Soha rosszabb nyitányt!

2024.08.02. 20:59

Ilyen kezdésről álmodtak a Loki-szurkolók...

Az elnyúlt felkészülési szezon, a késői rajt, valamint a további átigazolásokat lebegtető sajtóhírek tengerében a Loki szurkolói a megszokottnál is nagyobb izgalommal várták a piros-fehér alakulat szezonnyitó mérkőzését. Bár az első félidőben nem dőlt még el a három pont sorsa, a Győr-DVSC meccs második félideje már jóval inkább a debreceniek szája íze szerint alakult.

Tóth Huba Elemér

Bár múlt héten elrajtolt az OTP Bank Liga, az 1. fordulóba kisorsolt Loki-Fradi rangadót a versenybizottság – a debreceniek kezdeményezésére, a két klub közös kérelmének helyt adva – későbbre halasztotta. A 2. forduló nyitánya, a Győr-DVSC meccs azért volt különleges, mivel a felek utoljára tíz éve, 2014 novemberében vívtak egymással NB I.-es meccset az ETO Parkban – akkor a piros-fehérek Tisza Tibor góljával 1–0-ra nyertek. A cívisvárosiak ezúttal is a három pontért utaztak, azonban az első játéknapon a Nyíregyháza ellen 2–1-es vereséggel kezdő Rába-partiak is a javításra törekedtek.

Győr-DVSC meccs, Vajda
Vajda Botond játékát Marco Rossi szövetségi kapitány a helyszínen figyelte
Forrás: Nemzeti Sport / Kovács Péter

Pikáns csatának számított 

A felek nyolcvankettedszer csaptak össze az élvonalban, a meccs előtt az örökmérleg egált mutat (mindkét gárda 28-szor győzött, a döntetlenek száma 25. A gólkülönbségben is mindössze egy gólnyi volt az eltérés – 116–115 a győriek javára. A kisalföldi szurkolók rendesen ki voltak éhezve már az NB I.-re, így majdnem színültig megtelt a nyugati lelátó, és mivel a cívisvárosiakat is sok fanatikus kísérte el, a csapatokat rendkívül jó hangulat közepette vonultak a játéktérre.

A nyitó fordulóhoz képest a hazaiak mestere, Borbély Balázs négy helyen változtatott a kezdőcsapaton, míg a DVSC vezetőedzője, Szrdjan Blagojevics a múlt heti, Karcag elleni felkészülési mérkőzéshez hasonlóan ugyanazt a tizenegy játékost – köztük két új szerzeménnyel, Aranjel Sztojoviccsal és Szűcs Tamással – küldte pályára.

A vendégek keretéből Batik Bence, Kusnyir Erik, Thor Úlfarsson, Neven Djurasek sérülés miatt nem lépett pályára, valamint a hírek szerint Spanyolországba igazoló Christian Manrique is kimaradt, viszont a debreceni szurkolók nagy örömére a szintén külföldi együttessel hírbe hozott Hamzat Ojediran a kezdőben foglalt helyet.

A két legsikeresebb vidéki csapat összecsapása gyászszünettel kezdődött, a résztvevők az elmúlt hetekben elhunyt Szijjártó Lászlóra (az ETO kétszeres bajnok labdarúgója volt), valamint Melis Bélára (a Loki színeiben az NB I. 1987/1988-as szezonjának gólkirálya volt) emlékeztek.

A kezdőrúgást a tiszta zöldben játszó hazaiak végezték el, helyzeteket egy darabig nem láttunk. Az új, fehér szerelésében futballozó Loki-játékosok némileg aktívabbak voltak, melynek köszönhetően az első tíz percben a házigazdák térfelén többet volt a labda, ám Ruisz Barnabás kapuja nem forgott veszélyben. 

Negyed óra elteltével Krivokapicsnak egy ritmusváltás elég volt ahhoz, hogy helyzetbe kerüljön, ám kisodródott, Ferenczi pedig rendkívül jó ütemben, fontos pillanatban szerelt. Aztán rögtön a Loki előtt adódott lehetőség, azonban Bárány lekészítése után Ferenczi a kapu fölé tüzelt. A kisalföldiek Bumba bal oldali centerezését követően Krivokapics próbálkozott, de Megyeri résen volt.

Marco Rossi is élőben követte a Győr-DVSC meccset

Marco Rossi szövetségi kapitány egyébként a helyszínen a potenciális válogatott-jelölteket figyelte meg, Vajda Botond a 32. percben pedig fel is hívta magára a figyelmet, hisz jobbról, az alapvonaltól lőtte középre a labdát, ám a zöld-fehérek védői mentettek. Pillanatokkal később láthattuk a meccs addigi két legnagyobb helyzetét: előbb Fabian Vera 18 méterről célzott, ám Megyeri óriási bravúrral ütötte a játékszert a léc fölé, majd Csontos Dominik távoli löketét is kiütötte a Loki kapusa.

Nem volt gól, mégis kilyukadt a háló 

Utána kis ideig állt a játék, olyat láthattunk, amely az NB I.-ben igen ritkán fordul elő. Történt, hogy a DVSC kapujának bal felső sarkában a tartószerkezet elengedte a hálót. Megyeri rendkívül szimpatikus módon egy labdaszedő kisfiút is emelt a magasba, hogy a hálót rögzítse, de csak részben járt sikerrel. Végül egy létrás szerelő futott be a pályára, a hálót pedig ragtapasszal és kötegelővel gyorsan lefixálta.

Bár a meccset jobban kezdte a Loki, az első játékrészben a csapat legjobbja Megyeri volt, aki a félidő előtt még Krivokapics lapos lövését is hárította, így a felek 0–0-s állásnál vonultak az öltözőbe.

Bárány Donáték számára alakult jól a Győr-DVSC meccs
Forrás: DVSC

A fordulás után jöttek a Loki-gólok

A házigazdák a szünetben kényszerből cserélték le egyik leggólveszélyesebb játékosukat, Krivokapicsot (az első félidő végén maga alá gyűrte a lábát), helyére Farkas Balázs érkezett. A folytatás után Dusan Lagator egy becsúszásnál elkésett, így Bognár Tamás sárga lappal figyelmeztette. Csontos pedig szabadrúgásból élesen adta a labdát a kapu elé, de Megyeri kivetődve a büntetőterületen kívül öklözte azt.

Ezt követően feljavult a Loki támadójátéka, melynek köszönhetően a csapat gyorsan kétgólos előnyre tett szert. Az 55. percben Bárány passzolt Domingueshez, aki észrevette, hogy a győri kapus beadásra számít, és balról bal lábbal kipókhálózta a hosszú fölsőt. Bár imaradt egy Lagator-fejes, de öt minutummal később Dzsudzsák mesteri mozdulattal nyeste középre a labdát, amit a remekül helyezkedő Bárány középről a kapu bal oldalába bólintott.

Innentől kezdve tehát egy „új találkozó” kezdődött. A zöld mezesek trénere két helyen is frissített csapatán, Gavrics helyére Diarra érkezett, aki rögtön kapura lőtt, de Megyeri továbbra is megoldotta a feladatát. A 68. percben a Loki hálóőre a tizenhatoson kívülre futott, ám kis híján pórul járt, hisz a Győr lecsapott a labdára, Skvarka pedig távolról próbálkozott, csakhogy Lagator a gólvonalról menteni tudott.

A 71. percben Vajdát Szécsi váltotta, majd Dzsudzsákkal Dreskovics pacsizott, Bárány helyett pedig a friss igazolás Silué érkezett. A cserejátékosok meghálálták a lehetőséget, ugyanis Szécsi passzát követően az elefántcsontparti csatár góllal debütált, a lényegi kérdések a meccs végére már eldőltek.

A végén még Skvarka lövése kijött Megyeriről, Bumba nagy lökete pedig bár Lagator kezét érte a 16-oson belül, de le volt szorítva, ezért nem járt tizenegyes, így a DVSC 3–0-s győzelmet aratott.

A tények

Labdarúgó NB I., 2. forduló

ETO Park, 4000 néző. Vezette: Bognár T.

ETO FC Győr-DVSC 0-3 (0-0)

Győr: Ruisz – Vera, Bitri, Boldor, Csontos – Anton (Bánáti, 64.), Tóth R. (Lukic, 81.) – Gavric (Diarra, 64.), Skvarka, Bumba – Krivokapic (Farkas B., 46.). Vezetőedző: Borbély Balázs.

DVSC: Megyeri – Sztojkovic, Lagator, Pellumbi, Ferenczi – Ojediran, Szűcs T. – Vajda (Szécsi, 71.), Dzsudzsák (Dreskovics, 77.) , Domingues (Shaghoyan, 86.) – Bárány (Silue, 77.). Vezetőedző: Szrdjan Blagojevics.

Gól: Domingues (55.), Bárány (60.), Silue (85.).

Sárga lap: Lagator (47.).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában