Helyi kék hírek

2024.08.22. 17:30

Gyorsulási versenyekre panaszkodnak a debreceni lakosok – hol bőgnek az autók, motorok?

A nyári időszakban elárasztják az utakat a motorok és autók. Illegális gyorsulási versenyekre panaszkodnak a debreceniek – utánajártunk, van-e alapja.

Nagy Emese

Az utóbbi időben egyre több bejegyzés születik azzal kapcsolatban a Debrecenben Hallottam nevű zárt cívisvárosi Facebook-csoportban, hogy a városban, többek között a Böszörményi úton, a Nyíl utcán és a Tócóskertben illegális gyorsulási versenyeket tartanak. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy többnyire 22 óra tájékán, vagy azután motor és autó bőgésekre lesznek figyelmesek, és nem csak arról van szó, hogy egy-egy gépjármű száguldozik az utcában, úgy vélik fiatalok versenyeznek az utakon. „Az éjszakai Böszörményi úti autóversenyről tud valaki/valamit? A harmadik menetnél becsatlakozott a rendőrség is. Sehol nem találtam semmit róla és érdekelne, miért nem tudtam aludni az éjszaka” – áll a bejegyzésben, amire több tucat reagálás és több mint 150 hozzászólás érkezett. Az egyik kommentelő kiemelte, szinte minden este motoros és autóverseny van a Böszörményi úton! És nagyon örülne, ha az illetékesek tennének valamit. De természetesen akadnak olyanok is, akik nem értik, egyeseket miért zavar a száguldozás, versenyzés, legalábbis ebből a kommentből erre következtethetünk: „Akit zavar a város zaja, költözzön falura, tanyára
és hallgassa ott a kakaskukorékolást” – fogalmazott.

Sokan úgy vélik, Debrecen és környékén illegális gyorsulási versenyeket szerveznek
Sokan úgy vélik, Debrecen és környékén illegális gyorsulási versenyeket szerveznek
Forrás:  Illusztráció: Napló-archív

Hol szerveznek illegális gyorsulási versenyeket?

A témával kapcsolatban megkerestük a megkerestük a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, akik érdeklődésünkre közölték, augusztus 12. és 18. között pontosan 5 bejelentés érkezett a rendőrségre hangoskodva, a lakosságot zavaróan, nem megfelelően közlekedő járművekről. 

A járőrök az összes ilyen esethez kiérkeztek, azonban a helyszíneken nem tapasztaltak jogsértést, így az intézkedés is elmaradt. Fontos tudni, hogy jellemzően ezek nem szervezett, illegális gyorsulási versenyek, hanem rögtönzött „erőfitogtatások”

 – közölték. Hozzátéve, az ilyen bejelentések száma általában emelkedni szokott a nyári időszakban, mivel a személygépjárművek mellett megjelennek az utakon a motorkerékpárok is. Éppen ezért a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság a balesetveszélyességük és a társadalmat zavaró jellegük miatt kiemelt figyelmet fordít ezekre.

Rákérdeztünk arra is, milyen büntetésre számíthatnak azok, akiket esetlegesen illegális gyorsulási versenyen kapnak a rendőrök, amire a következő választ kaptuk: a rendőrség csendháborítás, garázdaság, engedély nélküli átalakítás, sebességtúllépés, illetve ha olyan mértékű veszélyhelyzet alakul ki (nézőközönség, járókelők), akkor közúti veszélyeztetés bűncselekmény elkövetése miatt indíthat eljárást ilyen esetekben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában