haon.hu PODCAST

2024.09.11. 07:00

Máté Péter: Nagy megtiszteltetés lenne, ha egyszer a DVSC vezetőedzője lehetnék

A DVSC egykori kiváló bekkje a H szektorban mesélt karrierjéről. Máté Péter kiemelte, remekül érzi magát jelenleg a DVSC II.-nél is.

Orosz Krisztofer

Máté Péter oszlopos tagja volt a DVSC aranykorszakának

Forrás: Molnár Péter

A DVSC aranykorszakának oszlopos tagja volt Máté Péter, aki igazi klubikonnak számít a debreceni labdarúgásban. A kiváló bekk a magyarországi karrierjét a csúcsra járatta, többször nyert bajnokságot a piros-fehérekkel, szerepelt a Bajnokok Ligájában, de külföldön is kipróbálhatta magát, hiszen az angol Readingben is megfordult. A cívisvárosiak egykori kiválósága jelenleg a DVSC II. trénere, de nem titkolt célja, hogy akárcsak az aktív pályafutásában, úgy az edzői szakmában is egyre feljebb lépjen. 

Máté Péter, DVSC, Loki, Labdarúgás
Máté Péter Cristiano Ronaldo ellen is játszott
Forrás: MW-archív

Máté Péter: Egyértelmű volt, miben szeretne a legjobb lenni 

A DVSC klubikonja Püspökladányból indulva futott be olyan karriert, amelyről a legtöbb fiatal csak álmodozik. Többszörös bajnok és Angliában megfordult futballista lett a tehetségből, ám portálunk először a kezdetekre volt kíváncsi. – Amikor már megtanultam járni, mindig a közelemben volt a labda. Érdekesség, hogy a Máté-család egyébként Püspökladány és Hajdú-Bihar szerte híres a futballban, édesapám is nagy sikereket ért el ebben a sportágban.

 Kicsit idősebben kezdtem el focizni, de hamar felhívtam magamra a figyelmet, általános iskola hetedik osztályában kerültem be Debrecenbe, de a szüleim a tanulást is nagyon komolyan vették, ebben is jónak kellett lennem 

– kezdte. A debreceni ikon azt is elárulta, futballista szeretett volna lenni, de az sincs kizárva, hogy például asztalos is lehetett volna, hiszen nagyon szereti annak a szakmának az alkotásait. Máté Péter kiemelte, remek nevelőtanárai voltak, és ő is megköveteli a fiataljaitól a jó eredményt az iskolapadban. 

Klubikonná vált 

A Loki aranykorszakának egyik oszlopos tagja minden kétséget kizáróan Máté Péter volt, aki remek futballjával hamar kiérdemelte a szurkolók szeretetét, s egyben fel is hívta magára az angol Reading figyelmét, akik próbajáték nélkül szerződtették a játékost. A klubikon szerint nagy elismerés volt olyanokkal együtt játszani, akikkel korábban gombfociban „ontotta” a gólokat. – A gyerekkori fejlődésem töretlen volt, mindig játéklehetőséghez jutottam, de voltak előttem olyan példák, akik vidékiként már befutottak a Lokiban, szerettem volna én is az övéjükhöz hasonló karriert befutni. Nagyon büszke vagyok arra, hogy 16 és fél évesen bemutatkoztam a DVSC-ben. Szerencsére vannak emlékezetes meccseim, például a BL-szereplés vagy a Hajduk és az MU elleni találkozó örökre emlékezetes marad. 

A sikerekkel együtt jött a Reading megkeresése is. A menedzseremet mindig kértem, csak akkor szóljon, ha már konkrét az ajánlat. A kék-fehérek játékosmegfigyelője kilátogatott egy FTC elleni meccsemre, amikor jól ment a játék, gólt is szereztem, ők pedig próbajáték nélkül leigazoltak 

– folytatta. Máté Péter elárulta, teljesen más világ az angol futballközeg, nagyon tisztelik, leginkább máshogy kezelik ott a futballistákat. A korábbi védő kiemelte, sokkal inkább ösztönből élt, sem mint tudatosan, ám amikor Angliába szerződött, ez is megváltozott benne. Hangsúlyozta, a játékosainak is igyekszik átadni a fontos tapasztalatait. 

A DVSC II. vezetőedzője, de szeretne fentebb lépni 

Máté Péter anno a DEAC pályaedzői pozíciójában kezdte el edzői karrierjét, amikor Kondás Elemér kérte fel a nemes feladatra. Később Igor Bogdanovics mellett lett a DVSC II. másodedzője, az élet azonban úgy hozta, nem sokkal később őt nevezték ki a kis Loki vezetőredzői pozíciójába. A fiatal szakember kiemelte, elsősorban embert szeretnének nevelni a fiatalokból, az csak plusz, ha mellette jó futballisták is lesznek. – Az egyik legfontosabb, hogy minden fejben dől el, én ebben hiszek. Amikor felkértek a DVSC II. kispadjára, nagyon megtisztelőnek érzem, legjobb tudásom szerint próbálok dolgozni. Egyébként a Debreceni Egyetem Sportszervező és Sportmenedzser szakot végeztem el, illetve a Pro licencet is most végzem. 

Úgy érzem, nem sokat gondolkoznék, ha felajánlanák a Loki kispadját, többek között ez is az egyik célom, de ennél is magasabbra szeretnék eljutni. 

Fontos hangsúlyoznom, nagyon jól érzem magam a jelenlegi csapatomnál, szuper kollégáim vannak, de mindig kell, hogy legyenek céljai az embernek. Külön köszönöm Árva Norbertnek (asszisztens edző), Erdélyi Miklósnak (kapusedző), Kiss Norbertnek (videóelemző),  és Pallai Zsoltnak (erőnléti edző) a munkáját. – fogalmazott. 

A DVSC II. vezetőedzője, Máté Péter végezetül elárulta, olykor nagyon megterhelő lehet egy-egy időszak szezon közben, de mindig igyekszik a lehető legtöbbet beleadni a mindennapos munkába. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában