Kék hírek

3 órája

Viszlát, cseh sörök, helló, debreceni fogda: külföldről hozták haza a csomagküldős csalót – videóval

Egy korábban lekapcsolt ukrán bűnöző szintén ukrán társát sikerült nemrég kézre keríteni Csehországban. Az adathalász csalót már le is tartóztatták Debrecenben.

Haon.hu

Mint arról korábban hírt adtunk, a debreceni nyomozók 2023. augusztus 16-án elfogtak egy 19 éves ukrán férfit, aki különböző internetes hirdetésekkel kapcsolatban írt az eladóknak üzenetet, és közismert csomagküldő szolgálatok által kért házhozszállítást. A jóhiszemű hirdetők az elkövető által küldött adathalász linken keresztül megadták a bankkártyájuk adatait, amelyet a tettesek egy mobiltelefonra applikáltak, majd érintés nélküli készpénzfelvétellel csapolták meg a sértettek bankszámláját. A rendőrök őrizetbe vették a férfit, az ügyészség indítványára pedig a bíróság letartóztatta, azóta már a jogerős börtönbüntetését tölti, emlékeztet a police.hu-n hétfőn megjelent rendőrségi közlemény, amelyben az ügy friss fejleményeiről írnak.

Csehországból hozták haza az adathalász csalót
Csehországból hozták haza az adathalász csalót
Forrás: YouTube / PoliceHungary

Le is tartóztatták az adathalász csalót

A bűnügyesek később azonosították a csaló egyik társát is, egy ugyancsak ukrán állampolgárt, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A cseh hatóságok elfogták a fiatalembert, majd szeptember 27-én a Készenléti Rendőrség bevetési egysége és a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársai Magyarországra hozták. A hajdú-bihari kibernyomozók a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren vették át tőlük, majd Debrecenbe szállították.

Jelenleg 50 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt gyanúsítottként kihallgatták a 27 éves férfit, a bíróság ma elrendelte a letartóztatását.

Az online térben elkövetett csalások ellen a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretében küzd. Az ilyen bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál – hívták fel a figyelmet a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában