik a felület.

ványi ranch, földes, só, jószág, birka, tyúk
A vendégek kérései miatt indult el a sóbiznisz
Forrás:  Czinege Melinda

– Ahogyan elkezdtek járni az emberek a sószobába, szinte mindenki kért tőlem valamit, hogy nem tudok-e erre vagy arra valamilyen só terméket ajánlani, így aztán bővült a kínálat fürdősókkal és sólámpákkal is – mondta Hajni, aki a legnagyobb sikerélményéről is beszámolt. – Az egyik eset tüdőgyógyászati munkatársként is nagyon szembetűnő volt. Egy kislánynak annyira be volt dugulva az arcürege és a homlokürege, hogy hónapokig nem tudott aludni sem ő, sem a szülők. Olyan nyűgös és hisztis volt a gyerek, amikor idejöttek, hogy 10 percre sem tudtuk lekötni, annyira szenvedett. Elkezdett naponta 1-1 órát eltölteni a sószobában, aztán pár nap után azt vettük észre, hogy már le tud ülni csendben rajzolni. Az itt töltött idejét fokozatosan csökkentettük, míg elmúltak a tünetei – osztotta meg. Antaltól is érdeklődtünk, hogy asztmásként milyen tapasztalatai vannak. 

Rengeteget segít, előfordul, hogy éjszaka is átmegyek pihenni. A vendégek is gyakran hívnak, hogy Anti gyere már be, beszélgessünk, ilyenkor tapasztalatot is cserélünk. Főleg a férfiak fordulnak hozzám, szégyellősebbek, nem annyira nyitottak, nem szoktak az egészségügyi panaszaikról szívesen beszélni, ezért rajtam keresztül kérdezik Hajnit, hogyan tudna nekik a só segíteni

 – tette hozzá mosolyogva.

 

Vendégeket is fogadnak

A sok vendég azonban egy idővel már nemcsak sóval kapcsolatos kérést fogalmazott meg, hanem az udvarra is szemet vetettek. – Ez is magától jött, kérdezték, hogy nem lehetne-e ott tartani egy szülinapot, egy lánybúcsút, egy legénybúcsút, aztán jött az igény, hogy akik itt buliznak, azoknak biztosítsunk szállást is, úgyhogy kialakítottunk egy vendégházat is. 20 ember kényelmesen le tud feküdni, van hozzá szauna, dézsa, jacuzzi, és mindennel felszerelt konyha is – sorolták. Eleinte csak a helyszínt biztosították, aztán itt is mindenféle kérés megtalálta őket. – Elmondják, hogy mit szeretnének, és akkor mi azt megvalósítjuk – összegezte Hajni röviden a rendezvényszervezési politikájukat. – Kértek már tőlünk falusias hangulatú lánybúcsút, de tartottunk már spirituális napot is, ahol a tarot kártyák voltak a főszereplők – említett pár példát a közelmúltból.

ványi ranch, földes, só, jószág, birka, tyúk
Lazulnak a cicák a Ványi Ranch udvarán
Forrás:  Czinege Melinda

A hűvös sóházból a forró udvarra mentünk, ahol itt-ott egy-egy gyönyörű cicát láttunk elnyújtózni a napon. Megtudtuk, összesen 29-en vannak a ranchen, és az egész őrületet Hajnika, Ványiék lánya kezdte. Mint elmondták, 3 éve sajnálta meg Kókuszkát, a fehér színű mentett szobacicát, akit befogadtak, aztán innentől a macskavonaton nem volt fék. Minden kóbor bársonytalpú náluk kötött ki, külön macskaházuk van fűtéssel, mászókával, és csobogóval. Egészségügyi okokból is járt már náluk cica, állításuk szerint a falu macskája is gyógyulni jár a ranchre.

A kutya se volt otthon – írhatnánk, hiszen az ólja előtt elhaladva közölték, a családi kedvenc éppen a kozmetikusnál van. Ottjártunkkor a hófehér bobtail szakértő kezek alatt szépült a szalonban, ugyanis az első versenyére készült.

ványi ranch, földes, só, jószág, birka, tyúk
Kopasznyakúékat otthon találtuk
Forrás:  Czinege Melinda

Az erdélyi kopasznyakú tyúkok viszont nem voltak kimenősek, mind ott tolongott és hangoskodott a helyén. – Nagyon kevés van már belőlük a világon, ezért tenyésztővé váltunk. Tenyészpárokat állítunk össze, és az utódokat értékesítjük, jelenleg 140 jércénk és 30 kakasunk van – mutatta be a csapatot Antal.

Állati sokaság az udvaron

A szürkemarhák jelentősen kisebb létszámmal, bár sokkal nagyobb súllyal voltak jelen. Összesen tízen laknak az ólban, mindegyikük fülében csinos „NÉBIH” feliratú fülbevalóval. – Ezt a születés után pár héttel fel kell helyezni a borjakra, hogy számon tudják tartani az állatokat. A borjakat szoktuk levágni, és a növendékhúst eladni. Már ezt sem kell hirdetni, az emberek tudják, Ványi Anti mikor fog ölni – mondta Antal. Hajni hozzátette, a tejet nem használják fel, mert azt vallják, arra a kicsiknek van szüksége. 

Nagyon hozzánk tudnak nőni ezek az állatok. Egyszer az egyik szürkemarhát el kellett a adni, mert már öreg volt, és nekünk nem volt szívünk levágni. Amikor felvezettem a járműre, dugta hozzám a fejét, és sírt, úgy bújt hozzám ez a 450 kilós állat, mint egy gyerek

 – osztotta meg velünk Antal, aki bevallotta, neki is eleredtek a könnyei a búcsúzásnál.

ványi ranch, földes, só, jószág, birka, tyúk
Az állatok nagyságuktól függetlenül nagyon tudnak kötődni
Forrás:  Czinege Melinda

A gyönyörű bociszemektől távolodva benéztünk még a kecskékhez, a birkákhoz, a malacokhoz, nyulakhoz és a galambokhoz is – mindenhol volt kicsi, ahogyan Hajni fogalmazott, érzik a ranchen a jószágok a szeretetet. Hangsúlyozták, elsősorban a hungarikum állatok tartására koncentráltak, mert számukra fontos, hogy modern környezetben ugyan, de megőrizzék a hagyományokat. 

Végül megcsodáltuk a fürjeket és a nemrégiben érkezett páva párt, valamint benéztük a tyúkólba is, ahol Laci kakas volt az úr. Kukorékolni szokott? – kérdeztük. – Hogyne, 4 órakor nyomja – válaszolta Antal.

Ma már a jövőt tervezgetik

Hogyan tovább? – adódott a kérdés a sóház, a vendégház, és az állatok láttán. 

Még van egy pár tervünk a jövőre. Megvásároltuk a szemben lévő telket egy ingatlannal, amit hagyományos parasztházzá szeretnénk átalakítani, igazi falusias miliőt teremteni.

 Kezdetben nem is számolgattunk, az sem tudtam, hogy el kell tenni a számlákat, a könyvelőnk szólt rám. Aztán amikor kijött az első végösszeg, rájöttünk, ennek van keletje. Ma már két alkalmazottat foglalkoztatunk, egyiket teljes munkaidőben, a másikat csak rendezvények idején. Nem mertünk több embert felvenni, nem akartunk kockáztatni, mert nem láttuk, lesz-e élete a ranchnek, de úgy tűnik, hogy van. Decemberig szinte már teljesen be vagyunk táblázva – avatott be Hajni.

ványi ranch, földes, só, jószág, birka, tyúk
A vendégházat is angyalok őrzik
Forrás:  Czinege Melinda

És hogy mi lehet a titkuk azon kívül, hogy minden élőlény érzi náluk a szeretetet? Talán annak az összesen 364 darab angyalnak is köze lehet hozzá, akik szintén a ranchen kaptak helyet. – Az onkológián az egyik gyógyult betegtől kaptam egy angyalt, ami nagyon tetszett, és ezt mások is észrevették, így egyre többet hoztak nekem, és már én is gyűjtöm őket – libbent fel előttünk a rejtély, hogy miért találkozunk szinte mindenhol ezekkel az angyali figurákkal.

A rengeteg kellemes találkozástól feltöltődve vettünk végül búcsút a ranchtől és összes lakójától. Szívesen maradtunk volna még, de ahogyan már a Queen is megénekelte, a sónak folytatódnia kell

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában