haon.hu PODCAST

2024.09.08. 20:01

Kozák Luca: „Nagyon intenzív éveken vagyok túl, most pihennem kell!”

A debreceni gátfutó többek között az olimpiai élményeiről is beszámolt. Kozák Luca kiemelte, hogy az elmúlt években sokszor volt csúcsformában, sok jó eredményt is elért, de az intenzív időszak után most kicsit lassítania kell annak érdekében, hogy aztán újult erővel vágjon neki egy újabb olimpiai ciklusnak.

Tóth Huba Elemér

Kozák Luca gátfutó volt Tóth Huba újságíró vendége

Forrás: Czinege Melinda

A Haon sport témájú podcastjében, a H szektor első szeptemberi adásában az olimpia és az atlétika került terítékre, a DSI Debrecen kiváló gátfutójával, Kozák Lucával beszélgettünk. Kozák Luca a magyar csúcstartó 60 (7.92) gáton és 100 gáton (12.69) egyaránt, 2022-ben a müncheni Európa-bajnokságon ezüstérmes lett, melynek is köszönhetően Magyarországon megválasztották az év sportolónőjének. A tokiói olimpián 100 méteres gátfutásban a selejtezőből továbbjutott, azonban az elődöntős futamában bukás miatt nem ért célba, így nem jutott be a döntőbe. A versenyző a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon is megmérettette magát, ahol a reményfutamban harmadikként végezve, 12.96 másodpercnél megállítva az órát az idei legjobbját érte el, de végül nem jutott tovább.

Kozák Luca az idei legjobbját futotta
Kozák Luca az idei legjobbját futotta
Forrás: Origo-archív

Az olimpia után a megérdemelt pihenését tölti, nyaralás és lagzi is lesz

Először arról kérdeztük Kozák Lucát, hogy mivel telnek a napjai a párizsi olimpia után. – Az volt az eredeti terv, hogy majd az év fő eseménye után is tovább versenyzek, mert atlétikában minden évben szeptember közepén van vége a szezonnak. Viszont annak tudatában, hogy egész évben kisebb sérüléssel bajlódtam, és emiatt az utóbbi időben nem éreztem emiatt magam komfortosan, úgy döntöttem, befejezem a szezont. 

Hamarabb kezdtem a pihenést, ami most nagyon jólesik. Most fut át rajtam, mennyi mindent éltem meg idén, kicsit most le kell lassulni. Próbálok ilyenkor nem gondolni az atlétikára, mindennek kell a kis szünet. Tulajdonképpen olyan, mintha szabadságon lennék. Eddig leginkább csak a debreceni otthonomban voltam, majd hamarosan nyaralással töltődhetek fel

– hangoztatta a beszélgetés elején Kozák Luca.

Kozák Luca volt a vendégünk
Kozák Luca volt a vendéngünk
Forrás: Czinege Melinda

A DSI Debrecen kiválósága, Kozák Luca az év elején a kalapácsvető Pásztor Bencével kötötte össze az életét. A pár azonban úgy döntött, hogy majd az olimpia után lesz a lakodalmuk. 

Most van idő a lagzink szervezésére is, az utolsó simításokat végezzük. Már nagyon várom

– mondta csillogó szemekkel.

Hogy lehetett kijutni az olimpiai játékokra?

Mint ismert, Kozák Luca „simább” úton jutott el az ötkarikás játékokra, míg a másik debreceni versenyző, Kerekes Gréta az utolsó pillanatban kvalifikálta magát a világeseményre. Kozák Luca megosztotta a hallgatókkal, hogy a gátfutóknál ki kaphat kvótát, milyen kritériumoknak kell megfelelni.

2020 óta egy új rendszer van az atlétikában, egy világranglistás rendszer. Régen volt egy szintidő, és aki teljesítette, az indulhatott az olimpián. Most ez kicsit bonyolultabb lett. Van most is egy szintidő, ami viszont sokkal erősebb. Összehasonlításképp a riói olimpiára még 13.00 volt a szint, most Párizsra 12.77 – majdnem két és fél tized, ami rengeteg, nagyon nagy különbség. Valamint van egy maximális lészám, ez női gátfutásban 40 fő, ügyességi számokban 32 fő.

Úgy próbálják megállapítani azt a szintidőt, hogy körülbelül a versenyzők fele kvalifikálja magát annak teljesítésével. Viszont van egy másik út, ami nem mondom, hogy könnyebb vagy nehezebb. Azonban ott nem elég, hogy egyszer teljesítsen jól az ember, mert ott több eredmény is számít. Különböző rangsorolású versenyeken a helyezésért plusz pontok is járnak. Ez a rendszer előszörre bonyolultnak tűnik, de ha benne van a sportoló, akkor nagyon hamar rájön, hogyan zajlik a számítás. Nekem könnyebb a dolgom, mivel ahogyan elkezdődött a kvalifikációs időszak, én az első versenyen teljesítettem a 12.77-es szintet, 12.72-t futottam, és onnantól kezdve nekem biztos volt az indulásom. Ez azért is volt jobb, mert az idei évemet jobban meg tudtuk előre tervezni. Grétinek – Kerekes Gréta, szerk. – több versenyt is be kellett vállalnia, hogy bebiztosítsa a helyét a világranglistán – emlékezett vissza.

Kozák Luca rengeteg versenyen van túl

Kozák Luca mivel már Tokióban is ott volt, arról is kérdeztük, hogy a három évvel ezelőtti ötkarikás játékok után hogyan építkezett ismét. – Ez egy rövidebb ciklus volt. A mostani szezon végén érzem is, hogy nagyon intenzív, három és fél éven vagyok túl. A 2021-es olimpiára is a szintidővel jutottam ki, szerencsére akkor se nagyon kellett számolgatni a pontokat. Ott a középdöntőbe jutottam, viszont sajnos elestem. Ebből azonban csak erőt nyertem, egyértelműen építkeztem. Ugyanakkor hozzá kell tenni, benne van a pakliban a bukás, nagyon sokat rontanak a gátasok. Sokszor van az, hogy nem érünk végig a versenyeken. Olyan nincs, akivel ez nem történt meg. Itt az volt a fájó, hogy ez pont az év legfontosabb pillanatában történt meg. De a következő évre egy nagyon jó löketet és nagy motivációt adott. Tényleg éreztem, hogy ott van a helyem a legjobbak között. 

A 2022-es évem tényleg nagyon jól sikerült, hiszen akkor futottam a mostani egyéni csúcsaimat 60 gáton és 100 gáton is, Eb-ezüstérmet is nyertem. Utána 2023-ban Budapesten volt a vb, ami azért is volt érdekes, mert addig mindig csak sportolóként voltunk jelen a világeseményeket, ott viszont mi voltunk az arcai néhányan a világbajnokságnak. Nem mondom, hogy teher volt, mert élveztem, viszont tényleg egy nagyon intenzív időszak volt az a bő egy év. Nagyon jók voltak azok az évek.

Idén is azért fedett pályán a vb-n nyolcadik lettem, döntős voltam, úgyhogy nem mondhatom, hogy rossz évem volt. Szabadtérre egy kisebb sérülés kicsit rányomta a bélyeget az egész szezonomra. Azt érzem, hogy elfáradtam, most ideje kicsit hosszabb pihenőre vonulnom. Mindezt azért, hogy tényleg újult erővel tudjak visszamenni és belevágni a következő periódusnak – fogalmazott Kozák Luca, aki arról is szót ejtett, hogy utólag mit csinálna máshogy.

– Úgy terveztük, hogy a fedett pályát kicsit elengedjük, és csak a vb-n leszek igazán jó formában. Ott tényleg nagyon jól futottam, életem második legjobb eredményét értem el, és nyolcadik lettem egy roppant erős mezőnyben. Utána folyamatosan a derekammal bajlódtam, viszont én nem akartam se az Eb-t, se az olimpiát elengedni. Nyilván utólag visszagondolva az Eb helyett kellett volna hagyni a testemnek, hogy pihenjen. Bár összeszedtem magamat, nem olyan eredményt értem el a kontinensviadalon, mint azt akartam. Tudom, hogy többre vagyok képes. Utána pedig megint rosszabb lett a derekam, megint futottam saját magam után, nem tudtam versenyezni, kimaradt sok igazán fontos hét az edzésből és utána jött az olimpia. Az olimpiát úgy, ahogy megoldottam. 

Elsőre nagyon nem voltam elégedett a saját futásommal, és itt nem feltétlenül az időeredményre gondolok, hanem az egész futásra, ahogyan azt belülről megéltem. 24 órám volt, hogy másnap a vigaszágra visszamenjek, és bebizonyítsam legfőképpen magamnak, hogy én ennél sokkal jobb gátas vagyok.

Nem életem eredménye az, amit ott futottam, viszont küzdöttem, és én nagyon büszke vagyok magamra. Úgy jöttem le a pályáról, hogy versenyben voltam, nem volt messze a továbbjutás – hangoztatta a debreceni olimpikon.

Kozák Luca a 2023-as budapesti világbajnokságon
Kozák Luca a 2023-as budapesti világbajnokságon
Forrás: Nemzeti Sport-archív

Változott az olimpia óta a véleménye?

Kozák Luca az ötkarikás játékokon adott nyilatkozatában hangot adott annak, hogy nem tartja jónak az új, vigaszágas lebonyolítást. Arról is megkérdeztük, azóta változott-e a véleménye. 

Szerintem még mindig egy nem átgondolt dolog. Hiába volt az, hogy a vigaszág miatt jöttem el úgy Párizsból, hogy nincsen annyira rossz szájízem. Nem tudom megváltoztatni a véleményemet. Tényleg az a jó az atlétikában, a gátfutásban, meg minden sprintszámban, hogy ott van egy lehetőséged, és meg kell ragadni, élni vele.

Nagyon sokszor ez, hogy kapunk még egy esélyt, ezzel nem egyenlőek a feltételek. Azért 400 méteren nem mindegy, hogy mondjuk egy középdöntőben egy vagy két futás van a lábadban. A futambeosztásoktól is nagyon függött, hogy ki jut a vigaszágba, és ki jut egyből tovább. Szerintem nem egy jó lebonyolítási módszer ez, de biztos van, akinek ez tetszik. Én jobban szeretem a klasszikus szabályrendszert, amiben felnőttem – ecsetelte Kozák.

A sportág folyamatosan fejlődik, nehéz tartani a lépést

Napjainkban egyre inkább szó esik arról, hogy bár minden atlétikai versenyszám folyamatosan fejlődik, a 100 méteres gátfutásban az eredmények még inkább javulnak évről évre. Kozák Luca ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy kissé bosszantó számára, hogy az időeredményein hiába látja, ha folyamatosan jobban teljesít, ha ez nem csak rá igaz, mert az egész mezőny versenyről versenyre jobb. – Dohában a 2019-es vb-n 12.68 másodperc kellett a döntőhöz, és akkor mondták azt, hogy az minden idők leggyorsabb fináléja volt. Három évre rá Oregonban már 12.50 kellett, ami majdnem két tizedel jobb! Egy olyan idő kellett, amivel legtöbbször nyerni lehetett! Dohában 12.87-et futottam, és a 13. lettem. Tavaly a budapesti vb-n 12.71-el értem a célba, és szintén a 13. helyen végeztem – hiába javultam, ugyanott voltam. Nem tudom, hogy mi okozta ezt a rohamos fejlődést. Nyilván sokkal többen gátaznak most, mint mondjuk 15-20 éve. A gátfutás sokáig kiaknázatlan volt több országban is, de ez már változott. Nálunk, magyaroknál is erősödik a gátfutás, de világszinten is, ami nyilván jó. 

Nyilván néha elgondolkozok, hogy mi lett volna, ha korábban születek, és akkor érem el ezeket az eredményeket, mire lett volna elég. Ezek pillanatnyi gondolatok, a szemem előtt mindig a fejlődés lobog

– mondta Kozák Luca, aki edzőjével, Suba Lászlóval már 13 éves kora óta edz. – Nem ma kezdődött a kapcsolatunk – tette hozzá nevetve. – Nyilván nem csak vele edzek, az erőnléti dolgokat a fiával, ifjabb Suba Lászlóval csinálom, és még sokan segítenek. Mindenkinek hálás vagyok, akinek a szakmai hozzáértésével fejlődhetek. Még egy embert ki kell emelni, ez pedig Bihari Zoltán, aki szerintem az ország legjobb masszőre. A családom, a férjem, a barátaim is támogatnak, ők adnak egy nagyon stabil hátteret. Ezáltal tudok csak maximálisan a sportra fókuszálni – fogalmazott.

A szülei is biztatták az olimpián

Kozák Luca megemlítette, hogy a családjában mindig szó esik a sportról, nem is volt kérdés számukra, hogy Párizsba is elmennek majd szurkolni. – Szüleim már Tokióba is kijöttek volna. Megvolt a repjegyük, csak a Covid-járvány közbeszólt. Nem is nagyon gondolkoztak, hogy Párizsba elutazzanak-e. Ide azért elég könnyű eljutni, valamint itt fix induló voltam. 

Az elmondottak alapján szerintem nagyon élvezték. Apukám első alkalommal volt Párizsban, így a legnagyobb nevezetességeket is megnézték. Az atlétikán kívül vízilabda-meccsekre is mentek, sőt, a negyeddöntőn ott voltunk mindannyian, együtt szurkoltunk a fiúknak. Hatalmas élmény volt az olimpia minden pillanata

 – mondta Kozák Luca, aki a podcastben azt is kifejtette, hogy milyen volt számára a záró eseményen részt venni.

Még sokáig emlegetni fogja

Kozák Luca arról is beszámolt, hogy az olimpiai faluban a szobatársa a szintén debreceni Klekner Hanga volt, akivel különösen jó a kapcsolata. A gátfutó Párizsban természetesen sok új ismeretségre is szert tett, és a külföldi ellenfeleivel is rendszeresen szót váltott azalatt az egy hét alatt, amíg ott volt a helyszínen. A gátfutó arról is mesélt, hogy az előző, nézők nélküli olimpia után alig várta, hogy az atlétikai stadion a szurkolóktól legyen hangos, nem is csalódott, fantasztikus élmény volt számára. A sportoló amellett, hogy az olimpiáról sok kulisszatitkot is elárult, arról is szót ejtett, egyre többen megismerik az utcán, gyakran gratulálnak neki. 

Debrecenben sokan vannak, akik megismernek. Pont a minap mondta egy bácsi, de jó, hogy lát, mert még sose találkozott olimpikonnal. Mindig nagyon örülök ezeknek, mert tényleg azért is csinálom az egészet, hogy motiváljam az embereket. Tavaly a vb előtt még gyakoribb volt, hogy különböző boltokban megállítottak. Több molinón is kint volt a képem, talán ennek köszönhetően is ismertek meg még többen. Azért nem mondom, hogy Debrecenben nem tudok úgy végigsétálni a főtéren, hogy ne szólítsanak le, de azért egyre gyakrabban jönnek oda hozzám, ami jólesik a lelkemnek

– fogalmazott.

Kozák Luca azt is megfogalmazta, szerinte most milyen irányba halad az atlétika Debrecenben. – Szerintem van egy nálam eggyel idősebb korosztály, amely „kiöregedett”. A jelent én és Klekner Hanga képviseljük, de pár éven belül ez bizonyára változhat. Egy generációváltás mindig nehéz, úgy gondolom, hogy hamarosan újabb nagy tehetségek tűnhetnek fel, akik a cívisvárost képviselhetik. Debrecenben az atlétikának nemcsak nagy múltja van, hanem remélhetőleg biztató jövője is.

A gátfutó szerint van jövője az atlétikának Debrecenben
A gátfutó szerint van jövője az atlétikának Debrecenben
Forrás: Napló-archív

Los Angelesben is ott lehet majd az olimpián?

Kozák Luca azzal zárta, hogy az utóbbi időszakban ugyan fizikálisan és mentálisan is elfáradt, de valószínűleg nem sokára már azt fogja érezni, hiányzik számára a futás. – Sokan el sem tudják képzelni, mennyire hosszú, ugyanakkor tartalmas időszakon vagyok túl. 28 éves vagyok, érzem, hogy idősödök. 

Kezdődik egy újabb olimpiai ciklus, ha kijutok Los Angelesbe, 32 éves leszek, reálisan nézve ez lehet számomra az utolsó ötkarikás játékok, amit bevállalnék sportolóként. Az aktív sportot úgy szeretném befejezni majd, hogy egy szép karrierem volt, és nem sérülés vagy kiégés miatt kelljen abbahagynom.

Párizsban egyértelmű volt, hogy ott szeretnék lenni, most még nem tudom mit hoz a jövő. Nem titkolt, hogy családalapításon is gondolkodunk, meglátjuk mi lesz a következő években. Abban viszont biztos vagyok, lesznek még jó eredmények – zárta Kozák Luca.

A Kozák Lucával készült teljes beszélgetést itt hallgathatják meg:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában