Hirdetés

2024.08.06. 08:00

Idén is összecsapnak a „vasszörnyek” Hajdúböszörményben

Pénteken az agrárium szakmai oldala kerül a fókuszba, de estétől a látványé, a hétvégén pedig a lőerőké lesz a főszerep. Augusztus 9-11. között rendezik meg a Hajdúsági Expot és a Nemzetközi Traktorhúzó Versenyt.

PR cikk

A Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület idén is megrendezi a 24 éves múltra visszatekintő Hajdúsági Expo Mezőgazdasági és Ipari Kiállítás és Vásár Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Verseny és Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság – Kelet-magyarországi Agrárfórumot. Augusztus 9. és 11. között az agráriumé, a mezőgazdasági gépeké és a lóerőké lesz a főszerep a vármegye második legnagyobb városában, a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban és a mellette lévő traktorhúzó versenypályán, valamint kiállítási területen. A programokra idén is több mint tízezer embert várnak a szervezők.

A háromnapos rendezvény a Kelet-magyarországi Agrárfórummal indul, amelyen az ágazati és szakmai problémák mellett a szarvasmarha- és tejágazat, a sertéstenyésztés, a baromfiágazat, a növénytermesztés és az azt kiszolgáló ágazatok sokszínűségének bemutatása, valamint a kutatásfejlesztés támogatása is fókuszba kerül, illetve előadások hangzanak el az aktuális pályázati rendszerek finanszírozási lehetőségeiről is. A konferencián a hazai agrárium legkiválóbb szakembereivel találkozhatnak az érdeklődők.  

A nap zárása – és egyben a rendezvény zászlóshajójának, a traktorhúzó versenynek (tracktor pulling) nyitánya – az esti traktorkarnevál. Hajdúböszörmény nagykörútján, egy látványos felvonuláson mutatkoznak be a hétvégi versenyzői, több száz résztvevővel, kamionokkal, traktorokkal.  

Lőerőkből és látványból nem lesz hiány  

A szombat és a vasárnap már a lóerőkről, a szórakozásról fog szólni. Az Amerikából indult Tractor Pulling Európa több országában nagy sikert arat ma is, főleg Hollandiában, Dániában, Németországban, Ausztriában és Olaszországban. Magyarországon immár huszonhárom éve Hajdúböszörmény képviseli az Európai Traktorhúzó Szövetségben hazánkat és a hajdúböszörményi futamokat. A Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Verseny lebonyolításában mintegy 18 külföldi versenyző seregszemléjét láthatjuk majd. Fülsiketítően üvöltő motorok, torkot kaparó benzin- és metanolgőz: a show összes eleme előkerül az idei hajdúböszörményi traktorhúzó versenyen!

Az Olaszországból érkező súlypadot a 100 méteres versenypályán a legerősebb traktor tudja csak végighúzni és a második húzásban a 25 tonnára terhelt súlypad pályán történő végighúzása különösen nehéz feladat. A verseny lényege nagyon egyszerű: az győz, aki a súlypadot a leghosszabban tudja végighúzni.  

Több kategóriában versenyeznek a külföldi traktorok: Heavy Modified, Light Modified, Superstock és Mini Modified. Mindemellett a magyar amatőr traktorhúzó versenytraktorok is bemutatkoznak a Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság futamain. 

Délelőttönként tartják majd a nemzetközi verseny kvalifikációs, míg a két nap délutánjain a döntő húzásokat. Az amatőr futamokat szintén e két napon, a nemzetközi verseny kvalifikációs és döntő futamai között bonyolítják le. Mindezek mellett lesz TraktoRing ügyességi verseny, drónbemutató, élményautózás, valamint Pulling drift versenyladákkal. Bemutatót tart a Debreceni RC Klub és a V8 Fanatics Amerikai Autós Klub.  

Kelet-Magyarország egyik legnagyobb és leglátványosabb agrárszakmai fórumának és show-jának szervezői – a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület, Hajdúböszörmény Város Önkormányzata, a Hajdúvárosok és Hajdú-Bihar Vármegye, az Agrárminisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a MAGOSZ és a Minisztérium fenntartásában működő Északi Agrárszakképzési Centrum Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium – szeretettel várnak minden érdeklődőt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában