Önkormányzat

2024.09.11. 14:49

Állítólag sorra mondanak fel a balmazújvárosi hivatal vezetői – fotókkal

Munkaterv szerinti ülésre hívta össze a város képviselőit Hegedüs Péter polgármester szerda délelőttre. A balmazújvárosi önkormányzat képviselő-testülete azonban egy napirendi pontot sem tárgyalhatott meg, ugyanis a városvezető mellett több képviselő és a jegyző sem jelent meg.

Bekecs Sándor

Összesen 27 témát tűzött napirendre szeptember 11-i, munkarend szerinti ülésére a balmazújvárosi önkormányzat képviselő-testülete. Az előterjesztéseket azonban nem tárgyalták meg, ugyanis a 12-ből csak 6 tag (Beke Imréné, Dobi Sándorné, Ferenczi Mária, Gacsályi Ibolya, Oláh János Pál és Tóth Attila) jelent meg 10 órára, míg egyebek mellett Hegedüs Péter polgármester és a város jegyzője nem.

balmazújvárosi önkormányzat, balmazújváros, képviselő-testület, Hegedüs Péter, Tóth Attila, Ferenczi Mária, önkormányzat,
Nem az első alkalom volt, hogy a balmazújvárosi önkormányzat képviselő-testületének ülésén nem jelent meg a polgármester, holott ő hívta össze
Forrás: Kiss Annamarie

– Ez a mai képviselő-testületi ülés volt ebben a ciklusban az utolsó, és ugyanolyan méltatlan módon ért véget, mint amilyen méltatlanul telt az elmúlt öt év. Úgy gondolom, óriási hiba lenne, ha a polgármester a mai napra tűzött előterjesztéseket egyedül fogadná el – szólt a jelenlévőkhöz Ferenczi Mária, miután tisztázódott, hogy nem lesz képviselő-testületi ülés. Beszédében egyebek mellett elmondta, tudomásuk szerint az egészségügyi szolgáltató igazgatója felmondott; információjuk szerint jegyzője sincs már a városnak. 

Ha mindenki távozik a hivatalból, akkor nem lesz, aki átadja az új testület megbízását. Ha minden aláírási joggal rendelkező vezető távozik, akkor hiába érkezik meg a finanszírozás, nem lesz, aki a jövő hónap elején a dolgozók fizetésének utalását elindítsa – fogalmazott.  

– Dobi Sándorné képviselőtársammal az elmúlt öt évben kiálltunk a városunkért, ezért rengeteg megaláztatásban volt részünk. Nem titkoljuk, hogy az elmúlt öt évet kendőzetlenül le fogjuk írni. A lelkiismeretünk szerint végeztük a munkánkat, nem adtuk el magunkat és a becsületünket sem. Be fogjuk bizonyítani, hogy nekünk mindvégig igazunk volt – mondta Ferenczi Mária.

balmazújvárosi önkormányzat, balmazújváros, képviselő-testület, Hegedüs Péter, Tóth Attila, Ferenczi Mária, önkormányzat,
Ferenczi Mária (balra) és Dobi Sándorné önkormányzati képviselők
Forrás: Kiss Annamarie

Nem teljesítette ígéreteit a balmazújvárosi önkormányzat vezetője

Több helyi lakos is megjelent a tervezett ülésen és elégedetlenül konstatálták, hogy az újfent elmaradt a polgármester, valamint több képviselő távolmaradása miatt. Kovács István, akit sokan Kokó néven ismernek a városban, úgy vélekedett: Hegedüs Péter és az őt támogató képviselők nem Balmazújvárosért dolgoznak.  

balmazújvárosi önkormányzat, balmazújváros, képviselő-testület, Hegedüs Péter, Tóth Attila, Ferenczi Mária, önkormányzat,
Kovács István „Kokó” balmazújvárosi lakos szerint semmi nem teljesült a polgármester ígéretei közül
Forrás: Kiss Annamarie

– A helyében sokkal jobban odatenném magamat. 37 éve élek itt, de ilyen rossz helyzet még itt nem volt. Nem tartottak rendezvényeket, Nagyhegyesre kell átjárnunk szórakozni – emelte ki. De nem csak a kulturális programok elmaradása miatt elégedetlen. 

A polgármester 67 milliárd forintnyi fejlesztést ígért korábban, köztük napelemparkot, gimnáziumot, szelektívhulladék-gyűjtő telepet. Ezekből semmi sem lett

 – sorolta.

balmazújvárosi önkormányzat, balmazújváros, képviselő-testület, Hegedüs Péter, Tóth Attila, Ferenczi Mária, önkormányzat,
Volt, aki a pólóján fejezte ki véleményét
Forrás: Kiss Annamarie

Balmazújváros lakói méltatlannak tartják a kialakult helyzetet

Egy másik lakos szerint a jelenlegi helyzet méltatlan és felháborító mind a városra, mind a lakosokra, de legfőképp a balmazújvárosi önkormányzat és intézményeinek dolgozóira nézve. – A mai napirendi pontok között ott volt a folyószámlahitel felvétele. Nem értem, miért nem terjesztette elő ezt három héttel ezelőtt? A dolgozók mostanra ebből megkapták volna a bérüket – tette fel a kérdést.  

– Azt szeretném, hogy a polgármester és az egyesületéből bejutott képviselők az új testületben a városért dolgozzanak. A mai napon történteket a város működése elleni bojkottálásként értékelem – mondta.  

balmazújvárosi önkormányzat, balmazújváros, képviselő-testület, Hegedüs Péter, Tóth Attila, Ferenczi Mária, önkormányzat,
Hiába jöttek, a balmazújvárosi lakosok nem tehették fel kérdéseiket Hegedüs Péter polgármesternek
Forrás:  Kiss Annamarie

Bojkottól tart a balmazújvárosi Fidesz

Tóth Attila, a balmazújvárosi önkormányzat képviselő-testülete Fidesz-frakciójának vezetője szerint a város elmúlt öt éve egy erőteljes hanyatlás volt a polgármester alkalmatlansága miatt. – Úgy látjuk, most is arra törekszik, hogy nagyobb káoszt hagyjon maga után. Bizonyára nehezen tudja elfogadni azt, hogy Balmazújváros lakosai megelégelték a munkáját, s nem szavaztak neki bizalmat – vélekedett.

Elmondta, a szerda délelőtt történtek nem érték meglepetésként, ugyanis nem először fordult elő, hogy a polgármester úgy hív össze képviselő-testületi ülést, hogy azon végül nem jelenik meg. 

Vélhetően a közeljövőben újra összehívja a mai ülést azzal a céllal, hogy az átmeneti szabályokkal élve, egy személyben hozzon döntéseket. Ez viszont azért is borzasztó, mert olyan napirendeket tárgyalt volna ma testület, amelyek alapvetően határozzák meg a város további működését

 – mutatott rá Tóth Attila.

balmazújvárosi önkormányzat, balmazújváros, képviselő-testület, Hegedüs Péter, Tóth Attila, Ferenczi Mária, önkormányzat,
Tóth Attila, a balmazújvárosi önkormányzati képviselő-testület Fidesz-frakciójának vezetője
Fotó: Kiss Annamarie

Tóth Attilától megtudtuk, a képviselőcsoportjuk részéről már elkezdődtek az előkészítő munkák az új önkormányzati ciklusra. Az viszont kérdéses, hogy a hivatalt hogyan tudja átvenni az új polgármester és testülete, ugyanis információjuk szerint szeptember 1-vel több vezető is távozott, köztük a jegyző, továbbá az aljegyző is már csak a héten elérhető. 

– Meglátjuk, hogy a polgármester által vezetett frakció mennyire lesz partner, mert úgy hallottuk, nem akarnak eljönni az alakuló ülésre. Ezzel időközi választás kiírását érnék el abban a reményben, hogy javítsanak a június 9-én elért eredményeiken – jegyezte meg Tóth Attila.

Arra vonatkozóan, hogy valóban történtek-e felmondások, megkerestük a balmazújvárosi polgármesteri hivatalt, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük. 

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal a Haonnal azt közölte, hogy a személyi változások vonatkozásában Balmazújváros önkormányzatának nincs törvényileg előírt tájékoztatási kötelezettsége a Kormányhivatal felé. Megerősítették ugyanakkor a jegyző távozását, arról hivatalos tájékoztatást küldött Balmazújváros polgármestere a kormányhivatal részére.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában