Támogatás

5 órája

Kétszer annyi ösztöndíjat adhat az önkormányzat a debreceni hallgatóknak

Az elmúlt évekhez hasonlóan, ebben az évben is csatlakozhat a debreceni önkormányzat a népszerű felsőoktatási ösztöndíjprogramhoz. A Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer 2025. évi fordulójának feltételeiről dönt majd a debreceni közgyűlés.

Bekecs Sándor

Csütörtöki ülésén dönt a debreceni közgyűlés arról, hogy az önkormányzat idén is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. Az erről szóló, Egyetem téri hétfői sajtótájékoztatón Papp Viktor, a debreceni Fidesz-KDNP frakcióvezetője kiemelte, Debrecen gondoskodóváros-programjának része, hogy az önkormányzat minden lehetőséggel élve támogassa a helyi fiatalokat, családokat. Mint mondta, ebbe a sorba tartozik például az, hogy a 14 éven aluliak ingyen utazhatnak a DKV járatain, illetve a Bursa Hungarica ösztöndíj lehetősége is.  

bursa hungarica, debrecen, önkormányzat, ösztöndíj
Papp Viktor, a debreceni Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta, 20 millióra emelné az önkormányzat a Bursa Hungarica keretösszegét
Forrás:  Czinege Melinda

– Ahogy a város költségvetési helyzete folyamatosan erősödik, úgy nyílik lehetőségünk egyre több forrást biztosítani gondoskodóváros-programunk intézkedéseire. Ez alól most a Bursa Hungarica sem marad ki, ugyanis megduplázva az összeget, a 2025-ös költségvetésben már 20 millió forintot különítünk el erre a támogatásra – emelte ki Papp Viktor.  Mindez azt eredményezi, hogy az eddigiekhez képest kétszer annyi jelentkező számára tudnak támogatást nyújtani, illetve kevesebb pályázó esetén a támogatás mértékének növelése válik elérhetővé. 

Tavaly 60 jelentkező volt, akik közül 50 főnek volt érvényes a pályázata. A most tervezett keretösszeg 200 hallgató támogatását teheti lehetővé

 – emelte ki.  

bursa hungarica, debrecen, önkormányzat, ösztöndíj
A Bursa Hungarica részleteit Bognár István önkormányzati képviselő ismertette
Forrás:  Czinege Melinda

Ki kaphat Bursa Hungarica ösztöndíjat?

A pályázat részleteit Bognár István önkormányzati képviselő ismertette. Mint elmondta, a 2000-ben indult Bursa Hungarica ösztöndíjprogram célja, hogy a hátrányos helyzetű, felsőoktatási intézményben tanuló diákokat támogassa. A 2024/25-ös tanévre szóló felhívás szeptember 30-án jelent meg. 

Azok a debreceni lakcímmel rendelkező, felsőoktatásban tanuló, nappali tagozatos hallgatók jelentkezhetnek, akiknél az egy háztartásban élők egy főre eső nettó jövedelme nem éri el a 200 ezer forintot

 – mutatta be.

Elmondta, jelentkezhetnek a már felsőoktatási alap- vagy mesterképzésben, osztatlan képzésben, illetve felsőfokú szakképzésben tanulók, továbbá végzős középiskolások, vagy olyan érettségizettek is, akik jövő szeptemberben kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat.

– A támogatás mértéke 10-15 ezer forint havonta, a A-típusú pályázat alapján összesen 10 hónapra, a B-típusú pályázat alapján pedig összesen 3x10 hónapra. A felhívás a város honlapján elérhető, jelentkezni pedig az EPER-Bursa elektronikus felületen keresztül lehet, majd az ott generált adatlapot kell kinyomtatni, s aláírva beküldeni a polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti osztályának – ismertette Bognár István. A pályázatok leadási határideje 2024. december 4., a beérkezett kérelmeket január 6-ig bírálják el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában