Campus Fesztivál 2024

2024.07.23. 17:30

Bérlet 6000 forint, napijegy 2500 – ilyen volt a Campus fesztivál 20 éve – fotókkal

Az éjjel most pár napig sokaknak nem ér majd véget. Szerdán indul a Campus Fesztivál, cikkünkben a rendezvény legelső éveire tekintünk vissza. Az öveket érdemes lesz becsatolni, mert a retróvonattal több mint két évtizedet száguldunk vissza.

Kosztin Éva

Sátrazók az első Vekeri-tó fesztiválon

Forrás: Napló-archív

A legelső Campus Fesztivált, vagy születési nevén Vekeri-tó fesztivált 2002 júniusában rendezték, egyáltalán nem meglepő módon, a Vekeri-tó mellett. A Hajdú-bihari Napló Tóparti rockparti címmel hozta le a legelső sajtótájékoztatón elhangzottakat. Gadus István, a szervező Mezon Ifjúsági Iroda vezetője elmondta, a régióban mintegy harmincezer potenciális érdeklődő fiatal maradt fesztivál nélkül, miután megszüntették a korábbi Vekeri-tavi ifjúsági táborban szervezett könnyűzenei találkozókat; ennek nyomán született meg a Vekeri-tó fesztivált, melyet hagyománnyá szeretnének tenni.

campus fesztivál, vekeri-tó fesztivál, vekeri fesztivál
Kezdetekben a Vekeri-tónál fesztiváloztunk
Forrás:  Napló-archív

Vekeri-tó fesztiválként indult a Campus Fesztivál

Az első Vekeri-tó fesztiválról 2002. június 24-én cikkeztünk. – 1500 sátorozó vette birtokába a hét végén a Vekeri-tavi ifjúsági tábort. A péntek és szombat esti koncertfolyamokon természetesen ennél jóval többen voltak. A jellemzően tizenéves, s még jellemzőbben kedvenc bandáik nevével és emblematikus motívumaival ékített pólókban pompázó, talpig feketébe öltözött nagyérdemű a napközbeni „ejtőzést” követően estefelé már folyamatosan pulzált a két színpad között. A deszkákon olyanok „zúztak”, mint a Tankcsapda, a Fresh Fabrik, a Replika, a Dying Wish, az Auróra, a PUF, a Kispál és a Borz - s még sorolhatnánk a húzóneveket. A viszonylag szolidan metálos küllemű publikum soraiban elvétve bukkant fel egy-egy igazán eredeti fazon klasszikusan irokéz punksörénnyel, s a korosabb – harmincas-negyvenes – generáció is meglehetősen mérsékelten képviseltette magát – írtuk a fesztiválozókról.

campus fesztivál, vekeri-tó fesztivál, vekeri fesztivál
Az irokéz punksörény látványa sem volt ritka
Forrás:  Napló-archív

A korosabb generáció fogalma, illetve a közönség összetétele azonban közel sem az egyetlen, ami ennyire szembetűnően változott: a dohányvásárlási lehetőségek, és a technológia fejlettségi szintje is egy teljesen másik univerzumba tartozott. 

A dzsembori vendéglátós részét a kaja- és sörlelőhelyek, valamint a cigarettás konténer mellett üde színfoltként élénkítette – szelíd anakronizmus látszatát keltve – egy pattogatott kukorica- és vattacukor-árus. A nagyérdemű átlagéletkora azonban bőven megengedte az effajta választékbővítést, s élő bizonyítékként magunk is láttunk oly fiatalembert, aki kísérletet tett a sör és a vattacukor harmonikus egységének kialakítására – remélhetőleg sikerrel. Az ominózus nyalánkság egyébiránt fel is magasztaltatott olyaténképpen, hogy a tetoválásszépségverseny egyik díjaként szolgált a gyros és a CD-k mellett

– olvashattuk beszámolónkban.

2003-ra a szerevezők emeltek a téten, a napok, a fellépők, és a látogatók száma is bővült. – 3 nap, 8 helyszín, 20 dj., 60 zenekar: a rendezvény tavalyi sikerén felbuzdulva újra Vekeri-tó fesztivált szervez a Mezon Ifjúsági Iroda. A rockfiesztára 5 ezer fiatalt várnak. Itt lesz a Kispál, a Heaven Street Seven, a P. Box, az igen népszerű Zanzibár, a Moby Dick, a Hooligans és a fesztiválon tartja évadzáró élőkoncertjét a Tankcsapda – adta hírül a korabeli Napló.

Rendbontás nélkül

A bulifotózás akkoriban szinte külön szakmának számított, így a fesztiválon készült fényképeket is a Haon bulifotó oldalán közöltük. Az egykori buli.haon.hu weboldal viszont már nem elérhető, ennek az úgynevezett korosabb generáció tagjai – mint jómagam is – valószínűleg nem dőlnek a kardjukba, hiszen rengeteg terhelő bizonyítékot tartalmaztak a felvételek szinte mindenkire nézve.

A 2003-as Vekeri-fó fesztivál összegzése azonban nem maradt el, Gadus István, a Mezon Ifjúsági Iroda vezetője a 2003. június 24-i lapban értékelt. – Nyugalomban, különösebb lopás, baleset és egyéb incidens nélkül telt a zenés-sátoros buli három napja, s a karszalag-hamisítás révén bebocsáttatást remélő néhány „lógóst” is sikerült fülön csípni – tudatta. – A nagyérdemű a Kispálra és az Anima Sound Systemre volt a leginkább kíváncsi az első napon, és a Mystery Gang klasszikus rockabillyje is förgetegesnek bizonyult – számolt be a Naplónak Bakó Csaba programkoordinátor. Mint mondta, pénteken a Tátrai-Szűcs duó teremtett különleges hangulatot, a nagyszínpadosok közül pedig a Zanzibár és a Moby Dick vonzotta a legnagyobb tömeget, míg szombaton a Black-Out, a Hooligans műsora, illetve a Tankcsapda rekordlátogatottságú koncertje számított a legnagyobb bulinak.

campus fesztivál, vekeri-tó fesztivál, vekeri fesztivál
Nyugalomban telt a 2003-as rendezvény
Forrás:  Napló-archív

2004-ben ismét szintet lépett a Vekeri-tó fesztivál:

5 színpadon 100 zenekar lépett fel, köztük egy igazi világsztár banda, a Motörhead is. A Hajdú-bihari Napló hasábjain a fesztivál előtt Bács Zoltán, a Campus Kht. főtanácsadója rámutatott, a költségvetésében is sokkal nagyobb fesztivál kerekedik az előzőekhez képest: 45-50 millió forintos lesz a kiadási oldal, ami több mint háromszorosa az eddigiekének.

Mint írtuk, a szervezők előzetes tájékoztatása szerint a cívisvárosból nemcsak a jól ismert bandák, hanem a helyi zenei élet ígéretes hajtásai vagy korábban is létező, kísérletező formációi is közönség elé állhattak, mint a Skizodigital, a Nerve, a Roncs, a Benzin, a 7Fő, a Premier Plan, a Józsi+Lyuhász Lyáczint Bt., az Inside, a Karc, a Naturia, a Chrysos Calva, a Diktátor, a Smileland, a Debreceni Blues Társaság, vagy a Stickmen, illetve figyelmet fordítottak az akkoriban egyre nagyobb táborral rendelkező zenekarokra, mint a Dim Vision, a SkaFunDerz, és a Monchichi Potenciál.

Amikor még nem szállt be mindenki az internetbe

20 éve egy olyan létesítményt is felhúztak, amely mára elvesztette létjogosultságát, akkoriban viszont óriási újításnak számított.  – Az internetfüggő látogatóknak nem kell nélkülözniük kedvenc elfoglaltságukat, hiszen az informatikai tárca segítségével 50 négyzetméteres internetsátrat állítanak fel – nyugtattuk meg az olvasókat.

A 2004-es Vekeri-tó fesztivál jegyáraira is sikerült rábukkannunk: 

egy bérlet elővételben 6000 forintba, a helyszínen 7000 forintba, míg egy napijegy péntekre 2500 forintba, szombatra pedig 3500 forintba került.

 A húsz évvel ezelőtti programok közül egyedül a szombatit sikerült levadászni, viszont birtokunkba került egy korabeli fesztiváltérkép is.

campus fesztivál, vekeri-tó fesztivál, vekeri fesztivál
Campus Fesztivál 20 éve: a 2004-es Vekeri-tó fesztivál térképe
Forrás:  Napló-archív

A rendezvény ideje alatt Miklósvölgyi Péter főszervező elképedve újságolta riporterünknek, hogy hamisították a belépőjegyeket

Ez idáig közel száz darab álbelépőt találtak. Nem kevés a bejutni próbálkozó drogdílerek száma sem, a kapunál őrködő marcona pokol angyalai azonban felismervén őket, száműzik a fesztivál bejáratától

– nyilatkozta. A fesztivál végén a Motörhead különleges igényeit is felfedte előttünk. – Horribilis mennyiségű sört és chipset pusztítottak a zenészek és technikusaik. Hatvan darab törülközőt kértek, negyvenet kaptak. A menedzserük „hisztizett” egy sort ezen, mire egy kolléga elszaladt, és bevásárolt még harmincat. Kiderült, hogy ez sem jó, mert ők csakis az előmosott „töriket” szeretik. Olyan viszont nem volt, csak hat darab használt. Ezt a hatot Lemmyék magukkal is vitték, a többi hetven itt maradt érintetlen – osztotta meg, hogyan nem lettek a sztárfellépők a Törölközőnap jeles képviselői.

campus fesztivál, vekeri-tó fesztivál, vekeri fesztivál
Két évtizede ez volt a szombati program
Forrás:  Napló-archív

Miklósvölgyi Péter azt is elmondta, tudomása szerint a rendezvényen nem történt verekedés, bár megosztott egy esetet a Naplóval. – Elmesélte a „tahó világ” egyik helyi érdekű sztárocskájának az esetét, akinek nem tetszett a kiszolgálás gyorsasága a pultnál, s kamerák előtti szereplésére hivatkozva, hivalkodva szólta le az előtte állókat. Egy megtermett motoros visszakérdezett, hogy ki is a hangoskodó, majd meglegyintette azt. A tanúk szerint az emberke közelebbi ismeretségbe került az anyafölddel... – jelentettük.

Július 24-én, szerdán ugyan már a Nagyerdőre jönnek a sztárfellépők, és a fesztivál is más néven fut már, de természetesen beszámolunk mindenről, nyomot hagyva az utókornak, egy majdani retrózás alapját megteremtve. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában