Strand

2024.08.28. 20:00

Könyvtár, félsziget és profi úszásoktatás: a hajdúdorogi strandon jártunk – fotókkal

Jövő héten kezdődik az iskola, lassan bezárnak a fürdőhelyek. A nyári helyszíni riportsorozatunkat a hajdúdorogi stranddal zárjuk.

Kosztin Éva

A tanmedencében a víziszörnyek is barátságosak

Forrás: Molnár Péter

A nyári szünidőben a Haon stábja Hajdú-Bihar vármegye strandjait járta, hogy megnézzük, hogyan érzik magukat a fürdőzők és mennyibe kerülnek az igazán fontos dolgok, mint például a lángos és a sör. A túrát Debrecenben a Kerekestelepi fürdőben kezdtük, legutóbb pedig a püspökladányi Sárrét Kincsét látogattuk meg. A szezonzáró riportunkat augusztus utolsó hetében a hajdúdorogi strandon készítettük.

hajdúdorogi strand
A hajdúdorogi strandon zártunk a szezont
Forrás:  Molnár Péter

Rögtön a bejáratnál egy váratlan, ám annál kellemesebb meglepetés fogadott minket: a jegypénztár mellett egy könyvekkel teli polcot helyeztek el, hogy az se essen kétségbe, aki nem pakolt a fürdőruha mellé olvasnivalót. Főként romantikus regények kaptak helyet a strandkönyvtárban, de láttunk pöttyös könyvet, Buci Macit, és Nemere Istvántól sci-fit is.

A tanmedencében tényleg meg lehet tanulni úszni

Leanderekkel és büdöskékkel díszített, bájos faragott padokkal és tulipános hulladékgyűjtőkkel szegélyezett sétány vezetett a medencékhez, amelyek közül először a 160 centiméter mély tanmedencében strandolókat szólítottuk meg. Az 5 fős Kiss család Szlovákiából érkezett, és éppen a karúszókat viselő legkisebbeket tanítgatták a biztonságos vízi közlekedés alapjaira. Kérdésünkre, hogy milyen a hajdúdorogi strand, azonnal rávágták, hogy nyugodt. 

Elmondták, évek óta járnak ide, most éppen 3 napra jöttek, a kempingben lakókocsiban szálltak meg. Az ötlet eredetileg a feleségtől származik, aki a gyerekkora óta, immár 35 éve visszatérő vendég a fürdőben.

hajdúdorogi strand
A Kiss család Szlovákiából több napra érkezett
Forrás:  Molnár Péter

Egy kicsivel arrébb vízibalett edzést vezényelt Papp nagymama az unokáinak, Dórinak és Kornélnak. – A gyerekek budapestiek, én hajdúdorogi vagyok. A strand itt van az utcánk végén, ki szoktuk használni, főleg amikor az unokák is itt vannak. Imádnak itt lenni, ide jártak úszótanfolyamra, hárman már meg is tanultak itt úszni – tájékoztatott a nagymama. Arról is érdeklődtünk a kis csapatnál, hogy mit szoktak enni a büfében és Kornél lelkes és ismételt „hot-dogot!” felkiáltása alapján csak arra tudtunk következtetni, hogy mennyeien készíthetik helyben ezt a virslis ételt.

hajdúdorogi strand
Papp nagymama és a budapesti unokák
Forrás:  Molnár Péter

Vármegyehatáron túli vélemények

A hajdúdorogi strand második legnagyobb medencéje a 34 Celsius fokos gyógymedence. Itt a termálvízben egy nyíregyházi alakulat beszélt róla, hogy miért éri meg nekik a vármegyehatárt is átlépni egy fürdőzésért. 

Árban megfelelő, nincsenek túl sokan, jó a víz, szép a környezet, családias a hangulat és az itt dolgozók is nagyon közvetlenek

 – sorolta Erzsike, Gyöngyi, Böbe és Jani, akik közül az utóbbi egyben a társaság fuvarozási menedzserének a munkakörét is betölti.

A létesítményben egy mini csúszdával összekötött pancsoló és gyerekmedence is található. Ugyan nincsenek benne beépített mászókák, viszont egy kifeszített ponyva tökéletes árnyékot biztosít a kicsiknek. 

A medencékkel azonban közel sem volt vége a látnivalóknak: nemcsak egy hatalmas, homokos focipályát láttunk még, hanem a kempingnél egy valóságos ékszerdobozra bukkantunk. Egy kis tó nádassal, félszigettel, rajta sörpadokkal, valamint sütő-és főzőhellyel terül el a kék-fehér kabinsor mögött.

Ezek az árak a hajdúdorogi strandon

Mivel hétköznap kora délelőtt érkeztünk, a büfét nem találtuk nyitva, a kifüggesztett tábla arról tájékoztatott, 11 óra 30 perctől fogadják a vendégeket. Így itallapot nem láttunk, de azt meg tudtuk nézni, milyenek az ételárak. Lángossütő nem üzemel a fürdőben, viszont a többi strandétel megtalálható: a legolcsóbb a hot-dog 1200 forintért, a legdrágább pedig a gírosz vagy egy adag pörkölt 3000 forintért. Egy babgulyásért 2500 forintot kérnek, a tíz deka hekk pedig 700 forintba kerül.

A hajdúdorogi strandbelépő ára felnőtteknek 2300 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 1900 forint, gyerekeknek pedig egy ezres. 
A riportsorozatunk további állomásairól itt olvashat:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában