Öko-expo

2024.09.12. 12:46

Lesz mit enni a jövőben? – az agrárszakma képviselői Hajdúnánáson találkoztak – fotókkal

Az ökológiai gazdálkodásban érintett szereplők találkoznak Hajdúnánáson. Az V. Öko Expo Kiállítás és Konferencia csütörtökön nyílt meg.

Kosztin Éva

Fiatalok is ellátogattak a rendezvényre

Fotó: Kiss Annamarie

Széles spektrumon szólítja meg az ökológiai gazdálkodás iránt érdeklődőket az V. ÖKO Expo; az interaktív tudásátadást támogató szakmai bemutatók, előadások fókuszában a biogazdák mindennapjait és a fenntarthatóságot segítő megoldások és technológiák állnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeptember 12-én és 13-án immár ötödik alkalommal szervezte meg az ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia rendezvényt Hajdúnánáson, a Kendereskertben. A csütörtöki megnyitón elhangzott, az esemény fő célja, hogy az ökológiai gazdálkodásban érintett valamennyi szereplő számára megjelenési, találkozási alkalmat kínáljon.

Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért és innovációért felelős alelnöke Hajdúnánás haon
Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért és innovációért felelős alelnöke az Öko Expo megnyitóján
Fotó: Kiss Annamarie

Az Öko Expo megnyitóján Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért és innovációért felelős alelnöke arról beszélt, gazdálkodóként a saját bőrén tapasztalta meg az elmúlt időszak kihívásait. 

Kulcsfontosságú arról tanácskozni, hogyan lehet hosszú távon fenntartható rendszereket alkotni. Az aszály nem kíméli a Kárpát-medencét, és az átlaghőmérséklet jóval magasabban növekszik a belső részén, mint bárhol máshol a világon. Erre fel kell készülni az öntözés mellett olyan termesztéstechnikai változtatásokkal, mint például a talajkímélő gazdasági módszerek, vagy a különböző takarónövények alkalmazása

 – mutatott rá.

Balázs Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a kukorica jelentős mértékű termésdepresszióban van, ami nemcsak terméskiesést, hanem gazdasági problémát is jelent. Kifejtette, fontos lenne nyitni más kultúrák felé, amik lehetőséget biztosítanak a jövedelem pótlására és alkalmazkodnak az új klimatikus körülményekhez. Balázs Viktor végül biztosította a résztvevőket, hogy jelentős a kormányzatnak a törekvése egy olyan pályázati struktúra kialakítására az agrárkamarával, amellyel nagyban segítik a gazdálkodókat.

Hajdúnánás Öko Expo haon
Számos termelő mutatja be portékáját a rendezvényen
Fotó: Kiss Annamarie

Hiánypótló rendezvény az Öko Expo

Hiánypótlónak nevezte a rendezvényt Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem (DE) agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese. – Rendkívül fontos, hogy a gazdálkodók tudjanak beszélni a fennálló és a várható problémákról. Nehéz év volt az idei, jól indult, aztán mérhetetlen aszályba csapott át, például soha ilyen korán nem ért véget már június végén a meggyszezon. A másik nehézség az import kínai kukorica hatása a piacra. A kérdés az, hogyan tudunk ebből a helyzetből a jövőben előrelépni – mondta.

Szerinte a megoldás a képzés folyamatos korszerűsítése, a precíziós gazdálkodás fejlesztése, valamint az informatikai eszközök alapos ismerete és szakszerű használata. – Az ökológiai gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen, hogy a gazdák megfelelő vetőmaghoz jussanak, amiben a DE meghatározó szerepet vállalt. Új vetőmagüzemet hozunk létre Nyíregyházán, ahol elsősorban a hazai ökogazdálkodókat szeretnénk kiszolgálni – tájékoztatott Harsányi Endre.

Harsányi Endre Hajdúnánás Öko Expo haon
Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese
Fotó: Kiss Annamarie

Egészséges élelmiszert mindenkinek!

Ma az élelmiszeripar stratégiai kérdés. Ha nincs mit enni, a társadalom nem tud fennmaradni. Ugyanakkor az sem mindegy, mit fogyasztunk, hiszen az életminőséget befolyásolja. Szem előtt kell tartani azt is, hogy a jó minőségű élelmiszer mindenki számára elérhető legyen, megfizethető áron, érdemes tehát az értékesítési lánc hosszát is csökkenteni

 – fogalmazta meg Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány elnöke. Hangsúlyozta, az agrártársadalom feladata, hogy összefogjon és közösen gondolkodjon a jövőről. – Muszáj eszmecserét folytatni, ezért is fontosak az ilyen rendezvények, mint az ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia. Nem egyszerű világban, nem egyszerű környezeti hatások érnek minket, de ha ilyen összefogást tapasztalunk minden területen és a megszerzett tudást integrálni tudjuk, akkor meg fogjuk találni azokat a megoldásokat, amivel az egészséges élelmiszer mindenki asztalára odakerülhet – emelte ki Kossa György.

– Az Öko Expo mára kiemelt országos rendezvénnyé nőtte ki magát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával, és így egyben nagyon jó példa arra, hogyan lehet hatékonyan együttműködni – mondta Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, Hajdúnánás polgármestere. A megváltozott kedvezőtlen természeti hatásokra is kitért, a Kárpát-medence kiszáradásáról beszélt. 

– Sokat beszéltünk a gazdatársakkal arról, hogy ez a sok változás milyen negatív hatással van az életünkre, mekkora a piacvesztés és a bizonytalanság. Látnunk kell, hogy ezt helyettünk nem oldja meg senki, ehhez kell, hogy tapasztalatot tudjunk cserélni – tette hozzá. Szintén súlyos problémának látja, hogy az ökoáruk 90 százalékát kiviszik Magyarországról, mikor a hazai tányérokon, és leginkább a közétkeztetésben lenne jelentős szerepük.

– Az Öko Expo nagy hangsúlyt fektet rá, hogy a gyerekeink számára az agrárium ne valami múltbeli dolog legyen, hanem épüljön be a pályaorientációba. A környező települések hetedik és nyolcadik osztályos tanulói, valamint 150 egyetemista is érkezik a rendezvényre. A cél, hogy a jövő generációja ne a minél magasabb profitért dolgozzon, hanem hogy minél jobb minőségű élelmiszert tudjon előállítani – zárta gondolatait Szólláth Tibor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában