Boksz

2024.08.02. 12:31

Szabó Sándor: Elkorcsosult a világ, a NOB is felült az „őrületnek”

A DVSC Boxing elnöke is megszólalt a kialakult olimpiai helyzetről. Hámori Luca olimpiai negyeddöntő mérkőzése előtt nagy a felháborodottság.

Orosz Krisztofer

Hámori Luca Iman Heliffel küzdhet meg szombaton

Forrás: NS-archív

Első magyar női ökölvívóként szerzett olimpiai kvótát Hámori Luca, aki két parádés mérkőzéssel a háta mögött szombaton már éremért száll ringbe. Nem lesz azonban könnyű dolga, s nem csak azért, mert az olimpián minden meccs nehéz – nagy port kavart, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amely a nemzetközi ökölvívás hányattatott helyzete miatt átvette az éppen aktuális sportági világszövetségtől az olimpiai szervezést, engedte indulni a világbajnokságról kizárt algériai Imane Khelif, akit az IBA nemi tesztjén orvosilag férfinak minősítettek. A Magyar Ökölvívó-szakszövetség hivatalosan is tiltakozik a helyzet ellen – írta az Nemzeti Sport. Portálunk a kialakult helyzetre való tekintettel a DVSC Boxing elnökét, Szabó Sándort kérdezte Hámori Luca olimpiai negyeddöntő mérkőzése előtt.  

Hámori Luca olimpiai negyeddöntő, Szabó Sándor, Boksz, Hámori Luca
Szabó Sándor szerint nem fair Hámori Luca helyzete az olimpián
Forrás: Napló-archív

Hámori Luca olimpiai negyeddöntő: Szabó Sándor is megszólalt az ügy kapcsán 

A magyar boksztársadalomban senkinek sem kell bemutatni a DVSC Boxing elnökét, Szabó Sándort, aki nagy tekintélynek örvend a sportágban. A szakember portálunknak nyilatkozott Hámori Luca meccse előtt, kiemelte: teljesen abszurd szituációba kerültek a női bokszolók. – Ez az egész „trend” jó pár éve elkezdődött. Szörnyűnek tartom, hogy egy nőt összeengednek egy férfival verekedni. Nincs jelenleg olyan hölgy bokszoló, aki meg tudná verni az algériai ellenfelet. A női olimpikonok, akik az egész életüket feltették az ötkarikás játékokra, az esélytelenek nyugalmával indulnak ennek köszönhetően. 

Ki kell mondani: elkorcsosult az egész világ. Szívem szerint azt mondanám, Kovács Richárd küzdjön meg az afrikaival és meglátjuk! Talán így lenne fair a szituáció. Nem nagyon lehet szakmázni, maximum megpróbálunk meglepetést okozni. Mit lehet ilyenkor tenni? A küzdősportban látszanak a legjelentősebben a férfi és a női nem közötti különbségek. Az egyetlen megoldás talán az lehet, ha nem engedik a jövőben versenyezni, mint láthattuk, korábban a világbajnokságról is kizárták az algír sportolót. Lehet minden női sportolónak csinálni kéne egy tesztet… 

– fogalmazott. 

Hámori Luca olimpiai negyeddöntő, Szabó Sándor, Boksz, Hámori Luca
Hámori Luca olimpiai negyeddöntő: Imane Khelif lesz a magyar bokszoló hölgy ellenfele
Forrás: NS-archív

A bokszoló hölgy is reagált

A Nemzeti Sportnak a történelmet író Hámori Luca is megszólalt a negyeddöntő kapcsán. A kiváló magyar bokszoló elmondta, mindent meg fog tenni a győzelemért. – Elindult a híresztelés, hogy ő fiú, két éve el is tiltották a világbajnokságon, amin nem lepődtem meg, mert kinézetre és alkatra is nagyon fiús. 

Ha valaki a Földön megengedte neki, hogy itt lehessen, valahogyan be lett bizonyítva, hogy lány. Nem tudom erre a kérdésre a választ, ez most nem igazán érdekel, így még nagyobb lesz a magabiztosságom, ha sikerül legyőznöm. 

Személyesen nem ismerem, edzésen sem bokszoltam vele, versenyeken nyilván már láttam. Nem kerültünk még szemtől szembe egymással, de nem érdekel, mindent megteszek a győzelemért, mert már az érem lesz a cél, amiért idejöttem – mondta. 

Több ismert sportoló is tiltakozik a helyzet miatt: például a HSE bokszolója, Cifra Diána Instagram-sztoriban üzent a követőinek. – Az ő álmát, amiért dolgozott egész életében elvette egy férfi, akinek engedték, hogy nők között induljon. Ennél undorítóbb nincs, a szív megszakad – írta. Voltak olyanok is továbbá, akik egyenesen az olimpiák történetének legsötétebb pillanatának nevezték Imane Khelif olasz ellenfele fölött aratott győzelmét. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában