Labdarúgás

2024.07.02. 07:13

Kiderült, miért lépett vissza a vármegye I.-től a Nagyrábé

Tiszai Károly leszögezte, hogy nem volt köze a polgármester-választáshoz. A csupa szív csapat szponzor nélkül nem tud boldogulni vármegyei I. osztályban.

Tóth Huba Elemér

Jánosi Bálinték tisztesen helytálltak a vármegyei I. osztályban

Forrás: Napló-archív

A Nagyrábé Petőfi SK a 2023/2024-es idényben hosszú idő után szerepelt ismét a labdarúgó vármegyei I. osztályban, ahol tisztesen helytállt. A Bende Tibor által irányított együttes 3 győzelemmel, 5 döntetlennel és 18 vereséggel, 18 lőtt és 35 kapott góllal a pontvadászat 12., még bennmaradást érő helyen zárt. Az elmúlt esztendőkben a klub háza táján nagy fejlődést tapasztalhattunk, és nem csak a felnőtteknél, hanem az utánpótlásnál is. 

vármegyei I. osztály
Bende Tibor irányításával sokat fejlődtek a nagyrábéi focisták
Forrás: Napló-archív

Mégsem vesznek részt a vármegyei I. osztály küzdelmeiben

Bár a Nagyrábé ismét benevezett a vármegyei élvonalra, és a licenszet az elsők között is kapta meg, – hiszen a pályán a feltételek teljes mértékben adottak voltak – ám múlt pénteken a klub Facebook-oldalán olvashattuk, hogy mégsem dönt a maradás mellett.

A felnőtt és U19-es nagypályás labdarúgó csapatunk ismét a II. osztályban fog szerepelni. Ezzel együtt a felnőtt csapat edzőjének személyében is változás történik, valamint a játékos keretben is átalakulások várhatóak.

– olvasható a bejegyzésben, amely alatt aztán többekből megdöbbenést és felháborodást váltott ki, sokan tudni akarták, mi  valójában a visszalépés mögötti igazság.

  • A hivatalos kiírásban megköszönték, akik a vármegye I.-es úton elkísérték őket. Kiemelték, hogy együtt voltak részesei a gyönyörű pillanatoknak. Azonban új alapokról indulva a jövőben továbbra is számítanak a szurkolókra.

Sokakat foglalkoztat Nagyrábé jövője

A bejegyzésre reflektálva valaki azt állította, hogy a sportklub sorsa függött a polgármester-választástól is, volt, aki szerint „ha töretlenül fejlődik valami, akkor mindez nem történt volna meg”. Volt olyan szurkoló, aki már arra adott javaslatot, ki legyen a következő edző, és volt, aki egyszerűen már csak várja a Biharnagybajom és Földes elleni vármegye II.-es „csörtéket”. 

Nagyrábé lakossága körülbelül kétezer fő, de mint az az elmúlt napokban tapasztalható volt, a sportklub élete még több hajdú-bihari futballszeretőt foglalkoztatott.

A polgármester üzent

Nagyrábé jelenlegi polgármestere, Tiszai Károly – aki a Nagyrábé Petőfi SK elnöke is – helyét a nagyközség vezetése élén októbertől Major József veszi át. Tiszai Károly 8 éven át volt alpolgármester, majd 10 évig polgármester, sokat köszönhetnek a lakók neki. Mint azt a választások után kiemelte, mindenki véleményét tiszteletben tartja, és gratulál az újonnan megválasztott Major Józsefnek. Egy rendkívül szimpatikus személyes gondolattal zárta, miszerint a családja tagjai úgy fogalmaztak, hogy „Ha nem téged választanak, legalább mi visszakapjuk a férjet, és az apukánkat!”

Miután kiderült, hogy a Nagyrábé jövőre nem indul a vármegyei I. osztályban, sokan azt állították, hogy ez összefüggésben volt a helyi önkormányzati választások végeredményével is, azonban Tiszai Károly múlt vasárnap egy újabb bejegyzésben üzent. 

„Lehetőség van, de korlátozott! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a 10 év polgármesterségem alatt, nekem is csupán egyetlenegyszer (!), az is több mint öt éve sikerült valamennyit emelni az éves sportköri támogatáson. Vagyis évtizedek óta szinte ugyanannyi a sportkör támogatása! (ne is beszéljünk hogy milyen infláció volt azóta!) Ebben a helyzetben tisztességgel működtetjük a szakosztályokat. Nemcsak a labdarúgást, hanem a sakkozást, bírkózást és asztaliteniszt is, és néha még a karatékáknak is tudunk segíteni!”

Tiszai Károly a visszalépésről is megfogalmazta gondolatait.

 „Hosszú évek óta nyertük a vármegyei II.-es bajnokságot! Mindig lemondtunk a tovább lépésről és ennek kizárólag anyagi oka van! Az elmúlt évben mégis megpróbáltuk, hangsúlyozom egyetlenegy forinttal többel sem támogatta az önkormányzat a sportkört, mint a korábbi években! Nem is kértünk ilyen támogatást, én tudom a legjobban hogy milyen lehetőségek voltak!” 

Bíztunk abban hogy a környező települések példája alapján találunk majd szponzort mint ahogy az ellenfeleinknél is van. Sajnos ilyen kis falu csapata csak nagy szerencsével talál ilyet. A legtöbb ellenfelünk a megye legnagyobb nagyvárosainak csapatai voltak. Tisztességgel helytálltunk, bent maradtunk, végigcsináltuk, mindenkitől csak az elismerést kaptunk, akár játékban, akár sportszerűségben, erre büszkék vagyunk! Most, bár az utolsó pillanatokig vártunk a döntéssel, a visszalépés mellett kellett döntenünk. Ez így lett volna akkor is, hogyha a választásokon nem történik változás a polgármester személyében. Támogatás nem lett volna több így sem, úgy sem, adott egy támogatási keret ezzel kell élni!

– olvasható a bejegyzésben, amelyre ismét többen is hosszasan reflektáltak.

A Nagyrábé az amatőr másodosztályban is harcolni fog!

Az említett történések után a Haon felkereste Tiszai Károlyt. A nagyrábéi sportklub elnöke kijelentette, hogy a felnőtt csapat ugyan egy szinttel lejjebb lép, de az utánpótlás remélhetőleg ugyanolyan jól fog működni. – A vármegyei I. osztályban megláttuk, hogy az a bajnokság egy más kávéház, sokkal minőségibb a foci. Nyilván  egy osztállyal lejjebb is rengeteg jó dolog van, csak sok esetben más a képzettségi szint. A mögöttünk hagyott idényben sokszor az utolsó percekben kaptunk gólt, és úgy veszítettünk, a meccsek során pedig láttuk, hogy hiányzik plusz egy-két edzés. Akármennyire is összetartó volt a csapatunk, de a végére jöttek a sérülések, és megfogyatkoztunk. 

Ha versenyben szerettünk volna lenni az előrébb lévő együttesekkel, akkor még körülbelül három minőségi igazolás kellett volna. Ha az edzések számát egy-kettőről három-négyre szerettük volna emelni, azt anyagilag már nem igazán bírtuk volna el. Összességében mégis egy jó szezonon vagyunk túl, rengeteg pozitív élménnyel lettünk gazdagabbak

 – gondolt vissza Tiszai Károly.

Nagyrábé, vármegyei I. osztály
A Nagyrábé csapata a nyáron teljesen átalakul: a vármegyei I. osztály után vajon hogyan teljesít a gárda egy osztállyal lejjebb?
Forrás: Napló-archív

Az elnök arról is szót ejtett, hogy nem igazán tudnak versenybe szállni a városi csapatokkal, de büszke, mert a játékosok kihozták magukból a maximumot. 

– Két falusi csapat marad a vármegyei I. osztályban, a Monostorpályi és a Sárrétudvari, ahol azért mások a lehetőségek, mert közelebb vannak a városhoz. A Debrecenből jövő futballistáknak egyszerűen nem győztük a gépkocsi kijárást sem fizetni, és mikor az önkormányzat az egyedüli támogató, akkor igencsak korlátozottak a lehetőségek. 

Leszögezem: az, hogy visszább lépünk egy osztállyal, nincs összefüggésben a polgármester-választással. Ez már előtte is nagy kérdés volt, hogy hol folytatjuk. Az újonnan megválasztott polgármesterrel ismerjük egymást személyesen, abban biztos vagyok, hogy ő is ugyanúgy meg fog tenni mindent a sport folyamatos fejlődéséért Nagyrábén. Nem könnyű azt megélni, hogy többen is ígérgettek, de nem tudtunk szponzort keríteni, ráadásul olyan rossz akaratú emberek kommentelik a történéseket, akik rendre elkerülik a sportpályát.

– A település jellegéből adódik, hogy itt leginkább csak kis egyéni vállalkozók vannak, akik hál'istennek boldogulnak, de szponzori szinten nem tudnak a csapat mellé állni, amit teljesen megértünk. Többször is feljutottunk, de két, három és négy éve sem vállaltuk a vármegyei élvonalban való indulást. Ezúttal megpróbáltuk, az álmunk megvalósult, ugyanakkor reálisan nézve nem tudjuk vállalni a „megye egyes” indulást, ez egy jól átgondolt döntés. Azonban biztos vagyok benne, hogy a csapat ugyanúgy harcol majd a győzelemért – osztotta meg portálunkkal Tiszai Károly.

Az elnök végül arról is szót ejtett, hogy milyen átalakulások várhatók, és mi lesz a célja a vármegyei II. osztályban szereplő alakulatnak. – Minden szinten megpróbáljuk a teljes utánpótlásunk megtartani, a szakemberekkel együtt. Örömteli, hogy ennyi utánpótlás-csapatot tudunk kiállítani, a helyi nevelésű fiatalokkal haladunk tovább a megkezdett úton, és ez a legfontosabb.

Bende Tibi ugyan már nem folytatja a felnőtt gárdánál a munkát, de az utánpótlással továbbra is fog foglalkozni. Az eddig az U19-es együttest irányító Nyerges Imre veszi át a felnőtt csapat irányítását. Nehéz még megmondani, hogy mi lesz a célunk, hiszen egyelőre nem is tudunk még, milyen formában, hány csapattal rendezik a bajnokságot. Lehet, hogy a teljesen átalakult keretünkkel nem leszünk annyira versenyképesek a bajnoki címért, mint az elmúlt években. Az azonban biztos, hogy a végelszámolásnál az első nyolc alakulat között szeretnénk lenni, és örülnék neki, ha a dobogóért küzdenénk

 – zárta bizakodóan.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában