Salakmotor

2024.07.03. 15:11

Lovas Zoltán: világbajnokság után, Eb előtt

A magyar szurkolók nagy örömére végre hazai pályán bizonyíthat a SpeedWolf Debrecen reménysége a hétvégén.

Boros Norbert

Lovas Zoltán bizonyítani szeretne mindenkinek

Forrás: Boros Norbert

A több hónapos versenymentes időszak után egymást követik a viadalok Lovas Zoltán életében: a júniusi németországi világbajnoki elődöntő után két héttel, július 6-án és 7-én a debreceni ifjúsági Európa-bajnokságon húzza a gázt a magyar tehetség. Lovas Zoltán a németországi Teterowban az ifjúsági világbajnokság, azaz az SGP3 elődöntőjében szerepelt a közelmúltban. A debreceni motoros öt starthoz állást követően 6 pontot szerzett, s hiába gyűjtött ugyanannyi egységet, mint a 8. helyen záró, s ezzel továbbjutó brit Cooper Rushen, a több jobb helyezés rangsorolt a holtverseny során, amiben a magyar salakos alulmaradt. Lovas végül a 11. helyen végzett, s így nem kvalifikált a döntőbe.

Lovas Zoltán számára nem volt szerencsés a legutóbbi futam
Lovas Zoltán számára nem volt szerencsés a legutóbbi futam
Forrás: Boros Norbert

Balszerencsés verseny

Egyáltalán nem mondhatom, hogy elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, sajnálom, hogy lemaradtam a fináléról. Nem a legjobb előjelekkel vártam a versenyt, ugyanis a viadalt megelőző edzésén, pénteken megállt az egyik blokkom, illetve hamar rájöttünk, hogy azok a beállítások, amiket Debrecenben összeraktunk, a teterowi pályára nem lesznek jók a másik motoron

– kezdte Lovas Zoltán. – A német versenyző, Celina Liebmann apjától kértünk segítséget, hogy ők, a 250-es motorral milyen beállításokkal mentek ezen a pályán, s az általa javasolt fogaskerekeket raktuk fel. Úgy voltunk vele, az első futamban kiderül, hogy jó lesz-e nekem is ez a beállítás. Nos, jó volt, az első futamomban pirosról indultam, s eljöttem elsőnek. Két körig mentem elől, aztán a dán Villads Pedersen megelőzött, így másodikként értem célba. A folytatásban kétszer harmadik lettem, majd ezt követően sárgáról startolva megszereztem az első helyet, viszont az egyik befordulóban a német Carlos Gennerich belülről támadott, ütköztünk és elestem. A német srácot kizárták, így a futamismétlésben hárman mentünk. Újra elkaptam a rajtot, három körig vezettem, de az utolsó körben, az élen haladva megállt a motorom, s nem tudtam teljesíteni a négy kört. Sajnos nem kapcsoltam egyből, mert ha betolom a motort, akkor kapok egy pontot, ami sokat ért volna a végelszámolásnál. Az utolsó futamomra a barátomtól, a szlovén Tilen Brackótól kapott motorral mentem be, s lerajtoltam a verseny egyik fő esélyesét, a szlovén Sven Cerjakot.

Sajnos a második körben az argentin Lisandro Lobos Lobon elesett, ami miatt leállították a futamot. A megismételt rajtnál már nem tudtam meglepni Cerjakot, s végül másodikként értem célba. Összesítésben 6 pontot motoroztam össze, amivel egy négyes holtversenybe kerültem, s az összevetés alapján a 11. helyet szereztem meg. Azért bosszantó az egész, mert, ha egy ponttal többet szerzek, a 8. pozícióban végzek, ami döntőbe jutást jelentett volna – sajnálkozott az ifjú titán.

Lovas Zoltán lehetősége a javításra

Július első hétvégéjén a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadionban ad egymásnak randevút Európa 32 legjobb 16 éven aluli salakmotorosa. A 250 köbcentis gépekkel száguldó reménységek számára szombaton két elődöntőt rendeznek, 11.30-tól és 17.30-tól, Lovas Zoltán az első viadalon áll starthoz. A debreceni salakszóró bízik benne, hogy Teterowban minden rossz dolgon átesett, s a debreceni kontinensviadalon Fortuna végre mellé áll.

A Teterowban tönkrement két blokkomból az egyiket tudtuk felújíttatni az Eb-re, a tervek szerint csütörtökön kerül hozzánk és kipróbálhatom. Hogy legyen tartalékmotorom, bérelünk egy blokkot a versenyre, de remélem, azt nem kell bevetnünk

 – fogalmazott Lovas, majd górcső alá vette a debreceni indulókat. – A két elődöntő közül az első mezőnyét érzem erősebbnek, biztos vagyok benne, hogy izgalmas verseny lesz. Elnézve a startlistát, már mindenkinek okoztam kellemetlen meglepetést, amivel nem azt akarom mondani, hogy legyőzök mindenkit, de az tuti, hogy számolnak velem. Szerintem legalább tízen pályázunk reális eséllyel a legjobb nyolc közé, így várhatók meglepetések. Azon leszek, hogy kellemes perceket okozzak a magyar szurkolóknak!

Az ifjú salakos még javíthat, bizakodva várja a következő futamot
Az ifjú salakos még javíthat, bizakodva várja a következő futamot
Forrás: Boros Norbert

Bizonyítani szeretne

Az ifjúsági Európa-bajnokság döntőjét vasárnap 16 órától rendezik, a fináléba az elődöntők első nyolc helyezettje kvalifikálja magát. A versenyszabályzat értelmében a rendező jogán hazánknak mindenképpen lehetősége nyílik versenyzőt indítania a döntőben, így amennyiben Lovas Zoltán nem végez a legjobb nyolc között az elődöntőben, akkor is résztvevője lesz a legjobbak versenyének, így viszont csak az első 7 helyezett kvalifikálja magát a délelőtti versenyből a döntőbe.

A szabály miatt valamilyen szinten nyugodtabb vagyok, de ezzel nem foglalkozom különösebben, saját erőből akarok bejutni a döntőbe. Tudom, hogy nehéz dolgom lesz, de mindent megteszek azért, hogy a legjobb nyolc között végezzek az elődöntőben

 – mondta a debreceni motoros, aki kitért a döntőre is. – Biztos vagyok benne, hogy hatalmas csata lesz a dobogós helyekért. Bevallom, én meglepetést jósolok, a világbajnoki címvédő, lengyel Maksymilian Pawelczak nem nyer Debrecenben, szerintem ezen a pályán a brit William Cairns esélyesebb a végső győzelemre. Dobogós helyezésért érkezik hozzánk a szlovén Sven Cerjak, aki sokszor motorozott már itt, ami előnyt jelenthet a számára. Az én céljaimról annyit, hogy hazai környezetben bizonyítani szeretnék a szurkolóknak, a támogatóimnak és mindenkinek, aki hisz bennem!

Szombaton ingyen

A versenyeket rendező egyesület, a SpeedWolf Debrecen arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a szombati két elődöntőt ingyen tekinthetik meg a nézők, mindössze a vasárnapi fináléra kell belépőjegyet váltaniuk a szurkolóknak. 

Startlista

  1. Sven Cerjak (szlovén)
  2. Filip Beczkowski (lengyel)
  3. Oskar Kreglicki (lengyel)
  4. Lovas Zoltán (magyar)
  5. Karol Szmyd (lengyel)
  6. Caydin Martin (brit)
  7. Carlos Gennerich (német)
  8. Gregor Zorko (szlovén)
  9. Casper Appelgren (svéd)
  10. Andre Damian (román)
  11. Kewin Nycz (lengyel)
  12. Adam Nejezchleba (cseh)
  13. Makar Levishyn (ukrán)
  14. Matys Sambarrey (francia)
  15. William Cairns (brit)
  16. Villads Pedersen (dán)

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában